Ako otvoriť kokos? Detailný postup, ako sa rýchlo dostať k chutnej bielej dužine
23. 6. 2023
3 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ako otvoriť kokos? Veľkým nožom alebo kladivom? Škrupina na kokose je tvrdá a na prvý pohľad sa môže zdať, že dopracovať sa k čerstvej kokosovej dužine bude vyžadovať veľké úsilie. Poradíme, ako na to rýchlo a hneď dvoma spôsobmi.
Krátky prehľad:
Kokosový orech je plodom kokosovej palmy. Kokosovú vodu, kokosovú dužinu a z nej vyrobené kokosové mlieko si však môžeme dopriať celoročne. Jeho chuť dotvára jedlá východoázijskej kuchyne, preto, ak sa v receptúre dočítaš, že potrebuješ práve čerstvý kokos alebo kokosové mlieko, uži si exotiku v jej originálnej podobe. Navyše, doma vyrobené kokosové mlieko je o polovicu lacnejšie ako kupované.
🥥Čo je vo vnútri kokosu?
Skôr, ako sa pustíš do otvárania kokosu, je dobré vedieť, že vo vnútri kokosu je kokosová voda (nie kokosové mlieko) a vrstva jasne bielej dužiny v šupke. Na povrchu je tvrdá škrupina a tri „očká“ – priehlbinky blízko seba. Z troch priehlbín sa vždy iba jedna z nich dá celkom ľahko prepichnúť, vďaka čomu môžeš kokosovú vodu vyliať ešte pred rozbíjaním škrupiny.
- Ako získať z kokosu kokosovú vodu? Do priehlbiny vtlač vývrtku alebo tenký nôž, párkrát pootoč a priprav si pohár, do ktorého naleješ osviežujúcu tekutinu plnú minerálov a vitamínov.
- Ako zistiť, či je kokos čerstvý? Pri kúpe v obchode s ním zahrkaj pri uchu. Ak počuješ žblnkať tekutinu, máš šťastie na čerstvý kokosový orech.
Prečítaj si tiež
Ako obmedziť plytvanie potravinami? Rady a tipy, ako šikovne šetriť pri varení
Plytvanie potravinami predstavuje globálny problém obrovských rozmerov. Za rok sa celosvetovo vyprodukuje viac ako 1,3 miliardy ton potravinového odpadu, ktorý končí na skládkach, v spaľovniach a priamo sa podieľa na zvyšovaní emisií. Len na Slovensku je to podľa OSN až 900 000 ton potravín ročne.
⭐Ako otvoriť kokos nožom?
Budeme potrebovať:
- Kokosový orech
- Veľký nôž so silnou čepeľou (na porciovanie a sekanie mäsa)
- Odolnú plastovú alebo drevenú kuchynskú dosku
- Utierku
Z kokosu cez jednu dierku vylejeme kokosovú vodu. Vezmeme veľký porcovací nôž a opakom čepele (nie ostrím) niekoľkokrát silno udrieme na kokos v jeho strede. Údery vedieme po obvode, kokos pridržiavame pomocou utierky a dávame pozor, aby sa kuchynská doska nehýbala po linke. Na približne štvrtý alebo piaty úder pevná škrupina praskne a kokosový orech sa rozpadne na dve časti.
💡Ako rozbiť kokos kladivom?
Budeme potrebovať:
- Kokosový orech
- Kladivo na orechy
- Utierku
Ak sa nechceš zaháňať na kokos veľkým nožom, skús si pomôcť kladivkom na orechy. Aj v tomto prípade najskôr vylej kokosovú vodu cez malý otvor. Kokos uchop do ruky v utierke a kladivkom klep po obvode kokosového orechu v jeho najširšej časti. Niekoľko dobre mierených úderov a škrupina začne praskať. V ideálnom prípade sa bude dať odňať najskôr polovica tvrdej škrupiny a následne celú dužinu ako „vajíčko“ v hnedej šupke vyberieš z druhej polovice tvrdého obalu.
Zdroj: pixabay.com
👁🗨Ako vybrať dužinu z kokosu?
Najťažšia časť je za nami – kokos je prepolený. Dužina, ktorá zostane v škrupine, sa dá celkom ľahko vybrať menším ostrým nožom. Na dočistenie od hnedých šupiek použi ostrú škrabku na zeleninu.
🥛Ako vyrobiť kokosové mlieko? Jednoducho!
Dužinu z práve otvoreného kokosového orecha opatrne vyberieme z tvrdej škrupiny a očistíme škrabkou, aby zostala úplne biela. Nakrájame ju na malé kocky alebo nastrúhame. Nasypeme do mixéra, pridáme šálku vody a mixérom vymixujeme na hladkú, riedku „kašu“. Zmes precedíme cez sitko. V sitku zostane dužina vhodná do dezertov, v pohári pod sitkom zase domáce kokosové mlieko. V nasledujúcom recepte nájdeš detailné fotky prípravy aj videopostup.
Prečítaj si tiež
Čo je wakame? Výživná morská riasa a jej zaujímavé využitie
Wakame patrí medzi morské riasy, ktoré sú tradične používané v japonskej kuchyni. Jemná a krehká štruktúra doplnená o jedinečnú chuť mora robí z wakame potravinu, ktorá zaujme od prvého sústa. Čo sa oplatí vedieť o wakame a ako túto výrazne zelenú riasu v kuchyni používať?
👩🍳Recepty s kokosom/kokosovým mliekom
Poďme navnadiť chuťové poháriky! Na Tastelist nájdeš desiatky receptov s kokosom alebo kokosovým mliekom – na sladko, na slano, aj v exotických kombináciách. Napríklad kokosové koláče, kokosovú bábovku alebo kokosovú polievku. Pozri si náš krátky výber a inšpiruj sa v receptových kategóriách Kokos a Kokosové mlieko.
Čokoládovo-kokosový koláč
Čokoládovo kokosový koláč
Recept na jednoduchý čokoládovo kokosový koláč, ktorý je poliaty čokoládovou ganache a ozdobený maliny.
Rýchly „Raffaello“ cheesecake
Rýchly raffaello cheesecake
Recept na rýchly a jednoduchý cheesecake s príchuťou rafaelo bez pečenia.
Morčacie prsia s kokosovým mliekom
Japonské Mochi koláčiky
Japonské mochi koláčiky
Mochi sú tradičné japonské koláčiky, ktoré sa vyrábajú zo sladkej ryžovej pasty. Sú vyplnené rozličnými plnkami.
Thajské kuracie karí
Thajské kuracie kari
Thajské kuracie mäso na červenom karí je jedným zo známych jedál v Thajsku. Kuracie kari varené v krémovej omáčke s aromatickými thajskými bylinkami dodáva jedlu vyváženú chuť.
Kokosová roláda s mascarpone
Fit kokosové guľky
Kuracie soté s kokosovým mliekom
Jednoduchá fitness mliečna ryža
Thajská krevetová polievka
Žlté kuracie kari
Orientálna polievka s kuracím mäsom
Prečítaj si tiež
Čínske jedlo aj v tvojej kuchyni – 15 receptov, ktoré zachutia od prvého sústa
Čínska kuchyňa je bohatá na históriu a špecifické, priam až nenapodobiteľné chute. Práve preto si tak radi vychutnávame čínske jedlo v reštauráciách a bistrách. Netreba však vždy chodiť za dobrým jedlom iba von. Stačí nabrať odvahu a vyskúšať vo vlastnej kuchyni nové recepty plné podmanivých aróm a chutí.