Ako upiecť gaštany? S týmto spôsobom budú mať perfektne sladkú chuť

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Vôňa a chuť pečených gaštanov je jedinečná a spája sa s príjemnými jesennými prechádzkami mestom. Recept na pečené gaštany je však prekvapivo jednoduchý, preto si nenechaj ujsť náš postup, ako upiecť gaštany. Pridáme aj zopár tipov, ako chutne zužitkovať domáce gaštanové pyré.

REKLAMA

Krátky prehľad:

💡Aké gaštany sú vhodné na pečenie?

Skôr, ako sa pustíš do pečenia gaštanov, uisti sa, že máš v miske tie správne nažky. Tak sa oficiálne nazývajú tmavohnedé elipsové plody s jednou vypuklou stranou. Dva až tri plody gaštana jedlého sa ukrývajú v pevnom pukavom obale. Tento obal je hnedozelený, husto pokrytý dlhými ostrými štetinami. 

Tieto charakteristiky je dôležité poznať najmä pri zbere gaštanov. Menej skúseným sa môže totiž stať, že miesto plodov gaštana jedlého zozbierajú plody pagaštana konského.

Z neho sa mimochodom robia krásni jesenní panáčikovia, no po zjedení spôsobujú vážne tráviace problémy. U človeka dokonca až otravu. Ako ich rozlíšiť? Plod pagaštana konského je väčší, prevažne okrúhly. V pevnom vonkajšom obale je iba jeden plod. Samotný obal je svetlozelený s krátkymi a redšími ostňami na povrchu.

Na prvom obrázku sú plody gaštana jedlého (vhodné na pečenie). Na druhom obrázku je plod pagaštana konského (nevhodný na konzumáciu).

  • Gaštan jedlý – plod

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

  • Pagaštan konský – plod

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

👁‍🗨Kontrola gaštanov pred pečením

K jedlým gaštanom sa dostaneme niekoľkými spôsobmi. Buď si ich nazbierame pri jesennej prechádzke, donesú nám ich známi, alebo si ich kúpime v obchode. Vo všetkých prípadoch je dôležité vykonať rýchlu vizuálnu a hmatovú kontrolu (v obchode sa zamerať priamo na zdravé plody). Gaštany jedlé sa zbierajú zo zeme, preto sa do nich už možno ukryli škodci alebo sú inak poškodené.

REKLAMA

Na pečenie sú vhodné celistvé, zdravo vyzerajúce gaštany. Také, ktoré nemajú prasknutú alebo porušenú šupku. Po stlačení by mali byť vo všetkých miestach rovnako husté. Ak príliš šuštia pod prstami alebo sa zdá, že vo vnútri pod šupkou je voľný priestor, radšej ich dať čím skôr preč.

Surové gaštany majú trpkú chuť. Pomerne rýchlo tvrdnú a vysychajú, preto ak si ich chuť a vôňu chceme užiť v plnej paráde, netreba dlho váhať a čím skôr sa pustiť do pečenia.

👩‍🍳Ako upiecť gaštany?

Nie jeden recept na pečené gaštany, ale hneď dva. Rozdiel bude v predpríprave a čase pečenia. Oba fungujú a ich výsledkom sú voňavé pečené gaštany, ktoré priam lákajú na ochutnanie.

1. postup, ako upiecť gaštany – s predvarením

Skontrolované gaštany narežeme ostrým nožom na vypuklej strane do krížika. Rez by mal byť hlboký aspoň 4 mm, aby mala kadiaľ unikať para a z gaštanov v rúre sa nestali malé „bomby“. 

Narezané gaštany dáme do hrnca, zalejeme ich vodou, osolíme a začneme zohrievať až do varu. Po dosiahnutí varu predvarené gaštany scedíme, zľahka ich osušíme a rovnomerne ich rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ukladáme ich krížikom smerom nahor.

Plech s predvarenými gaštanmi vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na dobu 15 minút.

Pečené gaštany

Iwa

K jeseni neodmysliteľne patrí aj zber gaštanov. Vyskúšajte aj Vy lahodné pečené gaštany v rúre.

