Ako upiecť gaštany? S týmto spôsobom budú mať perfektne sladkú chuť
13. 10. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Vôňa a chuť pečených gaštanov je jedinečná a spája sa s príjemnými jesennými prechádzkami mestom. Recept na pečené gaštany je však prekvapivo jednoduchý, preto si nenechaj ujsť náš postup, ako upiecť gaštany. Pridáme aj zopár tipov, ako chutne zužitkovať domáce gaštanové pyré.
Krátky prehľad:
💡Aké gaštany sú vhodné na pečenie?
Skôr, ako sa pustíš do pečenia gaštanov, uisti sa, že máš v miske tie správne nažky. Tak sa oficiálne nazývajú tmavohnedé elipsové plody s jednou vypuklou stranou. Dva až tri plody gaštana jedlého sa ukrývajú v pevnom pukavom obale. Tento obal je hnedozelený, husto pokrytý dlhými ostrými štetinami.
Tieto charakteristiky je dôležité poznať najmä pri zbere gaštanov. Menej skúseným sa môže totiž stať, že miesto plodov gaštana jedlého zozbierajú plody pagaštana konského.
Z neho sa mimochodom robia krásni jesenní panáčikovia, no po zjedení spôsobujú vážne tráviace problémy. U človeka dokonca až otravu. Ako ich rozlíšiť? Plod pagaštana konského je väčší, prevažne okrúhly. V pevnom vonkajšom obale je iba jeden plod. Samotný obal je svetlozelený s krátkymi a redšími ostňami na povrchu.
Na prvom obrázku sú plody gaštana jedlého (vhodné na pečenie). Na druhom obrázku je plod pagaštana konského (nevhodný na konzumáciu).
- Gaštan jedlý – plod
Zdroj: pixabay.com
- Pagaštan konský – plod
Zdroj: pixabay.com
👁🗨Kontrola gaštanov pred pečením
K jedlým gaštanom sa dostaneme niekoľkými spôsobmi. Buď si ich nazbierame pri jesennej prechádzke, donesú nám ich známi, alebo si ich kúpime v obchode. Vo všetkých prípadoch je dôležité vykonať rýchlu vizuálnu a hmatovú kontrolu (v obchode sa zamerať priamo na zdravé plody). Gaštany jedlé sa zbierajú zo zeme, preto sa do nich už možno ukryli škodci alebo sú inak poškodené.
Na pečenie sú vhodné celistvé, zdravo vyzerajúce gaštany. Také, ktoré nemajú prasknutú alebo porušenú šupku. Po stlačení by mali byť vo všetkých miestach rovnako husté. Ak príliš šuštia pod prstami alebo sa zdá, že vo vnútri pod šupkou je voľný priestor, radšej ich dať čím skôr preč.
Surové gaštany majú trpkú chuť. Pomerne rýchlo tvrdnú a vysychajú, preto ak si ich chuť a vôňu chceme užiť v plnej paráde, netreba dlho váhať a čím skôr sa pustiť do pečenia.
👩🍳Ako upiecť gaštany?
Nie jeden recept na pečené gaštany, ale hneď dva. Rozdiel bude v predpríprave a čase pečenia. Oba fungujú a ich výsledkom sú voňavé pečené gaštany, ktoré priam lákajú na ochutnanie.
1. postup, ako upiecť gaštany – s predvarením
Skontrolované gaštany narežeme ostrým nožom na vypuklej strane do krížika. Rez by mal byť hlboký aspoň 4 mm, aby mala kadiaľ unikať para a z gaštanov v rúre sa nestali malé „bomby“.
Narezané gaštany dáme do hrnca, zalejeme ich vodou, osolíme a začneme zohrievať až do varu. Po dosiahnutí varu predvarené gaštany scedíme, zľahka ich osušíme a rovnomerne ich rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ukladáme ich krížikom smerom nahor.
Plech s predvarenými gaštanmi vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C na dobu 15 minút.
Pečené gaštany
K jeseni neodmysliteľne patrí aj zber gaštanov. Vyskúšajte aj Vy lahodné pečené gaštany v rúre.
2. postup, ako upiecť gaštany – bez predvarenia
Toto je ďalší obľúbený spôsob, ako pripraviť gaštany. Aj v tomto prípade na gaštanoch najskôr poctivo narežeme krížiky. Nebudú sa variť v horúcej vody. Aby však zmäkli, na 2 hodiny ich ponoríme do hrnca so studenou vodou.
