Ako grilovať? S tipmi na grilovanie pripravíš výborné mäso, syry aj zeleninu

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Aj ty sa už tešíš, ako rozložíš gril a pustíš sa do grilovania? Máš pocit, že by to mohlo byť ešte lepšie? Ak áno, pozri si naše tipy a rady, ako grilovať a poteš seba, rodinu aj priateľov šťavnatými grilovanými pochúťkami. 

REKLAMA

Krátky prehľad:

📝Príprava na grilovanie – na čo nezabudnúť?

Slnečné dni nás lákajú na terasu a do záhrady, a práve tu sa rozpaľuje gril, na ktorom vznikajú lákavé pokrmy. Avšak, skôr, ako sa vyberieš s táckami mäsa von, dôkladne si priprav všetky pomôcky. Najviac pozornosti si zaslúži gril – skontroluj jeho stabilitu a čistotu. Očisti rošt od starých spálenín a zisti, či sa veko na grile pohybuje plynule.

Priprav si tiež základné grilovacie náradie. Využiješ najmä kliešte na otáčanie, nože, kutáč, ale aj štetec na potieranie mäsa, vidličky, alobal a tácky na odkladanie hotových porcií. Ešte predtým, ako položíš prvé steaky na gril, nakrájaj zeleninu, priprav dressingy, čerstvé pečivo, nápoje a riady. Akonáhle je všetko pripravené, už sa môžeš naplno venovať grilovaniu a príjemnému debateniu s hosťami.

📌Kde umiestniť gril?

Je dôležité nájsť pre gril stabilné a rovné miesto na spevnenej ploche, ideálne poblíž záhradného sedenia a ďalej od drevín a horľavých materiálov. Miesto pre gril by malo byť aspoň v čiastočnom závetrí. Získaš tak lepšiu kontrolu nad ohňom. Zároveň mysli na dostatočný manipulačný priestor, aby pri obsluhe grilu nedošlo k úrazu.

✔️Zaujímavé tipy a chutné recepty na grilovačku nájdeš v téme: Letné grilovanie, na aké sa len tak ľahko nezabudne! Tipy, nápady a recepty

🔥Ako grilovať na drevenom uhlí a briketách?

Grilovanie na dreve z listnatých stromov, drevenom uhlí a briketách sa považuje sa tradičný, najvoňavejší spôsob grilovania. Druh použitého dreva má vplyv na výslednú chuť jedla. Rozpálenie grilu je zásadným krokom a polovicou úspechu. 

REKLAMA
  • Na dno grilu rozložíme novinové papiere a na ne do tvaru kužeľa umiestnime drevitý materiál – drevené štiepky, kupované drevené uhlie alebo brikety. Brikety sú kompaktnejšie a hustejšie ako drevené uhlie a to znamená, že sa budú síce dlhšie rozpaľovať, no aj dlho horieť.
  • V grile zapálime zápalkou papier. Nezakrývame ho. Počkáme, kým sa obsah pahreby rovnomerne rozhorí.
  • Až po rozpálení pridáme ďalšie drevené uhlie alebo brikety a vyplníne nimi celú plochu grilu, aby rovnomerne nahrieval rošt v každej jeho časti.
  • Drevný materiál prikladáme do pahreby podľa potreby.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

⭐Ako grilovať na plynovom grile?

Obsluha plynového grilu je výrazne jednoduchšia, podobná kuchynskému sporáku na plyn. Plynový gril využíva plyn z plynovej fľaše, ktorá je zvyčajne umiestnená vedľa grilu alebo v jeho zadnej časti. Ohrev roštu majú na starosti rovnomerne rozmiestnené horáky v tele grilu, ktorých výkon sa dá pomocou ovládačov jednoducho regulovať. 

Hoci prídeš o časť voňavej atmosféry, ktorú má na svedomí drevo, s plynovým grilom získaš lepšiu kontrolu nad teplotou. Na plynovom grile tak zvládneš pripraviť výborné steaky pri vysokej teplote, no aj krehkú zeleninu a syry, ktorým viac vyhovujú nízke teploty.

🥩Aké mäso na gril je najlepšie?

Pre začiatočníkov a prvý kontakt s grilom je vhodné zvoliť kuracinu – všestranné kuracie prsia si výborne rozumejú s rôznymi marinádami, kuracie krídelká vynikajú rýchlosťou prípravy a chrumkavosťou, kuracie stehná si zase v sebe udržia šťavnatosť.

Z bravčového mäsa je najviac vyhľadávaná bravčová krkovička, rebrá, panenka a pliecko. Bravčové karé, ktoré pôsobí tuhšie, vynikne na špízoch. 

REKLAMA

Pri hovädzine je viac ako samotný rez dôležitá zrelosť mäsa. Nezrelé hovädzie mäso bude tvrdé ako podrážka. Ak si chceš užiť krehkú, šťavnatú a na jazyku sa rozpadávajúcu štruktúru, daj si pri výbere hovädziny poradiť od skúseného mäsiara. Pravdepodobne ti odporučí hovädziu sviečkovú, hovädzí roštenec, hovädzí pupok alebo cenovo dostupnejšie hovädzie stehno. Bez predchádzajúcich skúsenosti sa nepúšťaj do grilovania hovädziny s kosťou.

✔️Máš pred prípravou hovädzích steakov rešpekt? Naber odvahu, nápomocná ti bude naša téma: Ako pripraviť steak? Krok za krokom od výberu mäsa, cez teploty, časy až po dochutenie.

