Domáce klobásy, ako ich máme najradšej – Takto sa dajú pripraviť aj doma!
6. 12. 2023
6 min. čítania
Zdroj: pexels.com
Domáce klobásy sú pochúťkou, ktorá sa mnohým z nás spája najmä so zimným a vianočným obdobím. Na prípravu domácich klobás sa nájde množstvo rodinných receptov a niektoré sú dokonca zahalené rúškom tajomna a prísne strážené. Ako vyrobiť tie najlepšie domáce klobásy a čo na ich prípravu treba?
Krátky prehľad:
„Susedovi sa zase raz podarili výborné klobásy, ale nechce mi prezradiť presný recept.“ Áno, situácia okolo výroby domácich klobás býva niekedy plná emócií. Kedysi boli zabíjačky bežnou súčasťou vidieckeho života a zdrojom mäsa na dlhé zimné mesiace. Mäso bolo spracovávané viacerými spôsobmi a jedným z najobľúbenejších boli práve domáce klobásky.
Tajomstvo šťavnatej klobásy je vo výbere vhodného mäsa a správnej vyváženosti tuku, soli a ďalších korenín. Neexistuje iba jeden najlepší recept na domáce klobásy. Sme si istí, že veľa receptúr funguje prekvapivo dobre a výsledkom sú klobásy, na ktorých je radosť si pochutnávať.
👉Domáce klobásy – základné pomôcky na prípravu
Na výrobu domácich klobás sa treba náležite pripraviť. Znamená to mať po ruke kvalitné a čerstvé mäso, bravčové tenké črevá, soľ, koreniny a výbavu v podobe pomôcok, bez ktorých by sa klobásy nedali vyrobiť. Reč je najmä o mlynčeku na mäso so šajbou a nadievačke s nadstavcom na plnenie klobás.
Takže – ešte predtým, ako nakrájame mäso, si pripravíme:
- mlynček na mäso
- dosku do mlynčeka na mäso – nazývaná ako šajba (na klobásy je ideálna šajba, ktorá melie na hrúbku 6 mm, resp. 8 mm)
- prírodné bravčové tenké črevá – kupované balenie s 25 m vystačí na 10 kg mäsa a stojí cca 4 – 5 eur (odpadá starosť s pracným čistením čriev)
- ostré nože na mäso
- dosky na krájanie mäsa
- nádobu na miešanie mäsa
- ochranné rukavice
- palice na zavesenie hotových klobás
Zdroj: pixabay.com
✔️Aké mäso použiť na domáce klobásy?
Na domáce klobásy sa najlepšie osvedčilo bravčové mäso, konkrétne bravčová lopatka (teda bravčové plece bez kosti) a bravčový bôčik, ktorý dodá klobásam správnu šťavnatosť. Alternatívou za bravčové pliecko môže byť aj predpripravený bravčový výrez kúpený u mäsiara. V prípade výrezu ide o odrezky bravčového mäsa očistené od šliach, kože a kostí.
Okrem bravčoviny sa do domácich klobás zvykne pridávať aj menší podiel očisteného a odblaneného hovädzieho mäsa, ktoré tvorí približne 10 – 20 % celkovej hmotnosti použitého mäsa.
K mäsu budeme potrebovať:
- soľ
- sladkú mletú červenú papriku
- štipľavú mletú červenú papriku
- mleté čierne korenie
- mletú rascu
- očistené strúčiky cesnaku
🧂Príprava domácich klobás – koľko soli na 1 kg mäsa?
Odpoveď na túto otázku vie rozhádať aj najlepších kamarátov. Domáce klobásy nemávajú rovnakú chuť, čo znamená, že na ich prípravu boli použité rozličné ingrediencie v rôznych pomeroch. Vo viacerých receptoch však nájdeš opakujúci sa pomer soli – a to 20 g soli na 1 kg mäsa. Pri výrobe klobás z 10 kg mäsa preto treba navážiť 200 g soli.
📝Domáce klobásy – recept so základnými pomermi
Na prípravu domácich klobás budeme potrebovať ingrediencie v nasledujúcom pomere:
- na 1 kg bravčového mäsa (70 % bravčového pliecka + 30 % bravčového bôčika) použijeme 20 g soli, 10 g prelisovaného cesnaku, 10 g sladkej mletej papriky, 5 g mletého čierneho korenia, 5 g štipľavej mletej papriky a 5 g rasce.
Pre jeden kilogram mäsa sa však neoplatí ani zašpiniť mlynček. Preto sa klobásy najčastejšie pripravujú z 5 kg alebo 10 kg mäsa. Množstvo korenín, cesnaku a soli sa potom priamoúmerne zvyšuje.
Dostupné sú aj hotové koreniace zmesi na prípravu domácich klobás, ktoré minimálne uľahčia fázu váženia korenín a bez veľkej námahy sa postarajú o dobrú chuť klobás. Jedno vrecko má približne 200 – 250 g a pridáva sa do 5 kg mäsa (návod na použitie je vždy na obale).
Prečítaj si tiež
Ako upiecť jaternice? Už žiadne praskanie ani potrhanie – vieme, ako na to
„Viete mi poradiť, ako upiecť jaternice, aby nepopraskali?“ Takto podobne znie nejeden dotaz v diskusiách. Bola by to škoda pozerať tradičnú zabíjačkovú špecialitu pripálenú na dne plechu. Dá sa tomu vyhnúť? Áno, poradíme, ako na to.
👩🍳Ako sa robia domáce klobásy? Komplet postup
- Mäso očistíme od šliach a chrupaviek a pokrájame ho na kúsky o veľkosti max. 8 cm.
