Quinoa – potravina s obrovským potenciálom: Aké sú jej prednosti a ako pripraviť quinou?
9. 2. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Quinoa sa úspešne zaradila medzi potraviny, o ktoré je čoraz väčší záujem. Nečudo, veď pripraviť quinou je prekvapivo jednoduché a vďaka všestrannému využitiu je ako stvorená na objavovanie nových receptov a kombinácií. Čo je quinoa, aké sú jej prednosti a ako sa pripravuje?
Krátky prehľad?
💡Quinoa – čo to je?
Quinoa, inak aj mrlík čílsky, je bezlepkovou alternatívou škrobových príloh, predovšetkým obilnín. Ide o drobné semienka, ktoré pôsobia ako obilné zrnká. Ide však o tzv. pseudoobilninu. Znamená to, že sa v prevažnej miere používa ako obilniny, no nepatrí do rovnakej botanickej rodiny.
Quinoa pochádza z krajín Južnej Ameriky (Peru, Čile, Bolívia) a patrila k tradičným pokrmom Inkov a Aztékov, ktorí ju označovali za „matku všetkých obilnín“. Celosvetovú popularitu si získala pre jej komplexné zloženie a bohatý výživový profil.
✔️Quinoa a jej prednosti
Quinoa je bezlepková, bohatá na obsah minerálov, s vynikajúcim aminokyselinovým profilom a veľmi jednoduchá na prípravu. Nečudo, že sa stala obľúbenou potravinou vegetariánov, vegánov aj celiatikov. Zároveň má skvelý potenciál presvedčiť každého, kto hľadá zdravšie alternatívy za klasické prílohy a záleží mu na komplexnej a vyváženej strave.
Čím dokáže presvedčiť? Quinoa má nízky glykemický index, je bohatá na vlákninu, bielkoviny a obsahuje celý zástup cenných vitamínov a minerálov (najmä A, B, C, E, horčík, vápnik, železo, fosfor). Je tiež vhodnou potravinou pri diéte na zníženie cholesterolu. Jej zloženie podporuje lepšie trávenie a rýchlejší metabolizmus.
Zdroj: pixabay.com
📝Quinoa a druhy: Biela, červená a čierna
Existujú stovky rôznych poddruhov quinoy, ktoré sa medzi sebou líšia farbou, chuťou či obsahom bielkovín. Najznámejšia je biela, červená a čierna quinoa. Natrafiť však môžeš aj na quinou ružovú, fialovú a žltkastú. S prvými tromi menovanými farbami máme skúsenosti už aj v slovenských kuchyniach.
- Biela quinoa patrí k najrozšírenejším a najviac využívaným druhom. Je chuťovo ľahká s jemným orieškovým nádychom, má príjemnú štruktúru a rýchlo sa varí. Vhodná na prípravu ako na slano, tak i na sladko.
- Červená quinoa má už bohatšiu a výraznejšiu chuť, ktorou sa ešte viac ponáša na orechy. Po uvarení je chrumkavejšia a spoľahlivo drží tvar, preto sa výborne hodí do šalátov.
- Čierna quinoa zaujme chuťou a krásnou, neopozeranou farbou. Má nezameniteľný sladko-zemitý charakter. Je podobne chrumkavá ako červená quinoa.
Prečítaj si tiež
Bulgur – jedinečná chuť Stredomoria: Výborné recepty a inšpirácie
Bulgur patrí k tradičným potravinám stredomorskej kuchyne. Chuť a jednoduchá príprava bulguru sa postarali o jeho rozšírenie naprieč celým svetom. Čo vedieť o bulgure a v akých receptoch sa osvedčil?
- Quinoa je výbornou prílohou k duseným jedlám, grilovanej zelenine aj k omáčkam.
- Používa sa na prípravu zeleninových a mäsitých fašírok či placiek. Vhodná je tiež do polievok.
- Dá sa skvelo použiť na plnenie zapekanej zeleniny (cukety, paprika, paradajky, tekvica).
- Svoje stabilné miesto si našla v zeleninových a ovocných šalátoch.
- Quinou môžeme použiť aj na prípravu sladkých receptov, najmä nákypov, lievancov a kaší.
👩🍳Ako pripraviť quinou?
Ako sa varí quinoa? Treba poznať špeciálny postup? Príprava quinoy sa ponáša na varenie ryže. Pracuje sa s pomermi (a šálkou). Pri varení quinoy sa odporúča pomer 1:2 – 1 diel quinoy a 2 diely vody, takže na jednu šálku quinoy budeme potrebovať 2 šálky vody.
Quinou pred varením dôkladne prepláchneme teplou až horúcou, čo ju zbaví horkej chuti. Niekedy sa dokonca odporúča namočiť quinou na 10 – 15 minút do vody a následne ešte preplachovať.
Do hrnca presypeme prepláchnutú quinou a zalejeme ju vodou (pomer 1:2). Premiešame, necháme zovrieť a pod pokrievkou varíme približne 15 minút. Za ten čas quinoa vsiakne vodu, nakyprí sa a až ztrojnásobí svoj objem. Po dovarení ju ponecháme ešte 5 minút pod pokrievkou.
Pri varení vieme ovplyvniť jej chuť. Ak sa používa do slaného jedla, už pri samotnom varení quinou osolíme. Na výraznejšiu chuť môžeme miesto vody a soli použiť zeleninový alebo mäsový vývar. Zaujímavý výsledok sa dá získať pridaním cesnaku, rozmarínu, kurkumy alebo červenej papriky.
Prečítaj si tiež
Ako vždy uvariť dokonalú ryžu? Dôležité sú správne pomery, ideálny čas a hrniec
Ryža, táto svetoznáma ázijská obilnina, vie Slovákom poriadne zamotať hlavu. V čom tkvie tajomstvo jej prípravy? Sú to správne pomery, ideálny čas alebo dobrý hrniec? S naším návodom sa dozviete, ako uvariť ryžu, aby bola krásne kyprá.
🥗Quinoa a obľúbené recepty
Príprava quinoy je za nami, je čas nájsť jej to najlepšie uplatnenie. Kraľuje v španielskej aj mexickej kuchyni. Obľúbený je quinoa šalát so zeleninou, s lososom, paradajkami, feta syrom či halloumi syrom. Výborné sú tiež jedlá z jednej panvice, plnená zelenina či quinoa „rizoto“. Perfektne sa kombinuje s brokolicou, špargľou, avokádom a strukovinami. Niekoľko chutných quinoa receptov nájdeš aj na Tastelist.
Quinoa šalát s limetkovým dressingom
Grilovaný losos, quinoa šalát a pomarančová redukcia
Šalát z bulguru a quinoy s baklažánom
Ovocný šalát s quinoa
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť kuskus? Zaujímavá jemnozrnná cestovina, ktorú netreba variť
Ak hľadáte rýchlu prílohu k obedu alebo večeri, vezmite si na pomoc chutný a výdatný kuskus. Na rozdiel od bežných cestovinových príloh si kuskus zachováva zaujímavé množstvo živín. Preto nie je prekvapením, ak ho nájdete aj v regáloch obchodov so zdravou výživou. Poradíme, ako pripraviť kuskus bez chybičky a na prvýkrát.