  • Hovädzí steak s nivovou omáčkou, špargľou a domácimi hranolkami

  • Recept na Rump steak

Rump steak recept

lucia.priedhorska

Recept na rump steak na panvici so špargľou.

Zobraziť recept

  • Bravčové karé v marináde

Bravčové karé v marináde

Adri1017

Rýchla marináda na bravčové karé, perfektná na grilovaciu sezónu.

Zobraziť recept

  • Grilované rebierka s medom

Grilované rebierka s medom

Adri1017

Sladko pikantné grilované rebierka

Zobraziť recept
REKLAMA

  • Grilovaná krkovička v marináde

Grilovaná krkovička v marináde

lucia.priedhorska

Overený recept na grilovačku.

Zobraziť recept

  • Najlepšie grilované kura

Najlepšie grilované kura
Videorecept

Najlepšie grilované kura

Iwa

Výborné a šťavnaté grilované kuracie prsia v marináde a limetkou.

Zobraziť recept

 
✔️Aká je úloha marinády na mäso? Odporúčame prečítať si: Marinády na mäso – Výborné recepty, tipy a vychytávky, ktoré urobia z mäsa chuťový zázrak

🐟Aké ryby grilovať?

Pri grilovaní rýb je zase veľmi dôležitá ich čerstvosť. Ak máš možnosť získať čerstvo ulovené sladkovodné ryby od rybára, nenechaj si túto šancu ujsť. Pri kúpe ryby z obchodu si všímaj znaky čerstvosti – teda nezakalené vypuknuté oči, žiabre žiarovo ružové až červené, šupiny lesklé. Po zatlačení prstom do ryby sa po chvíli priehlbina vyrovná. Ak ryba tieto kritériá nespĺňa, nekaz si ňou chuť.

Na grilovanie sú vhodné ryby ako pstruh, zubáč, pražma, morský vlk, tuniak, losos, makrela, sardinky.

  • Grilovaný losos so zeleninou

Grilovaný losos so zeleninou
Videorecept

Grilovaný losos so zeleninou

Iwa

Výborný a rýchly recept na grilovaného lososa s citrónom. Večeru takto pripravíte do 30 minút.

Zobraziť recept

  • Grilovaný pstruh

Grilovaný pstruh
Videorecept

Grilovaný pstruh

Adri1017

Grilovaný pstruh s čerstvými bylinkami a pečenými paprikami

Zobraziť recept
REKLAMA

🧀Aké syry grilovať?

Najlepšie syry na grilovanie sú tie, ktoré sa ani pri vysokých teplotách neroztečú – k nim patrí český syr hermelín, syry typu camembert s ušľachtilou plesňou na povrchu, cyperský halloumi aj náš oštiepok. Ak však vlastníš gril, ktorý dokáže pracovať aj pri nižšej teplote, okruh možností sa zaujímavo rozšíri a nemusíš siahať iba syroch s označením „na gril“. S kvalitným alobalom im vytvoríš bezpečné miesto na grile bez rizika stekania do pahreby.

  • Rukolový šalát s grilovaným Camembertom

Rukolovy šalát s grilovaným Camembertom

Vlasta_Dorisa

Výborný šalát s použitím všetkého, čo je doma

Zobraziť recept

  • Grilovaný Camembert s kuskusom a zeleninou

🌽Akú zeleninu grilovať?

Ideálne práve dozretú sezónnu zeleninu zo záhrady! Ugriluj si chutnú cuketu, paradajky, papriky, no samozrejme aj kukuricu, zemiaky, sladké zemiaky, cibuľové kolieska alebo baklažán.

Samostatnú kategóriu tvoria jedlé huby – na grile získajú bohatú chuť klasické šampiňóny aj „steakové“ šampiňóny Portobello. Výborné sú samotné a tiež plnené zmesou syrov a zeleniny.

  • Grilovaná cuketa na prírodno

  • Grilovaná kukurica

Grilovaná kukurica

lucia.priedhorska

Sladká grilovaná kukurica.

Zobraziť recept
REKLAMA

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

💡Najčastejšie chyby pri grilovaní

❌Mäso z chladničky nepatrí na gril: Mäso musí pred grilovaním získať izbovú teplotu a pobudnúť mimo chladničku dostatočne dlhý čas – aspoň 2 hodiny. Inak bude čas prípravy trvať dlhšie, ako očakávaš a mäso sa neugriluje rovnomerne.

❌Slabo rozpálený rošt: Mäso sa odporúča klásť na rošt, ktorý je rozpálený na teplotu cca 200 – 250 °C. Až pri takejto teplote sa na povrchu okamžite zatiahne a uchová si šťavnatosť vo vnútri.

❌Pichanie do mäsa: Počas príprav sa vyhýbaj pichaniu do mäsa pre kontrolu prepečenia. Cez otvory totiž vytečie tuk, ktorý môže spôsobiť vzbĺknutie plameňa. Mäso bude suchšie a možno aj spálené.

❌Okamžité krájanie ugrilovaného mäsa: Jednotlivé porcie mäsa po ugrilovaní nakrátko zabaľ do alobalu. Šťava v mäsa sa pri grilovaní koncentruje do stredu a až po párminútovom odpočinku v alobale sa rovnomerne rozptýli do celého kusu.

❌Špinavý gril: Gril je hlavný nástroj celej grilovačky, preto mu treba venovať patričnú pozornosť. Ak sú na rošte staré zvyšky pripálenín, môžu nabudúce začať horieť a spôsobiť predčasné spálenie niektorých častí mäsa. Nehovoriac o hygiene, ktorá je pri príprave mäsových pokrmov veľmi dôležitým faktorom.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA