Mäkké vianočné medovníčky: 7 overených tipov, ako na ne
30. 11. 2023
3 min. čítania
Zdroj: m.kucova from canva
Vianočné medovníčky sú neodmysliteľným symbolom Vianoc a preto im patrí na sviatočnom stole špeciálne miesto. Čo robiť, aby boli medovníčky po upečení mäkké a ako ich správne uskladniť? Prezradíme 7 tipov, ako ich udržať mäkké až do Štedrého večera.
Osvedčený recept
Základným pravidlom pri pečení medovníkov je vybrať si ten správny a overený recept. Niekoľko výborných receptov na mäkkučké medovníky sme vybrali nižšie.
Mäkké vianočné medovníčky
Blíži sa čas vianočný a s ním aj tradičné vianočné pečenie. Medovníky sú pre mňa neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. A na vianočnom stole jednoznačne nemôžu chýbať. Tak sa pridaj aj ty a skús tento recept, na najlepšie a najmäkšie vianočné medovníčky.
Hneď mäkké medovníky
Vyskúšajte tieto mäkké medovníky vhodné nielen na Vianoce. Za mňa jednoznačne recept na najlepšie medovníky.
Rozváľkanie cesta
Ideálna hrúbka cesta by mala byť medzi 3-5 milimetrami. Príliš tenké cesto môže rýchlo stvrdnúť a v horšom prípade aj rýchlejšie pripáliť.
Prečítaj si tiež
Zdobenie perníkov nebolo nikdy ľahšie! Návod, ako urobiť bielkovú polevu
Objav svoje kreatívne vlohy a vyskúšaj si zdobenie perníkov. Poradíme aj recept na najlepšiu polevu na medovníky. Netrúfaš si? Každý nejako začínal, a práve pri zdobení medovníkov máš perfektnú šancu sa s každým ozdobeným kúskom zlepšovať.
S múkou opatrne
Sledujte, koľko múky pridáte pri rozváľaní cesta - čím viac múky sa dostane do cesta, tým je väčšia šanca, že medovníčky budú po upečení tvrdé. Pokiaľ máte obavy, môžete cesto rozvaľkať aj medzi dvoma kúskami potravinárskej fólie.
Pozor na prepečenie
Medovníkom stačí krátky čas pečenia pri teplote 180 stupňov. Počas pečenia zmäknú a zväčšia svoj objem. Správne upečený medovníček spoznáte tak, že po jeho prekrojení je v celej časti upečený a z plechu sa jednoducho vyberie.
Nepodceňte skladovanie
Medovníčky skladujeme v čistej kartónovej, sklenej alebo plechovej krabice, ktorú uložíme do suchej chladnej miestnosti. Mikroténové vrecúško použijeme v prípade už stvrdnutých medovníkov, v ktorom ich takto môžeme uchovať niekoľko dní.
Do krabice vložíme jablko
Stvrdnutím cesta medovníkov sa dá jednoducho predísť týmto šikovným trikom. Stačí k nim do krabice vložiť rozkrojené jablko, prezretý banán alebo krajec čerstvého chleba. To zabezpečí natiahnutie vlhkosti do cesta a krásne mäkké medovníčky.
Trik s ohriatím v rúre
Ak medovníčky predsa po upečení stvrdli, môžete vyskúšať poslednú záchranu. Poukladáte ich na rošt v rúre nad plech s vriacou vodou. Po 10 minútach rúru otvorte a medovníčky vyberte a nechajte ich preschnúť.