Quinoa – potravina s obrovským potenciálom: Aké sú jej prednosti a ako pripraviť quinou?

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Quinoa sa úspešne zaradila medzi potraviny, o ktoré je čoraz väčší záujem. Nečudo, veď pripraviť quinou je prekvapivo jednoduché a vďaka všestrannému využitiu je ako stvorená na objavovanie nových receptov a kombinácií. Čo je quinoa, aké sú jej prednosti a ako sa pripravuje?

REKLAMA

Krátky prehľad?

💡Quinoa – čo to je?

Quinoa, inak aj mrlík čílsky, je bezlepkovou alternatívou škrobových príloh, predovšetkým obilnín. Ide o drobné semienka, ktoré pôsobia ako obilné zrnká. Ide však o tzv. pseudoobilninu. Znamená to, že sa v prevažnej miere používa ako obilniny, no nepatrí do rovnakej botanickej rodiny.

Quinoa pochádza z krajín Južnej Ameriky (Peru, Čile, Bolívia) a patrila k tradičným pokrmom Inkov a Aztékov, ktorí ju označovali za „matku všetkých obilnín“. Celosvetovú popularitu si získala pre jej komplexné zloženie a bohatý výživový profil.

✔️Quinoa a jej prednosti

Quinoa je bezlepková, bohatá na obsah minerálov, s vynikajúcim aminokyselinovým profilom a veľmi jednoduchá na prípravu. Nečudo, že sa stala obľúbenou potravinou vegetariánov, vegánov aj celiatikov. Zároveň má skvelý potenciál presvedčiť každého, kto hľadá zdravšie alternatívy za klasické prílohy a záleží mu na komplexnej a vyváženej strave.

Čím dokáže presvedčiť? Quinoa má nízky glykemický index, je bohatá na vlákninu, bielkoviny a obsahuje celý zástup cenných vitamínov a minerálov (najmä A, B, C, E, horčík, vápnik, železo, fosfor). Je tiež vhodnou potravinou pri diéte na zníženie cholesterolu. Jej zloženie podporuje lepšie trávenie a rýchlejší metabolizmus.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

📝Quinoa a druhy: Biela, červená a čierna

Existujú stovky rôznych poddruhov quinoy, ktoré sa medzi sebou líšia farbou, chuťou či obsahom bielkovín. Najznámejšia je biela, červená a čierna quinoa. Natrafiť však môžeš aj na quinou ružovú, fialovú a žltkastú. S prvými tromi menovanými farbami máme skúsenosti už aj v slovenských kuchyniach.

REKLAMA
  • Biela quinoa patrí k najrozšírenejším a najviac využívaným druhom. Je chuťovo ľahká s jemným orieškovým nádychom, má príjemnú štruktúru a rýchlo sa varí. Vhodná na prípravu ako na slano, tak i na sladko.​
  • Červená quinoa má už bohatšiu a výraznejšiu chuť, ktorou sa ešte viac ponáša na orechy. Po uvarení je chrumkavejšia a spoľahlivo drží tvar, preto sa výborne hodí do šalátov.
  • Čierna quinoa zaujme chuťou a krásnou, neopozeranou farbou. Má nezameniteľný sladko-zemitý charakter. Je podobne chrumkavá ako červená quinoa. 

👌Quinoa – tipy na využitie

Oriešková chuť, jemná až chrumkavá štruktúra a nenáročná príprava. Ak by sme využitie quinoy chceli zjednodušiť, stačí povedať jediné – dá sa použiť v jedlách, kde bežne figuruje ryža, kuskus alebo bulgur.

  • Quinoa je výbornou prílohou k duseným jedlám, grilovanej zelenine aj k omáčkam.
  • Používa sa na prípravu zeleninových a mäsitých fašírok či placiek. Vhodná je tiež do polievok.
  • Dá sa skvelo použiť na plnenie zapekanej zeleniny (cukety, paprika, paradajky, tekvica).
  • Svoje stabilné miesto si našla v zeleninových a ovocných šalátoch.
  • Quinou môžeme použiť aj na prípravu sladkých receptov, najmä nákypov, lievancov a kaší.

👩‍🍳Ako pripraviť quinou?

Ako sa varí quinoa? Treba poznať špeciálny postup? Príprava quinoy sa ponáša na varenie ryže. Pracuje sa s pomermi (a šálkou). Pri varení quinoy sa odporúča pomer 1:2 – 1 diel quinoy a 2 diely vody, takže na jednu šálku quinoy budeme potrebovať 2 šálky vody.

Quinou pred varením dôkladne prepláchneme teplou až horúcou, čo ju zbaví horkej chuti. Niekedy sa dokonca odporúča namočiť quinou na 10 – 15 minút do vody a následne ešte preplachovať.

REKLAMA

Do hrnca presypeme prepláchnutú quinou a zalejeme ju vodou (pomer 1:2). Premiešame, necháme zovrieť a pod pokrievkou varíme približne 15 minút. Za ten čas quinoa vsiakne vodu, nakyprí sa a až ztrojnásobí svoj objem. Po dovarení ju ponecháme ešte 5 minút pod pokrievkou.

Pri varení vieme ovplyvniť jej chuť. Ak sa používa do slaného jedla, už pri samotnom varení quinou osolíme. Na výraznejšiu chuť môžeme miesto vody a soli použiť zeleninový alebo mäsový vývar. Zaujímavý výsledok sa dá získať pridaním cesnaku, rozmarínu, kurkumy alebo červenej papriky.

🥗Quinoa a obľúbené recepty

Príprava quinoy je za nami, je čas nájsť jej to najlepšie uplatnenie. Kraľuje v španielskej aj mexickej kuchyni. Obľúbený je quinoa šalát so zeleninou, s lososom, paradajkami, feta syrom či halloumi syrom. Výborné sú tiež jedlá z jednej panvice, plnená zelenina či quinoa „rizoto“. Perfektne sa kombinuje s brokolicou, špargľou, avokádom a strukovinami. Niekoľko chutných quinoa receptov nájdeš aj na Tastelist.

Quinoa šalát s limetkovým dressingom

Grilovaný losos, quinoa šalát a pomarančová redukcia

Šalát z bulguru a quinoy s baklažánom

Ovocný šalát s quinoa

Ovocný šalát s quinoa

Cooking_by_adrian

Ľahký letný dezert a hlavne zdravý

Zobraziť recept
REKLAMA
 

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA