Ako zmraziť špenát? Už žiadne zvädnuté špenátové listy a plytvanie
17. 11. 2023
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Špenát je zdravá a chutná listová zelenina so všestranným využitím pri varení aj pečení. Dá sa dopestovať na záhrade, no je celoročné dostupný aj v obchodoch. Jedným zo spôsobov, ako mať kedykoľvek špenát po ruke, je mrazenie. Ako zmraziť špenát a dosiahnuť výborný výsledok bez jedinej chybičky?
Krátky prehľad:
✔️Všestranný a chutný špenát
Špenát je ročná listová zelenina s veľmi dobrou odolnosťou. Má jednoduché oválne jedlé listy, ktoré sa konzumujú surové (napríklad v šalátoch) aj tepelne upravené (v omáčkach, plnkách, polievke). Je bohatý na vitamíny C, A, E, K a vitamíny skupiny B, z minerálov obsahuje mangán, jód, zinok, magnézium a železo, ktoré ho preslávilo. Má tiež vysoký obsah vlákniny a radí sa k nízkokalorickým potravinám. Je známe, že živiny v špenáte prospievajú zraku, pokožke, srdcu, srdcovo-cievnej sústave i mozgu.
Špenát je najprospešnejší v čerstvom stave, no čerstvé špenátové listy vydržia v chladničke iba niekoľko dní. Pomerne rýchlo vädnú a podliehajú kazeniu. Jedným z overených spôsobov, ako mať doma po ruke špenát kedykoľvek (aj bez návštevy obchodu), je mrazenie čerstvého špenátu do zásob. Poď sa presvedčiť, že je to celkom jednoduché a už nikdy nebudeš kupovať mrazený špenát z obchodu pochybnej kvality.
💡Jednoduchý postup, ako zmraziť špenát
Budeme potrebovať:
- čerstvé špenátové listy
- cedidlo
- plastové misky
- menší nôž
- mikroténové vrecká/uzatvárateľné vákuovacie vrecká
- silikónové formičky vhodné do mrazničky
Zdroj: pixabay.com
Kontrola špenátových listov
Balený špenát sa v obchodoch predáva v 500 g balení, baby špenát zase v menšom balení s hmotnosťou cca 125 – 150 g. Sú určené predovšetkým na okamžitú spotrebu, no je pravdou, že niekedy do koša poputuje aj väčšia časť balenia.
Či už máš doma kupovaný čerstvý špenát, alebo plné debničky špenátu zozbieraného zo záhrady, vždy je dôležité skontrolovať kvalitu listov. Na mrazenie vyberáme iba pekné, nepoškodené listy, ktoré nejavia žiadne známky zvädnutia a hniloby. Listy zbavíme hrubých stoniek.
Umývanie špenátu
Špenátové listy, ktoré prešli vizuálnou kontrolou, čaká preplachovanie studenou vodou. Preložíme ich do cedidla a dôkladne umyjeme. Špenát zozbieraný zo záhrady vyžaduje aj opakované preplachovanie, aby sme sa vyhli prítomnosti drobného hmyzu a zvyškov zeminy.
Krátke blanšírovanie špenátu
Hoci sa tepelnou úpravou listovej zeleniny (vrátane špenátu) časť živín ničí, šetrne vykonané blanšírovanie je v tomto prípade vítané. Podstatou blanšírovania je krátke varenie (kontakt s horúcou vodou) a následné rýchle schladenie.
Vďaka blanšírovaniu si špenát výrazne dlhšie udrží farbu, chuť a štruktúru. Taktiež sa s ním bude pred mrazením jednoduchšie pracovať. Blanšírovaním sa špenátu predĺži aj trvanlivosť. Špenát bez blanšírovania vydrží v mrazničke orientačne 3 mesiace, blanšírovaný špenát dvojnásobne dlhšie.
Ako špenát blanšírovať? Premyté špenátové listy dáme do dostatočne veľkej misky a zalejeme ich vriacou vodou. Necháme 1 minútu postáť v horúcej vode. Vodu zlejeme a špenátové listy okamžite prepláchneme tečúcou studenou vodou.
3 spôsoby spracovania špenátu pred mrazením
Blanšírované špenátové listy môžeme „pobaliť“ do mrazničky niekoľkými spôsobmi a všetky majú náležité využitie. Ako spracovať čerstvý špenát do mrazáku?
- Špenátové listy mrazené v celku – Blanšírované špenátové listy jednoducho rozdelíme do plastových vreciek, vákuových vreciek alebo plastových dóz, napríklad do 250 g alebo 500 g balíčkov. Také balenie je vhodné na špenátový prívarok alebo polievku. Dôkladne uzatvoríme, označíme dátumom a dáme do mrazničky.
- Nasekané špenátové listy – Listy špenátu nasekáme na menšie kúsky. V tejto forme sú pomerne tvárne a dajú sa uskladniť do vrecka, malých dóz aj silikónových foriem v rôznych objemoch. Existujú totiž recepty, kde ide iba jedna či dve hrste špenátu (do smoothie, omelety, muffinov, …), a práve vtedy je lepšie siahnuť po kompaktnom balení a nerozmrazovať veľký balíček.
