Cícer – Výnimočná strukovina, ktorej chuť si zamiluješ + Obľúbené recepty z cíceru
28. 2. 2022
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Prečo si cícer zaslúži miesto v jedálničku? A čím si táto ešte donedávna u nás málo využívaná strukovina získala pozornosť? Cícer má viacero predností a môže dokonca prospievať zdraviu.
Za posledné roky sa cícer dostal do popredia najmä pre značné rozšírenie vegetariánskeho prúdu. Je považovaný za výdatnú náhradu mäsa a okrem toho je ako prirodzene bezlepková strukovina ideálny pre celiatikov. Má nízky glykemický index, čím zaujal pozornosť diabetikov.
Táto strukovina s vysokým obsahom rastlinných bielkovín a kľúčových minerálov sa stala súčasťou polievok, hlavných jedál, zeleninových fašírok, placiek aj nátierok. Cícer má výborný sýtiaci účinok, spomedzi strukovín patrí k najľahšie stráviteľným a navyše, pri správnej príprave, je riziko nadúvania minimálne. Hneď niekoľko dobrých dôvodov, prečo sa s cícerom zoznámiť bližšie!
✅ Ako chutí cícer? Jeho chuť je typicky strukovinová s jemným orieškovým podtónom. Najviac sa ponáša na chuť lieskových orieškov.
💡Čo je cícer?
Cícer, alebo rímsky hrach, je strukovina stredne až tmavo žltej farby, ktorá sa svojím tvarom ponáša na hrach.
Mimoriadne obľúbený sa stal v kuchyniach južnej Európy – v Taliansku, Španielsku a Grécku. Nejde pritom o žiadnu novinku. Historici odhadujú, že sa jeho používanie pri príprave pokrmov začalo už pred viac ako 7000 rokmi. Najviac sa využíva v Indii, arabských a severoafrických krajinách.
Cícer druhu Kabul je má svetlo žlté, väčšie semená a jemnejšiu šupku aj chuť. Rozšírený je najmä v krajinách okolo Stredozemného mora, a práve tento druh cíceru je bežne dostupný u nás v obchodoch. Tmavší druh, cícer Desi, má menšie, tmavšie semená a ponáša sa na pôvodnú divokú formu cíceru. Jeho chuť je intenzívnejšia. Pestuje sa v Turecku, Indii a niektorých krajinách južnej Ameriky.
✅ Zaujímavosť zo sveta – Cícer je vo svete natoľko populárny, že je druhou najpestovanejšou strukovinou na svete (hneď po sóji).
💛Výhody konzumácie cíceru
Cícer, ako je už pre strukoviny zvykom, je výživnou potravinou s množstvom benefitov pre zdravie človeka.
V 100 g cíceru sa ukrýva približne 350 kcal, až 20 g bielkovín a 4 g vlákniny. Z minerálnych látok do popredia najviac vystupuje vápnik, ktorého množstvo je porovnateľné s mliečnymi produktami. Ďalej obsahuje železo, fosfor, draslík, mangán a zinok. Jeho zaujímavý výživový profil dopĺňajú vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej) a vitamíny A, C, E, či K.
Zloženie cíceru je prínosné vo viacerých zdravotných oblastiach:
- Cícer s využíva sa pri mnohých diétnych režimoch - diabetická diéta, bezlepková diéta, redukčná diéta, bezcholesterolová diéta.
- Cícer je bohatý na draslík, no obsahuje iba málo sodíka. Táto kombinácia je prospešná pre zdravie srdca a normálne hodnoty krvného tlaku.
- Patrí k potravinám s nízkym glykemickým indexom. Pravidelná konzumácia cíceru má pozitívne účinky na normalizovanie hladiny cukru v krvi.
- Obsahuje vlákninu, ktoré je prospešná pre trávenie a udržanie hladiny cholesterolu pod kontrolou.
- Cícer obsahuje v rôznom množstve zastúpené minerály, ktoré sú kľúčové pre udržanie zdravých kostí. Naviac, vitamín K je obzvlášť dôležitý pre ukladanie vápnika do kostí.
Zdroj: pixabay.com
👩🍳Ako pripraviť cícer?