Namočené gaštany dôkladne osušíme, rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie krížikom nahor a pustíme sa do pečenia. Ako upiecť gaštany v rúre? Vložíme ich do rúry vyhriatej na 200 – 210 °C a pečieme približne 20 – 25 minút – v závislosti od veľkosti gaštanov.
🔎Ako spoznať, že sú gaštany upečené?
To, že sa pobyt gaštanov v rúre chýli ku koncu, odhalia šupky. Šupka na každom gaštane stmavne, skrúti sa v mieste rezu a bude odhaľovať vystupujúcu žltú dužinu. Po dopečení ešte horúce gaštany zľahka prekryjeme čistou látkovou utierkou, aby sa šupka sparila a dala sa jednoducho stiahnuť. Už sa len pustiť do maškrtenia a pozor na popálené jazýčky a prsty!
✔️Prečo si dopriať pečené gaštany?
Okrem toho, že jedlé gaštany výborne chutia, obsahujú podobné množstvo vitamínu C ako citróny. Obsahujú tiež vitamíny B, E a K, z minerálov železo, zinok, vápnik, horčík aj mangán.
Najznámejšie sú ako jesenná pochúťka, no z gaštanov sa dá vyrobiť aj gaštanová múka, ktorá je vhodná pre celiatikov.
⭐Ako urobiť gaštanové pyré?
Na gaštanové pyré potrebujeme uvarené gaštany. Úvodný postup je skoro rovnaký ako pri pečení – teda gaštany vytriediť a narezať každý kus do X.
Gaštany presunieme do hrnca, zalejeme ich vodou a preložíme na sporák. Varíme 20 minút od dosiahnutia bodu varu. Scedené, uvarené a ešte horúce gaštany opatrne zbavíme šupiek.
Na 500 g uvarených a očistených gaštanov budeme potrebovať 70 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru a rumovú esenciu (podľa chuti). Všetko spolu vymixujeme do hladkej hmoty. Podávať môžeme s čerstvou šľahačkou alebo využiť gaštanové pyré na prípravu luxusných sladkých dezertov.
Pozri si ďalší recept na gaštanové pyré…
📜Gaštany a výborné sladké recepty
Nebeské gaštanové rezy – recept
Nebeské gaštanové rezy
Recept na výborné nebeské gaštanové rezy, ktoré pozostávajú z kakaového cesta, gaštanového krému a šľahačky.
Rýchly koláč s gaštanovým pyré – recept
Rýchly koláč s gaštanovým pyré
Tento lahodný koláč s gaštanovým pyré je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú niečo originálne. Gaštany sú lahodnou ingredienciou, ktorá koláču dodáva jedinečnú chuť a štruktúru.
Gaštanová roláda s višňami – recept
Medovo-gaštanový koláč – recept
Zákusok s gaštanovým pyré – recept
Gaštanové guľky s višňou – recept
Gaštanové guľky s višňou
Ak máte radi gaštanové pyré, odporúčam vyskúšať, v kombinácii s višňou chutili guľky výborne 🙂.
Gaštanové štvorlístky s gaštanovým krémom – recept
Gaštanové štvorlístky s gaštanovým krémom
Chuťovo zaujímavá alternatíva ku klasickým lineckým koláčom.
Objav ďalšie skvelé recepty s gaštanovým pyré!
Prečítaj si tiež
Ako správne skladovať orechy? Vieme, čo robiť, aby orechy vydržali čerstvé a chutné
Máte doma vlašské orechy a nechcete ich ponechať napospas osudu? Potom máme pre vás tipy, ako skladovať orechy, aby ste z nich mali úžitok aj dlhé mesiace po jesennom zbere.
Prečítaj si tiež
Ako otvoriť kokos? Detailný postup, ako sa rýchlo dostať k chutnej bielej dužine
Ako otvoriť kokos? Veľkým nožom alebo kladivom? Škrupina na kokose je tvrdá a na prvý pohľad sa môže zdať, že dopracovať sa k čerstvej kokosovej dužine bude vyžadovať veľké úsilie. Poradíme, ako na to rýchlo a hneď dvoma spôsobmi.
Prečítaj si tiež
TOP zákusky – Spojenie chutí, ktorým sa nedá odolať! Výber najobľúbenejších
Nedeľné poobedie, rodinná oslava či výročie – to všetko sú príležitosti, ktoré si pýtajú výnimočný zákusok. Nasledujúce inšpirácie na TOP zákusky v rôznych podobách potešia každého milovníka sladkého. Čo to bude tentokrát? Ovocný zákusok alebo fantastický krémový zákusok?