Ako roztopiť čokoládu? Detailné postupy pre krásne hladký a rovnomerný výsledok
15. 12. 2021
6 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ako roztopiť čokoládu? Hoci to znie ako banalita, na získanie perfektne rozpustenej čokolády sa zíde niekoľko trikov. Odmenou je krásne lesklá čokoládová poleva, bez ktorej si len ťažko predstaviť množstvo sladkých dobrôt.
🍫Čo je dobré vedieť o čokoláde?
Ak kúsok čokolády podržíme v ruke, tablička sa začne rozpúšťať. Čokoláda má nízky bod topenia a začína mäknúť už pri teplote 25 °C. Táto zdanlivá výhoda sa však už pri o niečo rýchlejšom zohrievaní môže premeniť na komplikáciu. Čokoládu by sme nemali topiť pri teplote vyššej ako 50 °C. Ak teplotu neustriehneme, začnú sa po rýchlom rozpustení vytvárať nepekné hrudky alebo sa čokoláda pripaľuje. Vyššia teplota znehodnotí aj kvalitnú čokoládu s vyšším obsahom kakaa, ktorá behom okamžiku získa nepríjemnú horkú pachuť.
Najjednoduchšie sa rozpúšťa biela čokoláda. Má totiž nižší obsah kakaa, ale za to vyšší obsah tukovej zložky. Podobné vlastnosti má mliečna čokoláda. Na čokoládovú polevu sa najčastejšie používa čokoláda na varenie alebo kvalitná horká čokoláda, pri ktorých treba dávať väčší pozor a doslova – zostať pri topení prítomný v každej sekunde.
Polovicou úspechu je výber čokolády (bez zbytočných prísad a cukru naviac), druhou zase nakrájanie alebo nalámanie čokolády na rovnomerne veľké kúsky. Iba tak budeme mať kontrolu nad celým procesom rozpúšťania a nestane sa, že sa časť čokolády príliš prehreje až spáli, kým väčšie časti ešte topeniu odolávajú.
👉Ako roztopiť čokoládu vo vodnom kúpeli?
Poďme si krok za krokom predstaviť základný postup na roztopenie čokolády.
Budeme potrebovať:
- čokoládu
- vodu
- hrniec
- kovovú alebo sklenenú misku, ktorú môžeme preložiť cez priemer hrnca tak, aby do neho nespadla (väčší priemer ako hrniec)
- metličku alebo lyžicu na miešanie
- látkovú utierku
Postup:
- Čokoládu nakrájame na rovnomerné kúsky.
- Približne do ⅔ výšky hrnca nalejeme vodu a privedieme ju do varu.
- Cez okraje hrnca preložíme misku. Vyberáme takú, pri ktorej máme istotu, že ju nedeformuje vysoká teplota, ideálne sklenenú alebo nerezovú.
- Dôležitý bod – dno misky sa nesmie dotýkať horúcej vody. Čokoládu bude rozpúšťať horúca vodná para. Ak by sa dno misky dotýkalo vody, čokoláda by sa rýchlo pripaľovala alebo by v nej vznikali hrudky.
- Na dosah ruky si pripravíme látkovú utierku, nakrájanú čokoládu a metličku na miešanie.
- Vsypeme čokoládu do misky a začíname čokoládu topiť pri pozvoľnom miešaní.
- Dávame veľký pozor na to, aby sa do misky s topiacou čokoládou nedostala ani kvapka vody. Znehodnotila by celú snahu.
- Akonáhle je čokoláda rozpustená bez pevných kúskov, odložíme misku preč z hrnca. Opatrne, dno misky je horúce, preto používame utierku alebo chňapku.
Zdroj: pixabay.com
📌Ako roztopiť čokoládu v mikrovlnke?
Tento postup nie je vo všetkých smeroch ideálny, no určite pomôže v časovej tiesni. Nalámanú čokoládu vsypeme do misky, ktorá je vhodná do mikrovlnky. Nastavíme najnižší ohrevný výkon.
Ohrievame ju postupne, vždy po približne 15 – 20 sekundách. Misku opatrne vyberieme, čokoládu premiešame a krátke ohrievanie v mikrovlnke opakujeme, kým sa nestane tekutou. Nenechávame ju však ohrievať naraz a dlhší čas. Roztopené okraje by sa veľmi rýchlo spálili.
