Bešamel – základná biela omáčka: Ako ju pripraviť bez jedinej chybičky?
10. 3. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Bešamel, inak aj základná biela omáčka, patrí k esenciálnej výbave profesionálnych aj domácich kuchárov. Je vytvorená iba z jednoduchých surovín, no pri varení sa dá využiť na prekvapivo veľa spôsobov. Ako sa robí bešamel a v akých receptoch ho použiť?
Krátky prehľad:
🥣Čo je bešamel?
Ako bešamel sa označuje jednoduchá, hodvábne biela omáčka vyrobená z mlieka, múky a masla. Vo francúzskej kuchyni patrí k tzv. materským omáčkam a je základom pre ďalšie zložitejšie omáčky. Bešamel sa najviac udomácnil v jedlách francúzskej a talianskej kuchyne.
Aký je pôvod bešamelovej omáčky? Jej vznik sa viaže na obdobie toskánskej a francúzskej renesancie a traduje sa, že je pomenovaná na počesť finančníka Louisa de Béchamela. V kuchárskych knihách bola označovaná ako „lepivá“ omáčka, pretože mala schopnosť prepojiť v pokrmoch jednotlivé ingrediencie. Už asi začínaš tušiť, prečo sa dáva bešamel na lasagne a do zapekaných zemiakov!
📜Bešamelová omáčka – základné ingrediencie
Na prípravu bešamelovej omáčky budeme potrebovať:
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- 500 ml plnotučného mlieka
- jemnú soľ
- nastrúhaný muškátový oriešok
- mleté čierne korenie
👩🍳Ako sa robí bešamel? Recept so všetkými krokmi
Na prípravu bešamelovej omáčky existuje niekoľko postupov, no všetky sú veľmi jednoduché. Dôležité je dodržať postupnosť krokov a nepoužívať studené mlieko. S teplým mliekom sa rýchlejšie dopracujeme k rovnomerne krémovému výsledku. Takže, ako na to?
- Mlieko najskôr samostatne zohrejeme v hrnci. Nemusí vrieť, stačí ak bude dostatočne teplé.
- V ďalšom hrnci necháme na miernom ohni rozpustiť maslo. Akonáhle je rozpustené, odstavíme ho z plameňa a naraz vsypeme dané množstvo múky. Múku dôkladne rozmiešame, aby nevznikli hrudky.
- Po rozmiešaní vrátime hrniec s múkou na plameň a pražíme, kým zmes nezozlatne. Ide o podobný princíp, ako je príprava svetlej zápražky. Netreba sa zľaknúť, že je táto zmes lepivá.
- Do osmaženej zmesi (pozor, nesmie zhnednúť) pridáme teplé mlieko, soľ, muškátový oriešok a korenie. Metličkou intenzívne miešame niekoľko minút, kým omáčka nezíska krásne jemnú, krémovú textúru.
- Ak sa aj stane, že v bešamelovej omáčke zostanú hrudky, pomôžeme si precedením cez sitko. Hustejšiu bešamelovú omáčku zase rozriedime pridaním malého množstva mlieka.
⭐Bešamel v obľúbených receptoch
Ak vieš, ako pripraviť bešamelovú omáčku, na rad prichádza je rozmanité využitie. Pri varení otvára priam nové možnosti a dovtedy všedným jedlám dodáva jemnosť a krémovosť. Najčastejšie sa bešamel používa k mäsu, do lasagní, gratinovaných zemiakov, zapekaných zeleninových jedál, zeleninových koláčov, ale aj do cestovín a krémových polievok.
Bešamelová omáčka – aj na lasagne
Zapekané cestoviny s kuracím mäsom
Cuketové lasagne s bešamelom
Cuketové lasagne
Nie sú to úplne klasické, ale cuketové lasagne. Recept som si poskladala podľa seba a to z bešamelovej omáčky, omáčky na spôsob bolognese a namiesto klasických lasagní som použila plátky cukety.
Lasagne s mletým mäsom
Vynikajúce gratinované zemiaky s bešamelom
Rýchle zapekané zemiaky s brokolicou
Rýchle zapekané zemiaky s brokolicou
Ak máte chuť na zdravé zapekané zemiaky, skúste pridať brokolicu, ktorá je veľmi zdravá.
Zapekaný karfiol so zemiakmi
Zapekaný karfiol so zemiakmi
Zapekaný karfiol so syrom je úplná klasika, ale pokiaľ by sme chceli tento pokrm trošku vylepšiť, je super k nemu pridať zemiaky. Recept na výborný zapekaný karfiol, ktorý si zamilujete.
🔎Bešamel a zaujímavosti
Omáčky s bešamelovým základom
Bešamel sa používa pri príprave bohatších omáčok. Populárnou je omáčka Mornay, do ktorej sa navyše pridáva strúhaný tvrdý syr a vaječný žĺtok. Zaujímavá je aj omáčka Aurora, ktorá je spojením bešamelu a paradajkovej omáčky. Vo Francúzsku sa k mäsu a divine podáva omáčka Soubisse, ktorá je spojením bešamelu a cibuľového pyré. V Anglicku sa na spestrenie a výraznejšiu chuť do bešamelu pridáva nasekaná petržlenová vňať a citrónová šťava.
Bešamelová omáčka pre vegánov
Do základnej bešamelovej omáčky ide mlieko a maslo, čo znamená, že nie je v súlade s vegánskym stravovaním. Tieto prísady sa však dajú nahradiť alternatívnymi prísadami – namiesto kravského mlieka použiť sójové mlieko a za náhradu masla zvoliť vegánske maslo alebo olivový olej.
Bezlepková bešamelová omáčka
Celiatikom nebude vyhovovať prítomnosť múky. Na prípravu bezlepkového bešamelu preto treba namiesto klasickej múky použiť niektorý z odporúčaných škrobov so symbolom prekríženého pšeničného klasu (označenie „Gluten free“, „Bez lepku“).
Prečítaj si tiež
Lepšie kuracie prsia s omáčkou sme dávno nejedli! Skvelé recepty na obed či večeru
Nasledujúce recepty na kuracie prsia s omáčkou hýria chuťou a rozmanitosťou. Toto inak suchšie kuracie mäso je pripravené veľmi rýchlo, čo znamená, že po ňom siahame aj vo chvíľach, keď nie je času na varenie nazvyš. Vďaka omáčke získajú kuracie prsia príjemnú jemnosť a šťavnatosť.
Prečítaj si tiež
Tieto omáčky na cestoviny by mal poznať každý domáci kuchár!
Aká omáčka na cestoviny zožne najväčší úspech? My už vieme, že to nebude iba jeden recept. Pripravili sme výberovku s omáčkami, ktoré patria k najobľúbenejším. Nebude chýbať paradajková omáčka, syrová omáčka ani omáčky so smotanovým či cuketovým základom.