- Nakrájané mäso zasypeme soľou a koreninami. Dôkladne premiešame, aby sa soľ a koreniny dostali ku každému kúsku mäsa (najlepšie rukami). Nádobu s mäsom odložíme na 12 hodín odpočívať na studené miesto s teplotou okolo 4 °C.
- Odležané mäso zomelieme na mäsovom mlynčeku so šajbou 6 mm alebo 8 mm.
- Pripravíme si bravčové črevá. Ak ide o kupované bravčové črevá, najskôr ich dôkladne opláchneme studenou vodou a potom ponoríme na 30 minút do vlažnej vody. Pri naťahovaní na plničku sa s nimi bude lepšie pracovať.
- Pomletým mäsom naplníme plničku (nadievačku) a pustíme sa do plnenia klobás.
- Črevo začneme plniť zmesou, dávame pozor na to, aby sa neobjavovali vzduchové bubliny a aby sa mleté mäso v čreve rovnomerne ukladalo.
- Naplnené črevo ukladáme priebežne na stôl. Po naplnení každých 15 – 20 cm črevo niekoľko krát pretočíme, čím sa oddelia jednotlivé klobásky. Črevo neskôr zaschne a spoj sa zacelí. Kto je šikovnejši, môže črevo pretáčať cca každých 20 cm už počas plnenia.
- Hotové surové klobásy zavesíme na palice tak, aby sa navzájom nedotýkali. Odložíme ich do studenej miestnosti aspoň na 12 hodín.
📌Domáce klobásy sú hotové – čo s nimi ďalej?
Tá najväčšia časť práce je zvládnutá. Niekoľko hotových surových klobás sa môže okamžite uvariť – na ochutnávku. Vyberieme hrniec, do ktorého sa klobásy zmestia a naplníme ho vodou. Vodu privedieme do varu, vložíme do nej klobásy a pozvoľna ich varíme aspoň 20 – 30 minút. Do klobás príliš nepichádme, aby z nich nevytiekla šťava do vody.
Surové klobásy sa tiež môžu dať aj do mrazničky. Stačí ich iba vákuovo zabaliť, poznačiť dátum a odložiť do mraziaceho boxu.
Najobľúbenejším spôsobom úpravy je údenie klobás, ktoré predĺži ich životnosť na niekoľko mesiacov bez potreby skladovania v chladničke/mrazničke. Dobré domáce klobásy pripravené v zime však len ťažko vydržia do jari. Väčšinou sa zjedia alebo rozdajú. Rovnomerne rozložené klobásy vložíme do udiarne vyhriatej na 40 °C. Následne ich údime studeným dymom na suchej bukovej štiepke dva dni od večera do rána.
⭐Výborné recepty s domácimi klobásami
Chuť klobás dokáže aj všedné jedlo posunúť na celkom novú úroveň. Pre inšpiráciu, ako domáce klobásy použiť, sme vybrali niekoľko chutných receptov.
Fazuľová polievka na kyslo s klobásou
Gazdovské bryndzovo-kapustové halušky s klobásou
Gazdovské bryndzovo kapustové halušky
Zemiakové halušky s bryndzou a kapustou, pridaná opečená slaninka a varená klobása
Tanier lenivej gazdinej
Tanier lenivej gazdinej
Tento tradičný slovensky obed varievala moja babka, keď bolo viacej roboty na poliach. My sme ho obohatili o údené koleno. Dá sa povedať, že dva v jednom, lebo z vývaru, čo zostane po pridaní hríbov a paradajkového pretlaku je výborná polievka.
Najlepšia silvestrovská kapustnica
Recept na klobásy na víne so zemiakmi
Grilované klobásky
Grilované klobásky
Grilované klobásky sú klasické piknikové jedlo, ktoré si môže pripraviť každý. Tento recept je jednoduchý a rýchly, a výsledkom sú šťavnaté a chutné klobásky, ktoré budú skvelým doplnkom ku grilovanej zelenine alebo pečeným zemiakom.
Pizza a klobásové snacky
Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou
Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou
Tradičná fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou. Fazuľa obsahuje veľa železa, vápnika, draslíka, vitamínu C a vitamínov skupiny B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny má blahodárne účinky na črevá.
Kapustnica s klobásou a mäsom
Prekladané zemiaky s kyslou kapustou a klobásou
Prečítaj si tiež
Starodávne recepty presvedčia aj dnes! Tieto jedlá starých mám máme najradšej
Múka, zemiaky, kapusta čerstvá aj kyslá, údené mäso, bryndza, bravčová masť, mak, fazuľa, šošovica… Práve toto je výber potravín, ktoré sú typické pre starodávne recepty našich predkov. Jedlá starých mám boli sýte, výdatné a na prvý pohľad jednoduché. Mnohé staré recepty sa uchovali dodnes a radi si na nich pochutnávame.
Prečítaj si tiež
Aké mäso na guláš je najlepšie? Poznáme správne pomery a kľúčové ingrediencie
Aké mäso na guláš je najlepšie? Aký je správny pomer cibule a mäsa v guláši? A ako guláš zahustiť? Poďme si pripraviť ten najlepší guláš, ktorému sa nedá odolať.
Prečítaj si tiež
Ako dlho údiť slaninu? Dôležitá je príprava, správne drevo a čas
Údenie slaniny v domácich podmienkach vyžaduje trpezlivosť a správny postup. Ako dlho slaninu údiť, aby bola snaha korunovaná výborným chuťovým pôžitkom?