Zobraziť recept

2. postup, ako upiecť gaštany – bez predvarenia

Toto je ďalší obľúbený spôsob, ako pripraviť gaštany. Aj v tomto prípade na gaštanoch najskôr poctivo narežeme krížiky. Nebudú sa variť v horúcej vody. Aby však zmäkli, na 2 hodiny ich ponoríme do hrnca so studenou vodou.

REKLAMA

Namočené gaštany dôkladne osušíme, rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie krížikom nahor a pustíme sa do pečenia. Ako upiecť gaštany v rúre? Vložíme ich do rúry vyhriatej na 200 – 210 °C a pečieme približne 20 – 25 minút – v závislosti od veľkosti gaštanov.

🔎Ako spoznať, že sú gaštany upečené?

To, že sa pobyt gaštanov v rúre chýli ku koncu, odhalia šupky. Šupka na každom gaštane stmavne, skrúti sa v mieste rezu a bude odhaľovať vystupujúcu žltú dužinu. Po dopečení ešte horúce gaštany zľahka prekryjeme čistou látkovou utierkou, aby sa šupka sparila a dala sa jednoducho stiahnuť. Už sa len pustiť do maškrtenia a pozor na popálené jazýčky a prsty!

✔️Prečo si dopriať pečené gaštany?

Okrem toho, že jedlé gaštany výborne chutia, obsahujú podobné množstvo vitamínu C ako citróny. Obsahujú tiež vitamíny B, E a K, z minerálov železo, zinok, vápnik, horčík aj mangán.

Najznámejšie sú ako jesenná pochúťka, no z gaštanov sa dá vyrobiť aj gaštanová múka, ktorá je vhodná pre celiatikov.

⭐Ako urobiť gaštanové pyré?

Na gaštanové pyré potrebujeme uvarené gaštany. Úvodný postup je skoro rovnaký ako pri pečení – teda gaštany vytriediť a narezať každý kus do X.

Gaštany presunieme do hrnca, zalejeme ich vodou a preložíme na sporák. Varíme 20 minút od dosiahnutia bodu varu. Scedené, uvarené a ešte horúce gaštany opatrne zbavíme šupiek.

Na 500 g uvarených a očistených gaštanov budeme potrebovať 70 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru a rumovú esenciu (podľa chuti). Všetko spolu vymixujeme do hladkej hmoty. Podávať môžeme s čerstvou šľahačkou alebo využiť gaštanové pyré na prípravu luxusných sladkých dezertov.

REKLAMA

Pozri si ďalší recept na gaštanové pyré

Gaštanové pyré
Videorecept

Gaštanové pyré

Iwa

Domáce gaštanové pyré.

Zobraziť recept

📜Gaštany a výborné sladké recepty

Nebeské gaštanové rezy – recept

Nebeské gaštanové rezy

Iwa

Recept na výborné nebeské gaštanové rezy, ktoré pozostávajú z kakaového cesta, gaštanového krému a šľahačky.

Zobraziť recept

Rýchly koláč s gaštanovým pyré – recept

Rýchly koláč s gaštanovým pyré

Iwa

Tento lahodný koláč s gaštanovým pyré je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú niečo originálne. Gaštany sú lahodnou ingredienciou, ktorá koláču dodáva jedinečnú chuť a štruktúru.

Zobraziť recept

Gaštanová roláda s višňami – recept

REKLAMA

Medovo-gaštanový koláč – recept

Zákusok s gaštanovým pyré – recept

Zákusok s gaštanovým pyré

Adri1017

Rýchly gaštanový zákusok

Zobraziť recept

Gaštanové guľky s višňou – recept

Gaštanové guľky s višňou

Angelika

Ak máte radi gaštanové pyré, odporúčam vyskúšať, v kombinácii s višňou chutili guľky výborne 🙂.

Zobraziť recept

Gaštanové štvorlístky s gaštanovým krémom – recept

Gaštanové štvorlístky s gaštanovým krémom

David719

Chuťovo zaujímavá alternatíva ku klasickým lineckým koláčom.

Zobraziť recept
REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA