Pravé zemiakové placky
Výborná príloha k jednoduchým mäsovým jedlám. Vyskúšajte tieto skvelé a zdravé placky.
Ingrediencie
Suroviny
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 1 menšiu cibuľu
- 1 vajce
- 4 pl múka
- soľ a mleté čierne korenie
- rastlinný olej na vyprážanie
Na šampiňónovú omáčku potrebujeme
- 1 pl rastlinného oleja
- 1 menšiu cibuľu
- 200 g šampiňónov
- 1 hrnček zeleninový bujón
- 1 hrnček smotany na varenie
- Čerstvý koriander na ozdobenie (nemusí byť)
Najnovšie letáky
Postup
Zemiaky ošúpeme a umyjeme. Očistíme aj 1 cibuľu
Zemiaky aj cibuľu postrúhame na hrubom strúhadle, vytlačíme z nich všetku nadbytočnú vodu a dáme do veľkej misy
Pridáme 1 vajíčko a 4 PL múky. Osolíme a okoreníme
Zmes vymiešame rukami, kým sa všetky ingrediencie nespoja
Na panvici rozohrejeme rastlinný olej, naberieme 1 veľkú kopcovitý lyžicu a vyformujeme malú hrubšiu placku
Opekáme na strednom plameni z oboch strán do zlatista
Na omáčku si zohrejeme v hrnci rastlinný olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu – na slabom plameni opekáme 10 minút, kým cibuľa nebude mierne zhnednutá
Pridáme nakrájané šampiňóny a varíme ďalších pár minút, kým nám šampiňóny zmäknú
Vlejeme zeleninový vývar a necháme prebublať 1 minútu
Potom pridáme smotanu, dobre premiešame a necháme mierne prebublávať, kým nebude omáčka taká hustá, ako chceme
Poľské zemiakové placky podávame spolu s omáčkou. Môžeme ich dozdobiť aj čerstvým koriandrom
Prečo sú v názve receptu označené tieto zemiakové placky ako ,,Pravé" a v 11. kroku ako ,,Poľské"? Čím je daná ich skvelosť a zdravosť, deklarovaná v ponuke na vyskúšanie?