- Špenátové listy pomixované na pyré – Blanšírovaný špenát sa dá spracovať aj podoby jemného pyré pomocou ponorného mixéra. Špenátové pyré potom rozložíme do silikónových foriem alebo iných pevnejších formičiek. Najskôr necháme pomixovaný špenát dokonale zamraziť vo formičkách, potom zmrznutý špenát vyklopíme a pre úsporu miesta pobalíme do plastových vreciek. Jednoducho sa bude dať odobrať jedna porcia špenátového pyré. Ideálne riešenie, ak často pripravuješ omáčky so špenátom...
Prečítaj si tiež
Neprehliadnuteľný špenát: Tieto recepty si obľúbi celá rodina!
Koľko receptov so špenátom poznáš, o to väčšia je šanca, že si túto listovú zeleninu obľúbiš. Pripravili sme výberovku so špenátovými receptami, ktoré patria k dobre známym, no nájde sa tu aj niekoľko skvelých a neopozeraných jedál, v ktorých hrá špenát dôležitú úlohu.
👉Ako rozmraziť špenát?
Špenát sa dá rozmraziť celkom jednoducho a podľa možnosti bez urýchľovania. K rozmrazovaniu dochádza už pri izbovej teplote a nezaberie veľa času. Rozmrazovanie pod horúcou vodou by špenátu uškodilo. V niektorých receptoch sa však môže dokonca mrazený špenát priamo do vareného pokrmu – napríklad do polievky.
🍵Výborné recepty so špenátom
Špenát má nielen atraktívnu farbu a zaujímavú chuť, ale aj široké využitie, hoci niektorí ľudia ho dlhé roky poznajú iba v podobe špenátovej polievky alebo prívarku. Je čas to zmeniť a dať špenátu šancu zažiariť. Inšpiráciu prinášajú nasledujúce chutné recepty so špenátom.
- Lasagne so špenátom
Lasagne so špenátom
Lasagne so špenátom sú mojím obľúbeným vegetariánskym receptom, ktorý som si v priebehu rokov obľúbila, keď som experimentovala s rôznymi variantmi tohto obľúbeného talianskeho jedla.
- Špenátové rizoto s kuracím mäsom
- Špenátové halušky zo špaldovej múky
Špenátové halušky zo špaldovej múky
Zdravé špenátové halušky pripravené zo špaldovej múky sú skvelým zdrojom vlákniny a minerálov. Sú lahodné, sýte a rýchle na prípravu, takže ide o ideálnu voľbu pre zdravý obed či večeru pre celú rodinu.
- Kuracie rolky so špenátom
Kuracie rolky so špenátom
Recept na výborné kuracie rolky so špenátom, ktoré sa hodia na obed alebo večeru.
- Špenátové smoothie
Špenátové smoothie
Recept na osviežujúce špenátové smoothie s banánom, uhorkou, zázvorom a orieškami.
- Skvelá špenátová polievka so strateným vajcom
Skvelá špenátová polievka so strateným vajcom
Rýchly a jednoduchý recept na špenátovú polievku so strateným vajcom.
- Špenátové slimáčiky
- Syrom a špenátom plnené kuracie prsia v trojobale
Syrom a špenátom plnené kuracie prsia v trojobale
Výborný a veľmi jednoduchý spôsob, ako chutne využiť kuracie prsia. Je to skvelá a veľmi chutná obmena rezňov🙂
- Špenátové wafle so strateným vajíčkom
Špenátové wafle so strateným vajíčkom
Špenátové cesto vypečené na wafle podávané spolu s strateným vajíčkom
- Dusený špenát
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť špargľu? Aby zostala lahodná a krehká, stačí poznať tento postup
Špargľu sme si obľúbili ako jednu z prvých jarných zelenín, ktoré potešia sviežou chuťou. Aby bol výsledok podľa očakávania, zíde sa postup, ako pripraviť špargľu, aby si zachovala svoju lahodnú chuť a krehkosť.
Prečítaj si tiež
Ako uskladniť medvedí cesnak, aby vydržal čo najdlhšie? Poznáme tie najlepšie postupy!
Každoročne sa na zber medvedieho cesnaku vyberú tisíce Slovákov. Táto výrazná aromatická bylinka v sebe ukrýva ohromnú silu prírody. Chcete si medvedí cesnak v kuchyni vychutnávať dlhšie, než iba počas apríla? Máme pre vás tipy, ako spracovať a uskladniť medvedí cesnak (mrazenie, chladenie, pesto) spolu s ďalšími užitočnými radami.
Prečítaj si tiež
Ako uvariť brokolicu do chrumkava? S týmto trikom bude chutiť vynikajúco
Poznať spôsob, ako uvariť brokolicu, sa oplatí! Nielenže bude brokolica chrumkavá a krásne zelená, zároveň si v sebe uchová množstvo cenných živín, ktoré ju právom zaraďujú medzi superpotraviny.