Cícer – Výnimočná strukovina, ktorej chuť si zamiluješ + Obľúbené recepty z cíceru

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Prečo si cícer zaslúži miesto v jedálničku? A čím si táto ešte donedávna u nás málo využívaná strukovina získala pozornosť? Cícer má viacero predností a môže dokonca prospievať zdraviu.

REKLAMA

Za posledné roky sa cícer dostal do popredia najmä pre značné rozšírenie vegetariánskeho prúdu. Je považovaný za výdatnú náhradu mäsa a okrem toho je ako prirodzene bezlepková strukovina ideálny pre celiatikov. Má nízky glykemický index, čím zaujal pozornosť diabetikov.

Táto strukovina s vysokým obsahom rastlinných bielkovín a kľúčových minerálov sa stala súčasťou polievok, hlavných jedál, zeleninových fašírok, placiek aj nátierok. Cícer má výborný sýtiaci účinok, spomedzi strukovín patrí k najľahšie stráviteľným a navyše, pri správnej príprave, je riziko nadúvania minimálne. Hneď niekoľko dobrých dôvodov, prečo sa s cícerom zoznámiť bližšie!

Ako chutí cícer? Jeho chuť je typicky strukovinová s jemným orieškovým podtónom. Najviac sa ponáša na chuť lieskových orieškov.

💡Čo je cícer?

Cícer, alebo rímsky hrach, je strukovina stredne až tmavo žltej farby, ktorá sa svojím tvarom ponáša na hrach.

Mimoriadne obľúbený sa stal v kuchyniach južnej Európy – v Taliansku, Španielsku a Grécku. Nejde pritom o žiadnu novinku. Historici odhadujú, že sa jeho používanie pri príprave pokrmov začalo už pred viac ako 7000 rokmi. Najviac sa využíva v Indii, arabských a severoafrických krajinách.

Cícer druhu Kabul je má svetlo žlté, väčšie semená a jemnejšiu šupku aj chuť. Rozšírený je najmä v krajinách okolo Stredozemného mora, a práve tento druh cíceru je bežne dostupný u nás v obchodoch. Tmavší druh, cícer Desi, má menšie, tmavšie semená a ponáša sa na pôvodnú divokú formu cíceru. Jeho chuť je intenzívnejšia. Pestuje sa v Turecku, Indii a niektorých krajinách južnej Ameriky.
 
Zaujímavosť zo sveta – Cícer je vo svete natoľko populárny, že je druhou najpestovanejšou strukovinou na svete (hneď po sóji).

REKLAMA

💛Výhody konzumácie cíceru

Cícer, ako je už pre strukoviny zvykom, je výživnou potravinou s množstvom benefitov pre zdravie človeka.

V 100 g cíceru sa ukrýva približne 350 kcal, až 20 g bielkovín a 4 g vlákniny. Z minerálnych látok do popredia najviac vystupuje vápnik, ktorého množstvo je porovnateľné s mliečnymi produktami. Ďalej obsahuje železo, fosfor, draslík, mangán a zinok. Jeho zaujímavý výživový profil dopĺňajú vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej) a vitamíny A, C, E, či K.

Zloženie cíceru je prínosné vo viacerých zdravotných oblastiach:

  • Cícer s využíva sa pri mnohých diétnych režimoch - diabetická diéta, bezlepková diéta, redukčná diéta, bezcholesterolová diéta.
  • Cícer je bohatý na draslík, no obsahuje iba málo sodíka. Táto kombinácia je prospešná pre zdravie srdca a normálne hodnoty krvného tlaku.
  • Patrí k potravinám s nízkym glykemickým indexom. Pravidelná konzumácia cíceru má pozitívne účinky na normalizovanie hladiny cukru v krvi.
  • Obsahuje vlákninu, ktoré je prospešná pre trávenie a udržanie hladiny cholesterolu pod kontrolou.
  • Cícer obsahuje v rôznom množstve zastúpené minerály, ktoré sú kľúčové pre udržanie zdravých kostí. Naviac, vitamín K je obzvlášť dôležitý pre ukladanie vápnika do kostí.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

👩‍🍳Ako pripraviť cícer?

Cícer, ako väčšina strukovín, je v slovenských obchodoch dostupný v dvoch podobách - ako sušený cícer a ako konzervovaný cícer v slanom náleve.

Sušený cícer sa pred varením musí namočiť do vody, ideálne cez noc – aspoň na 12 hodín. Doba varenia cíceru do zmäknutia nie je práve najkratšia, no vzhľadom k jeho benefitom mu to odpustíme. Varenie do zmäknutia totiž trvá 1,5 - 2 hodiny. S tým treba počítať najmä pri varení obeda alebo večere.

