Pečený baklažán plnený šošovicou
Jednoduchý recept, skvelá chuť a dostatok bielkovín v jednom jedle.
Ingrediencie
Šošovicová náplň
- 2 pl olivový olej
- 1⁄2 hrnček sušená hnedá šošovica
- 1 kus žltá cibuľa
- 1 strúčik cesnak
- 400 g nakrájané rajčiny v konzerve
- 1⁄2 čl oregano
- 1⁄2 čl mletej rasce
- 1 čl údená paprika
- 1⁄2 čl Čili
- 1 čl soľ
- podľa potreby čierne korenie podľa chuti
Baklažán
- 2 kus baklažány
- podľa potreby olivový olej
- podľa potreby soľ
- 2 pl vegan parmezán
- 1 pl strúhanka
Najnovšie letáky
Postup
Šošovicu si uvaríme podľa návodu na obale a odložíme bokom. Nahrejeme si trúbu na 200°C.
Baklažán si rozpolíme na polku a lyžicou vyberiem vnútro tak aby sme ho baklažán mohli dostatočne naplniť. Baklažán položíme vykrojenou častou nadol na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme olivovým olejom vnútornú aj vonkajšiu stranu a osolíme podľa potreby. Dáme do trúby na 30 minút piecť.
Medzitým si pripravíme šošovicovú zmes. Vo veľkej panvici zahrejeme olivový olej na miernom ohni. Pridáme cibuľu a cesnak a opekáme do sklovita (4-5 minút).
Pridáme zavárané rajčiny a všetky koreniny: oregano, rasca, čili, údená paprika, soľ a čierne korenie. Necháme ešte 10-15 minút tiahnuť nech nám zmes zhustne a chute sa spoja.
Keď je baklažán upečený, otočíme ho a naplníme ho celkom povrch šošovicovou zmesou a posypeme zmesou vegánskeho parmezánu a strúhanky. Dáme baklažán naspäť do trúby a necháme ešte 15 minút zapiecť.
Podávame s ryžou, pšenom, polentou alebo karfiolovou ryžou. Navrch zdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.