Recepty s medvedím cesnakom: Chuť, ktorá je ako stvorená na jarnú sezónu!
10. 4. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Aké recepty môže spestriť medvedí cesnak? Tento jarný životabudič je plný intenzívnej arómy, chuti a v neposlednom rade aj cenných vitamínov. Medvedí cesnak vonia ako cesnak, no chutí ako mladá jarná cibuľka. Máš nazbieraný čerstvý medvedí cesnak a premýšľaš čo s ním? Inšpiruj sa našou výberovkou.
Krátky prehľad:
💚Pesto z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak rastie medzi prvými jarnými rastlinami. Názov dostal podľa toho, že si na ňom po dlhej zime pochutnávajú medvede, aby doplnili cennú dávku energie a živín. A keď funguje na statných medveďov, z jeho benefitov a chutnosti môžeme čerpať aj my. Medvedí cesnak premenený na chutné pesto je jedným z najvyhľadávanejších receptov. Ako domáce dochucovadlo je pesto vhodné k cestovinám, do šalátov aj k čerstvému pečivu.
👍Polievka z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak môže na jar zastúpiť tradičných príbuzných – cesnak a cibuľu. O tom, že existuje cesnačka a cibuľačka, netreba pochybovať. Aká je však polievka z medvedieho cesnaku? Takže po prvé – veľmi jednoduchá na prípravu. Po druhé – jej chuť je jedinečná a zapamätateľná. Na jej prípravu potrebujeme iba zopár základných surovín, vrátane čerstvého medvedieho cesnaku. Na zjemnenie môžeme pridať do polievky aj smotanu na šľahanie.
✔️Cestoviny s medvedím cesnakom
Základom je pripraviť pesto z medvedieho cesnaku, píniových orieškov, cesnaku, citrónovej šťavy a olivového oleja. Ideálnu spoločnosť mu budú robiť cestoviny „rezancového“ typu, napríklad fettuccine. Tento rýchly obed alebo večeru krásne dotvorí nastrúhaný parmezán.
Cestoviny s medvedím cesnakom
Fettuccine s pestom z medvedieho cesnaku je chutná sezónna záležitosť.
Prečítaj si tiež
Najobľúbenejšie druhy cestovín – Veľký sprievodca a veľa chutných receptov
Jedlá z cestovín patria celosvetovo medzi najobľúbenejšie. Nečudo, rozmanité druhy cestovín krásne nahrávajú chuti vyskúšať pri varení zakaždým iný tvar. Toľko rôznych tvarov a veľkostí, a pritom vždy jedna spoločná vlastnosť – jednoduchá príprava.
⭐Rizoto s medvedím cesnakom
Medzi obľúbené recepty s medvedím cesnakom patrí aj toto výdatné rizoto. Základom dodržať tradičnú prípravu rizota z ryže Arborio – teda podľa talianskej receptúry. Postupným podlievaním, miešaním a pridaním parmezánu a masla získame krásne krémovú textúru. Posypeme nasekaným medvedím cesnakom a môžeme podávať.
🥪Nátierky s medvedím cesnakom
Medvedí cesnak a pomazánka? To znie ako skvelý nápad! Medvedí cesnak, ako nositeľ nezameniteľnej chuti, perfektne ladí s bryndzou, tvarohom, jemnými syrmi aj klasickým maslom. Nasledujúce nátierky sú výborné na čerstvom chrumkavom pečive aj na teplých hriankach.
Bryndzová nátierka s kurkumou a medvedím cesnakom
K povinnej receptovej výbave patrí tento parádny tip! Bryndzová nátierka s kurkumou a medvedím cesnakom je neodolateľná od prvého sústa.
Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom
Aj táto nátierka s medvedím cesnakom vyzerá a chutí veľmi presvedčivo. Jej príprava je prekvapivo jednoduchá.
Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom
Delikátna májová bryndza v kombinácii s medvedím cesnakom je fantastická.
👩🍳Slané chuťovky s medvedím cesnakom
Do akých receptov ešte zaradiť medvedí cesnak? Všade tam, kde by sme použili cesnak, mladú cibuľku, pažítku, či dokonca špenát. To znamená zaujímavé využitie pri príprave slaných chuťoviek. Či už to budú pagáče, trojuholníky, paličky, tyčinky, alebo domáce pečivo, svieži a chuťovo výrazný medvedí cesnak im doda nezameniteľnú chuť.
Trojuholníky s medvedím cesnakom a syrom
Odporúčame vyskúšať recept na trojuholníčky s medvedím cesnakom a syrom. Od nás dostali za chuť a prevedenie plný počet bodov!
Twister s medvedím cesnakom
Recept na twister s medvedím cesnakom má jednu veľkú prednosť – nenáročnú prípravu. Rýchla chuťovka spríjemní každé priateľské stretnutie či oslavu.
Žemle s medvedím cesnakom
Dobré jedlo nemusí byť komplikované. Dôkazom toho sú napríklad aj chutné domáce žemle s medvedím cesnakom.
Prečítaj si tiež
Ako uskladniť medvedí cesnak, aby vydržal čo najdlhšie? Poznáme tie najlepšie postupy!
Každoročne sa na zber medvedieho cesnaku vyberú tisíce Slovákov. Táto výrazná aromatická bylinka v sebe ukrýva ohromnú silu prírody. Chcete si medvedí cesnak v kuchyni vychutnávať dlhšie, než iba počas apríla? Máme pre vás tipy, ako spracovať a uskladniť medvedí cesnak (mrazenie, chladenie, pesto) spolu s ďalšími užitočnými radami.
Otázky a odpovede o medveďom cesnaku
✔️Kedy je sezóna medvedieho cesnaku?
Sezóna zberu medvedieho cesnaku začína približne v druhej polovici marca/začiatkom apríla a zbierať ho možno až do vykvitnutia. Rastie najmä v lužných lesoch a tienistých parkoch. Vytvára neprehliadnuteľné zelené pokryvy, ktoré rozvoniavajú do diaľky.
✔️Ako zbierať medvedí cesnak?
Netrháme celú rastlinu, hoci celý medvedí cesnak je jedlý. Z každého trsu odoberieme iba 1 – 2 lístky, aby mohla rastlina narásť aj na budúci rok.
✔️Dá sa jesť surový medvedí cesnak?
Áno, medvedí cesnak môžeme konzumovať surový aj tepelne spracovaný.
✔️Do akých receptov sa hodí medvedí cesnak?
Z medvedieho cesnaku na najčastejšie pripravuje pesto, pomazánka a polievka. Výborne ochutí rizoto, cestoviny, slané chuťovky, čerstvé šaláty, bravčové či kuracie závitky.