Bulgur – jedinečná chuť Stredomoria: Výborné recepty a inšpirácie
8. 1. 2023
3 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Bulgur patrí k tradičným potravinám stredomorskej kuchyne. Chuť a jednoduchá príprava bulguru sa postarali o jeho rozšírenie naprieč celým svetom. Čo vedieť o bulgure a v akých receptoch sa osvedčil?
Krátky prehľad:
🔎Bulgur – ideálna potravina pre zaneprázdnených
Bulgur sa ponáša na quinou alebo kuskus. Je považovaný za jednu z najstarších spracovaných potravín s tradíciou niekoľko tisíc rokov. Vyrába sa z predvarenej pšenice, ktorá sa vysuší a popraská. Vznikajú tak rôzne hrubé štruktúry – drobné, nepravidelné kúsky. V závislosti od hrubosti je v obchodoch k dostaniu bulgur jemný, stredný aj hrubý.
Bulgur si zachováva bohatý výživový profil. Má vysoký obsah vlákniny, bielkovín a komplexných sacharidov, čo z neho robí potravinu s výborným sýtiacim účinkom. Je tiež dobrým zdrojom železa, horčíka a mangánu.
Keďže je bulgur už čiastočne predvarený, tepelná úprava je mimoriadne jednoduchá a ocenia ju aj ľudia časovo zaneprázdnení či bez veľkých kuchárskych skúseností.
⭐Ako chutí bulgur?
Pri zaradení nových potravín do jedálnička je celkom prirodzené, že sa zaujímame aj o ich chuť. Bulgur dokáže prekvapiť. Má totiž príjemnú orieškovo-obilninovú chuť, a tak sa skvelo hodí do sladkých aj slaných receptov.
💡Ako uvariť bulgur?
Príprava bulguru nezaberia viac času ako varenie ryže. Je to čiastočne tepelne upravená potravina, čo znamená aj ďalšie ušetrené minúty pri varení. Najčastejšie sa bulgur zalieva horúcou vodou alebo horúcim vývarom v pomere 1 : 3 - napríklad 1 šálka bulguru a 3 šálky horúcej vody. Nechá sa postáť a po necelej polhodine je pripravený na ďalšie dochutenie a dokončenie pokrmu.
Bulgur sa dá variť aj ako ryža a je dobré vedieť, že existuje postup, pri ktorom sa bulgur zalieva iba studenou vodou. Vieme, ako na to! Odporúčame pozrieť aj našu tému Ako pripraviť bulgur.
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť bulgur a prečo by sme ho mali jesť? Zaujímavosti o bulgure na jednom mieste
Bulgur je zdravá a výživná potravina, ktorá má potenciál tromfnúť bežne používané prílohy. Je výborný na sladko aj na slano, má skvelé zloženie a príprava bulguru je prekvapivo jednoduchá. Nedá sa na nej nič pokaziť, preto sa oplatí zoznámiť sa s bulgurom a užívať si jeho chuť a nesporné prínosy pre zdravie.
Najlepšie zeleninové rizoto
Toto je recept na vynikajúce zeleninové rizoto so sójovým mäsom a bulgurom.
🍲Bulgur – recepty, ktoré si nás získali
V arabských a stredomorských krajinách je bulgur tradičnou potravinou so širokým využitím. Je neodmysliteľnou receptov známych ako tabbouleh a pilaf. Výborne sa kombinuje s ďalšími obilninami, zeleninou, strukovinami, hubami, olivami aj bylinkami. Vďaka svojej univerzálnosti môže chutiť zakaždým inak a stať sa novou najobľúbenejšou prílohou. Nasledujúce recepty s bulgurom sú toho dôkazom!
✔️Bulgur so zeleninou – ideálny ku kuraciemu mäsu
Budeme potrebovať:
- 250 g bulguru
- 2 papriky rôznej farby
- 4 paradajky
- 1 menšiu cuketu
- 1 cibuľu
- 100 g sterilizovanej kukurice
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 100 g tvrdého syru
- soľ a koreniny podľa chuti (čierne korenie, tymián, oregano, …)
Postup: Bulgur uvaríme podľa návodu. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme nakrájanú zeleninu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Podusenú a zmäknutú zeleninu zamiešame k bulguru a pri servírovaní na tanieri posypeme najemno nastrúhaným syrom. Takto dochutený bulgur podávame napríklad s pečeným kuracím mäsom.
✔️Svieži bulgur šalát – perfektný ku grilovanému mäsu
Budeme potrebovať:
- 250 g bulguru
- cherry paradajky
- šalátovú uhorku
- zväzok mladej cibuľky
- petržlenovú vňať
- šťavu z citróna
- soľ, korenie, olivový olej
Postup: Tento bulgur šalát je skvelý ku grilovanému mäsu. Bulgur pripravíme podľa návodu v osolenej vody. Nakrájame paradajky, uhorku aj cibuľku. Kúsky zeleniny pridáme k bulguru, ochutíme korením, olivovým olejom, šťavou z citróna a nasekanou petržlenovou vňaťou.
✔️Bulgur na sladko – odmena pre maškrtníkov
Budeme potrebovať:
- 1 šálku bulguru
- 2 šálky teplej vody
- 50 ml mlieka
- sušené ovocie (hrozienka, slivky, brusnice, …)
- orechy
- 2 lyžice medu
- 25 g masla
Postup: Na panvici roztopíme maslo a zľahka do neho vmiešame bulgur. Po chvíli miešania zalejeme bulgur horúcou vodou a mliekom. Na miernom ohni ho povaríme cca 10 minút do zmäknutia. Na záver vmiešame med, nasekané orechy, sušené ovocie a podávame.
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť kuskus? Zaujímavá jemnozrnná cestovina, ktorú netreba variť
Ak hľadáte rýchlu prílohu k obedu alebo večeri, vezmite si na pomoc chutný a výdatný kuskus. Na rozdiel od bežných cestovinových príloh si kuskus zachováva zaujímavé množstvo živín. Preto nie je prekvapením, ak ho nájdete aj v regáloch obchodov so zdravou výživou. Poradíme, ako pripraviť kuskus bez chybičky a na prvýkrát.
Prečítaj si tiež
Ako vždy uvariť dokonalú ryžu? Dôležité sú správne pomery, ideálny čas a hrniec
Ryža, táto svetoznáma ázijská obilnina, vie Slovákom poriadne zamotať hlavu. V čom tkvie tajomstvo jej prípravy? Sú to správne pomery, ideálny čas alebo dobrý hrniec? S naším návodom sa dozviete, ako uvariť ryžu, aby bola krásne kyprá.
Prečítaj si tiež
TOP prílohy zo zemiakov – obľúbené, tradičné aj originálne! Presne také, aké máme radi
Prílohy zo zemiakov nemajú v slovenských kuchyniach konkurenciu. Toľko rozmanitých podôb totiž nemá žiadna príloha! A nielen to – množstvo receptov funguje aj ako plnohodnotné jedlo. Veď čo chýba pečeným zemiakom so smotanovým dipom?