Cícer, ako väčšina strukovín, je v slovenských obchodoch dostupný v dvoch podobách - ako sušený cícer a ako konzervovaný cícer v slanom náleve.
Sušený cícer sa pred varením musí namočiť do vody, ideálne cez noc – aspoň na 12 hodín. Doba varenia cíceru do zmäknutia nie je práve najkratšia, no vzhľadom k jeho benefitom mu to odpustíme. Varenie do zmäknutia totiž trvá 1,5 - 2 hodiny. S tým treba počítať najmä pri varení obeda alebo večere.
Ak však zabudneš cícer namočiť do vody, nezúfaj. Ešte je tu druhá možnosť – použiť cícer z plechovky, ktorý je už predvarený a v samotnom jedle ho stačí krátko prehriať alebo ďalej spracovať podľa potreby.
V obchodoch je tiež dostupná aj cícerová múka, ktorá sa používa na pečenie ako bezlepková náhrada klasickej múky s obsahom lepku. Cícerovú múku si však môžeš doma pripraviť aj zo sušeného cíceru.
- Budeš na to potrebovať silný mlynček, ktorý tvrdú strukovinu zomelie najemno a jemné sito na preosiatie, ktoré zachytí väčšie kúsky. Domáca cícerová múka vydrží v uzatvorenej dóze na chladnom a tmavom mieste niekoľko týždňov.
🥣Obľúbené recepty z cíceru
Kde cícer použiť? V akých receptoch nájde uplatnenie? Pri príprave cíceru sa oplatí popustiť uzdu kulinárskemu experimentovaniu. V slovenských kuchyniach sa udomácnila cícerová polievka, nátierka z cíceru, chrumkavý pečený cícer na sladko aj na slano, sýty cícerový guláš čí cícer s paradajkovou omáčkou alebo s hubami.
Veľmi chutné sú tiež cícerové fašírky a cícerové placky, kde vytvára zaujímavé chuťové kombinácie s ďalšími druhmi zeleniny. Z cíceru sa však pripravuje aj známy hummus alebo falafel guličky.
✅ Pre inšpiráciu si pozri recepty, v ktorých hrá cícer jednu z hlavných úloh:
Cícerová krémová polievka
Rýchla a jednoduchá fit cícerová polievka s mrkvou vhodná aj pre detičky. Môžete použiť aj uvarený ale nebojte sa, viete pripraviť aj vynikajúcu cícerovú polievku z konzervy.
Avokádovo cícerová nátierka
Jednoduchá, zdravá a skvelá nátierka pre vás. Okrem cíceru a avokáda je nátierka pripravená z červenej papriky, cibule, horciče a majonézy. Perfektná do chlebíka, wrapiek alebo iba tak s tacos.
Krémová fit brokolicová polievka s cícerom
Vynikajúca krémová fit brokolicová polievka s cícerom, ktorú pripravíš veľmi rýchlo a jednoducho. My ju máme radi bez smotany, tento recept je naozaj výborný, odporúčame vyskúšať :)
Rýchly cícerový šalát
Jednoduchý cícerový šalát s cibuľou, mrkvou, paprikou, cuketou a petržlenovou vňaťou.
Klasický Hummus
Výborná zdravá cícerová rýchlovka, ktorá je skvelá ako nátierka na chlieb, ale aj ako príloha k zelenine a mäsu👍 Ja toto jedlo zbožňujem.
Cícerová nátierka
Humus respektíve cícerová nátierka sa pripravuje z cíceru, citrónovej šťavy, olivového oleja a cesnaku.
Šalát z cíceru a stopkového zeleru
Uvarený cícer, nakrájané cherry rajčiny stopkový zeler, červená cibuľa, dochutené limetkou
Zdravé cícerové halušky
Tieto zdravé cícerové halušky sú nielen chutné, ale aj plné bielkovín a vlákniny.
Úžasné cícerové zeleninové hamburgery
Tieto placky plné živín a chuti sú nabité bielkovinami a dokonale vyvážené zdravou zeleninou. Sú vegánske, ľahké na žalúdok a sú absolútnym hitom pre deti aj dospelých.