Skvelá palacinková torta s karamelovou omáčkou
Vyskúšajte toto spojenie ľahučkého krému a karamelovej omáčky.
Ingrediencie
Na karamelovú omáčku potrebujeme
- 1 hrnček kryštálový cukor
- 115 g maslo
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 čl vanilkového extraktu Bourbon Madagaskar
- 1⁄2 čl soľ
Na jablkovo-škoricové pyré potrebujeme
- 4 jablko
- 2 ks škoricového cukru
- 1 pl kryštálový cukor
Na mascarpone krém potrebujeme
- 250 g mascarpone
- 65 g práškového cukru
- 1 čl vanilkového extraktu Bourbon Madagaskar
Ďalej potrebujeme
- 20 palaciniek
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 Smeta-fix
- Hŕstka lieskových orechov
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu palacinkovej torty si v prvom rade upečieme približne 20 palaciniek podľa obľúbeného receptu.
Na jablkovú omáčku si ošúpeme a nakrájame na kocky 4 jabĺčka. Umyjeme ich a dáme do hrnca. Pridáme cukor, škoricový cukor a podlejeme asi 0,5 dcl vody. Varíme, kým jabĺčka nezmäknú. Následne scedíme prebytočnú šťavu a rozmixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť.
Na karamelovú omáčku si vysypeme cukor na panvicu a na strednom plameni ho zahrievame, nemiešame. Keď je už väčšina cukru rozpustená na hnedý karamel, okrajové časti vareškou posunieme do stredu a počkáme, kým sa roztopí všetok cukor. Do tekutého karamelu pridáme po kúskoch maslo, ktoré začne prirodzene v karameli peniť. Miešame, kým sa všetko maslo nevstrebe do karamelu. Následne pridáme smotanu na šľahanie, vanilkový extrakt a soľ a varíme za stáleho miešania ešte 10 minút. Hotovú omáčku prelejeme do skleneného pohára a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. V chladničke vám takáto karamelová omáčka vydrží až do dvoch týždňov.
Na mascarpone krém si jednoducho elektrickým šľahačom vyšľaháme mascarpone s cukrom a vanilkovým extraktom. V druhej nádobe si vyšľaháme aj smotanu na šľahanie so stužovačom šľahačky Smeta-fix od Dr.Oetker. Krém aj šľahačku odložíme do chladničky.
Keď máme všetky zložky torty hotové a vychladené, môžeme začať vrstviť v poradí: palacinka-mascarpone krém-palacinka-karamelová omáčka-palacinka-jablkové pyré-palacinka-mascarpone krém a tak ďalej. Poslednú palacinku polejeme karamelovým krémom a navrstvíme do stredu šľahačku. Ozdobíme lieskovými orechmi v karamelovej omáčke.