Ako pripraviť kuskus? Zaujímavá jemnozrnná cestovina, ktorú netreba variť
21. 10. 2021
5 min. čítania
Ak hľadáte rýchlu prílohu k obedu alebo večeri, vezmite si na pomoc chutný a výdatný kuskus. Na rozdiel od bežných cestovinových príloh si kuskus zachováva zaujímavé množstvo živín. Preto nie je prekvapením, ak ho nájdete aj v regáloch obchodov so zdravou výživou. Poradíme, ako pripraviť kuskus bez chybičky a na prvýkrát.
🍳Čo je kuskus?
Skôr, ako sa pustíte do varenia, je dobré zoznámiť sa! Kuskus sa na prvý pohľad ponáša na malé rozomleté zrniečka. Zdanie však v tomto prípade klame. V skutočnosti ide o drobnú cestovinu, ktorá má svoj pôvod v severoafrickej kuchyni. Krupica sa rozprestrie na väčšiu plochu, popráši múkou a zľahka postrieka slanou vodou tak, aby sa začali robiť hrudky. Rukami sa väčšie hrudky rozdrobia a postupne vznikajú milimetrové guličky. Po usušení sa z nich stáva trvanlivá drobná cestovina, známa ako kuskus. Príprava kuskusu je perfektne jednoduchá. Na rozdiel od iných druhov cestovín, kuskus nemusíte variť. Najčastejšie sa zalieva horúcou vodou alebo zeleninovým vývarom a v priebehu niekoľkých minút je pripravený na konzumáciu.
📒Čo kuskus obsahuje?
Najmä celozrnný pšeničný kuskus je obľúbenou potravinou zdravo sa stravujúcich ľudí, ktorým záleží na surovinách s lepším výživovým profilom. Zachováva si totiž v sebe cennú dávku vitamínov skupiny B, vitamín E, z minerálov horčík, vápnik, fosfor, draslík, meď a tiež aj omega-3 aj omega-6 kyseliny. Obsahuje vlákninu a bielkoviny.
- 100 gramov celozrnného kuskusu má energetickú hodnotu približne 1500 kJ/ 350 kcal a ukrýva sa v ňom 66 g sacharidov, 14 g bielkovín, 3 g tukov, 5 g vlákniny.
Môže byť kuskus prospešný pre zdravie?
Výsadou kuskusu je jeho ľahká stráviteľnosť a dobrý sýtiaci účinok. Vyšší obsah vlákniny prospieva tráviacej sústave a podporuje zdravú činnosť čriev. Kuskus nespôsobuje pocit ťažoby, výborne sa kombinuje s rôznymi druhmi zeleniny a chudého mäsa, preto sa často objavuje v receptoch redukčných diét a jedálničkoch športovcov.
Vitamíny skupiny B sú prospešné pre správne fungovanie metabolizmu a napomáhajú premieňať živiny na energiu. Pri ich nedostatku môžeme pociťovať únavu, podráždenosť, či nesústredenosť. Pri nedostatočnej hladine vitamínov skupiny B dokonca až nervozitu, žalúdočné problémy a potrápi nás aj vyššia náchylnosť na infekcie. Vitamíny skupiny B si telo neukladá do zásoby, preto by sme ich mali prijímať v kvalitných potravinových zdrojom, akým môže byť aj kuskus.
🔥Základné kroky, ako pripraviť kuskus
Ak chcete kuskus zaradiť do svojho jedálnička, stačí si osvojiť základný univerzálny postup prípravy. Od neho sa už potom môžu odvíjať ďalšie zaujímavo nakombinované recepty s kuskusom. Výborný je naslano – ako príloha a súčasť hlavných jedál, no prekvapiť môžu aj sladké recepty s kuskusom – ako rýchle a sýte raňajky alebo maškrta.
Budeme potrebovať:
- kuskus
- horúcu vodu
- kvalitný rastlinný olej (napríklad olivový) alebo rozpustené maslo
- štipku soli
Postup:
- Pri príprave sa pracuje s vhodným pomerom vody a kuskusu. Skúsení kuchári odporúčajú pomer 1 : 1,5 (1 hrnček kuskusu a 1,5 hrnčeka horúcej vody). Ak kuskus nasypeme do misky “od oka”, môžeme ho zaliať horúcou vodou, ktorá by mala siahať približne 0,5 cm na úroveň kuskusu. Je lepšie používať širšiu plastovú misku, aby sa dala táto drobná cestovina jednoducho premiešať.
- Vodu s kuskusom rozmiešame, prikryjeme pokrievkou alebo potravinou fóliou. Necháme napučať a spariť.
- Po približne 5 – 7 minútach by mal byť kuskus hotový. Vidličkou ho nakypríme, pridáme pár kvapiek oleja, osolíme a dôkladne premiešame.
Ako kuskus ochutiť?
Máte základnú prípravu zvládnutú na jednotku a chcete ozvláštniť neutrálnu chuť kuskusu? Začnite s ochucovaním už na začiatku. Namiesto vody môžete použiť horúci zeleninový alebo mäsový vývar. Po napučaní vmiešajte obľúbené bylinky, ktoré kuskus krásne prevoňajú. Výborne mu to ladí s pažítkou, ligurčekom aj petržlenovou vňaťou. Rovnako tak znesie aj orientálne koreniny.
Ak si chcete kuskus uvariť na sladko, použite miesto vody napríklad horúce mlieko a na zjemnenie pri premiešavaní kúsok masla. Na dochutenie použite napríklad med, mletú škoricu, hrozienka, sušené ovocie alebo oriešky.
Iné možnosti prípravy kuskusu – na pare, aj ako ryža
Viete o tom, že najstarší spôsob prípravy kuskusu je na pare? Pri varení mäsa alebo dusení zeleniny vo väčšom hrnci sa sitko s kuskusom preloží cez hrniec a priklopí pokrievkou. Kuskus sa uvarí pôsobením uvoľňujúcej sa pary a tepla. Tento postup šetrí čas aj energie.
Okrem zalievania vodou a parenia môžete tiež kuskus pripraviť podobne, ako sa pripravuje ryža v slovenských kuchyniach. Na troche rozpáleného oleja alebo masla orestujte kuskus do sklovita. Zalejte ho horúcou vodou alebo vývarom, premiešajte a nechajte zovrieť. Prikryte pokrievkou a nechajte kuskus pár minút napučať.
✏️Kde kuskus použiť?
Kto objaví všestrannosť kuskusu, iba málokedy zostane pri jednom recepte. Pozrite si naše recepty s kuskusom, alebo si pripravte chutný kuskus so zeleninou. Kuskus totiž nemusí byť iba prílohou. Môže sa stať súčasťou teplých aj studených šalátov, sladkých raňajok, nadýchaných nákypov či dokonca náplňou do pečených paradajok, paprík aj cukiet.
Kuskus so zeleninou
Výborný, rýchly a ľahký recept na kuskus so zeleninou. Zeleninu môžete použiť podľa vlastnej chuti.