🍩Ako roztopiť čokoládu v rúre?
Rozpúšťanie čokolády v rúre má jednu zásadnú podmienku – rúru je možné nastaviť na teplotu 40 °C, čo však nie je štandardnou výbavou (väčšina rúr začína s ohrevom na teplote 50 °C).
Rúru nastavíme na 40 °C, nalámanú čokoládu presypeme do sklenenej misky a vložíme ju do rúry na približne 15 – 20 minút (v závislosti od množstva). Čokoláda sa pomaly topí, bez rizika prihorenia.
🧈Ako roztopiť čokoládu s maslom?
S obľúbenou maslovou čokoládovou polevou sa stretneme pri mnohých tradičných zákuskoch. Zdobí rezy, zákusky a drobné nepečené cukrovinky. Vďaka maslu je poleva rovnomerná, vláčna a hladká. Netreba kupovať drahé hotové čokoládové polevy, ak si vieme jednu delikátne jemnú a všetranne využiteľnú pripraviť aj doma.
Budeme potrebovať:
- na jeden diel masla ide jeden diel čokolády – pomer 1: 1 (napríklad na 200 g masla použijeme 200 g čokolády)
Postup:
Najlepší výsledok dosiahneme trpezlivým rozpúšťaním nad vodným kúpeľom (viď náš prvý postup). Najskôr v miske rozpustíme maslo a do rozpusteného masla pridáme na kúsky nalámanú čokoládu. Miešame, kým sa obe prísady krásne neprepoja. Hladká hmota sa pre prítomnosť masla nepripaľuje. Nalejeme na zákusok, uhladíme roztieracím nožom a necháme stuhnúť na chladnom mieste.
🥣Ako roztopiť čokoládu so smotanou?
Ganache – lahodne jemná a pritom intenzívna čokoládová poleva vzniká spojením čokolády a smotany na šľahanie. Pochádza z dielne francúzskych cukrárov a ukrýva v sebe šarm a všestrannosť. Ako jedna z mála poliev sa pri krájaní vôbec neláme. Dezertom dodáva výnimočnú eleganciu a chuť. Najlepšia je z kvalitnej horkej čokolády (obsah kakaa min. 60 %) a smotany na šľahanie 33 %. Ako ganache pripraviť?
Budeme potrebovať:
- na základné ganache použijeme 1 diel smotany na šľahanie a 1 diel horkej čokolády (napríklad na 200 ml smotany použijeme 200 g čokolády)
Postup:
Čokoládu nalámeme na kúsky a vložíme ich do misky. Smotanu privedieme do bodu varu. Keď sa na povrchu začnú objavovať bublinky, prelejeme horúcu smotanu do misky s čokoládou. Miešame dovtedy, kým sa čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká a lesklá čokoládová poleva – ganache.
Náš tip: Ak by sme použili 1 diel čokolády na 2 diely smotany na šľahanie, pripravíme ganache použiteľné aj ako "krém" do dezertov a praliniek. Zmes po vychladnutí vyšľaháme šľahačom a vznikne nadýchaná čokoládová ganache pena.
🎂Aký je tvoj obľúbený dezert s čokoládovou polevou? Pozri si naše recepty, začnú sa ti zbiehať slinky!
Úžasný krémový tvarohový koláčik s lekvárom a čokopolevou
Super jednoduchý a rýchly koláčik, ktorý si zamilujete😍 Kombinácia tvaroh, lekvár a čokoláda je jednoducho fantastická!!! Príprava vám zaberie naozaj len pár minút a výsledok stojí za to.
Brnianske rezy
Perfektný zákusok, ktorý sa skladá z 2 tipov cesta a orechovej plnky. Poliaty je ganážovou polevou.
Nanukové rezy
Legendárne nanukové rezy mám ako spomienku na detstvo. Piekla nám ich naša mamka, na meniny, narodeniny. Sú výborné, orechové cesto s príchuťou kávy a vanilkovou plnkou.
Mätové srdiečka v čokoláde
Nepečená dobrota plná mätovej príchute a kokosu, obaľovaná v horkej čokoláde