REKLAMA

Ak však zabudneš cícer namočiť do vody, nezúfaj. Ešte je tu druhá možnosť – použiť cícer z plechovky, ktorý je už predvarený a v samotnom jedle ho stačí krátko prehriať alebo ďalej spracovať podľa potreby.

V obchodoch je tiež dostupná aj cícerová múka, ktorá sa používa na pečenie ako bezlepková náhrada klasickej múky s obsahom lepku. Cícerovú múku si však môžeš doma pripraviť aj zo sušeného cíceru.

  • Budeš na to potrebovať silný mlynček, ktorý tvrdú strukovinu zomelie najemno a jemné sito na preosiatie, ktoré zachytí väčšie kúsky. Domáca cícerová múka vydrží v uzatvorenej dóze na chladnom a tmavom mieste niekoľko týždňov.

🥣Obľúbené recepty z cíceru

Kde cícer použiť? V akých receptoch nájde uplatnenie? Pri príprave cíceru sa oplatí popustiť uzdu kulinárskemu experimentovaniu. V slovenských kuchyniach sa udomácnila cícerová polievka, nátierka z cíceru, chrumkavý pečený cícer na sladko aj na slano, sýty cícerový guláš čí cícer s paradajkovou omáčkou alebo s hubami.

Veľmi chutné sú tiež cícerové fašírky a cícerové placky, kde vytvára zaujímavé chuťové kombinácie s ďalšími druhmi zeleniny. Z cíceru sa však pripravuje aj známy hummus alebo falafel guličky.

Pre inšpiráciu si pozri recepty, v ktorých hrá cícer jednu z hlavných úloh:

Cícerová krémová polievka

TASTElist

Rýchla a jednoduchá fit cícerová polievka s mrkvou vhodná aj pre detičky. Môžete použiť aj uvarený ale nebojte sa, viete pripraviť aj vynikajúcu cícerovú polievku z konzervy.

Zobraziť recept

Avokádovo cícerová nátierka

TASTElist

Jednoduchá, zdravá a skvelá nátierka pre vás. Okrem cíceru a avokáda je nátierka pripravená z červenej papriky, cibule, horciče a majonézy. Perfektná do chlebíka, wrapiek alebo iba tak s tacos.

Zobraziť recept

Krémová fit brokolicová polievka s cícerom

friendly_cooking

Vynikajúca krémová fit brokolicová polievka s cícerom, ktorú pripravíš veľmi rýchlo a jednoducho. My ju máme radi bez smotany, tento recept je naozaj výborný, odporúčame vyskúšať :)

Zobraziť recept

Cícerová pomazánka hummus

Iwa

Pomazánka hummus sa vyrába z cíceru. Je jednoduchá a rýchla na prípravu.

Zobraziť recept
REKLAMA

Rýchly cícerový šalát
Videorecept

Rýchly cícerový šalát

Iwa

Jednoduchý cícerový šalát s cibuľou, mrkvou, paprikou, cuketou a petržlenovou vňaťou.

Zobraziť recept

Klasický Hummus
Videorecept

Klasický Hummus

Cesminaz

Výborná zdravá cícerová rýchlovka, ktorá je skvelá ako nátierka na chlieb, ale aj ako príloha k zelenine a mäsu👍 Ja toto jedlo zbožňujem.

Zobraziť recept

Cícerová nátierka

Iwa

Humus respektíve cícerová nátierka sa pripravuje z cíceru, citrónovej šťavy, olivového oleja a cesnaku.

Zobraziť recept
REKLAMA

Výborná domáca cícerová pomazánka

lucia.priedhorska

Chutná cícerová pomazánka pre deti.

Zobraziť recept

Šalát z cíceru a stopkového zeleru

doma_u_katky

Uvarený cícer, nakrájané cherry rajčiny stopkový zeler, červená cibuľa, dochutené limetkou

Zobraziť recept

Zdravé cícerové halušky

Iwa

Tieto zdravé cícerové halušky sú nielen chutné, ale aj plné bielkovín a vlákniny.

Zobraziť recept

Cícerové placky
Videorecept

Cícerové placky

Iwa

Výborné cícerové placky s javorovým sirupom a maslom.

Zobraziť recept
REKLAMA

Úžasné cícerové zeleninové hamburgery

Tammers

Tieto placky plné živín a chuti sú nabité bielkovinami a dokonale vyvážené zdravou zeleninou. Sú vegánske, ľahké na žalúdok a sú absolútnym hitom pre deti aj dospelých.

Zobraziť recept

Vegánska omeleta

TASTElist

Jednoduchý a rýchly recept na bezvaječnú omeletu

Zobraziť recept

Zeleninové curry

TASTElist

Aj bez mäsa sa dá spraviť výborné curry.

Zobraziť recept
REKLAMA

Thajská kuracia polievka

David719

Kuracia polievka nemusí vyzerať iba tak, ako ju všetci poznáme.

Zobraziť recept

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA