Talianske cestoviny: 10 jednoduchých trikov k dokonalej štruktúre a chuti

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Pripraviť talianske cestoviny vyzerá ako jednoduchá úloha, až do času, kým sa neobjavia chybičky v chuti alebo štruktúre. Taliani vedia, ako na cestoviny. Patria k ich kulinárskemu dedičstvu a postupy prípravy cestovín si odovzdávajú z generácie na generáciu. Ak máš chuť na pravé talianske cestoviny, si tu správne.

REKLAMA

Krátky prehľad:

💡Spokojnosť začína výberom cestovín

Či už ide o špagety, penne, rigatoni, macaroni alebo fusilli, na trhu je nepreberné množstvo cestovín rôznych tvarov alebo zloženia. Taliani uznávajú iba cestoviny kvalitné, v ideálnom prípade aj podomácky vyrobené. Najlepšie cestoviny totiž nebudú po uvarení iba nudnou sacharidovou prílohou, práve naopak. Postarajú sa o poctivý a plnohodnotný chuťový zážitok. Podčiarknuť ich prednosti je potom úlohou našej prípravy.

Kvalitné cestoviny preto nepatria k najlacnejším v ponuke predajcov. Zvyčajne sú v prepočte na kilogram drahšie, vyrobené z tvrdej (semolinovej) pšenice. Po uvarení si udržia tvar aj štruktúru, dokážu dvoj- až trojnásobne zväčšiť svoj objem, majú rovnomernú žltú farbu a skutočne chutia po pšenici. 

📌Láka ťa príprava domácich rezancov ako od babičky? Pozri si overené recepty a tie najlepšie kombinácie na domáce cestoviny.

👩‍🍳Ako urobiť pravé talianske cestoviny?

1. Množstvo cestovín na porciu

Na jednu osobu/porciu počítame so 100 g suchých cestovín. Ak ide o cestoviny, ku ktorým sa pridáva jednoduchá omáčka, môžeme počítať so 150 g cestovín/porciu.

2. Veľký hrniec na varenie cestovín

Správne uvarenie talianskych cestovín si vyžaduje veľký hrniec. Na 100 gramov cestovín pripadá 1 liter vody. Ak plánuješ variť 400 g cestovín, potrebuješ naliať do hrnca 4 litre vody. Prečo sa na varenie cestovín používa také množstvo vody? Dôvodov je niekoľko.

  • Cestoviny do seba vodu nasávajú a zväčšujú svoj objem.
  • Potrebujú dostatok priestoru, aby sa navzájom nelepili.
  • Väčšie množstvo vody dokáže po nasypaní suchých cestovín rýchlejšie získať naspäť teplotu varu.
REKLAMA

3. Solenie vody

Cestoviny by sa mali variť v už osolenej vode. Krátko predtým, ako voda zovrie, pridáme do vody soľ – približne 7 g soli na 1 liter vody. Cestoviny soľ z vody absorbujú a budú chutnejšie.

4. Bez oleja

Talianske cestoviny sa varia v osolenej vode bez oleja. Olej síce zamedzí ich zlepeniu, zároveň však zabráni priľnutiu omáčky k cestovinám. 

5. Vloženie cestovín do vriacej vody

Cestoviny vsypeme do vriacej vody naraz a dôkladne ich premiešame. Ak ide o špagety, neprelamujeme ich. Vložíme ich do hrnca kolmo na dno. Po pár sekundách začnú mäknúť a po chvíli sú v celej dĺžke ponorené vo vode. Premiešame, výkon sporáka/varnej dosky zatiaľ neznižujeme. 

6. Ďalší bod varu

Prvé minúty varenia neodchádzame od hrnca. Voda musí opäť rýchlo dosiahnuť bod varu. Ak by teplota stúpala iba pomaly, cestoviny zostanú gumovité až mazľavé. V niektorých prípadoch pomôže zakryť hrniec pokrievkou a odokryť, akonáhle začne voda opäť vrieť.

7. Čas varenia cestovín

Ako dlho variť talianske cestoviny? Odpoveď je na balení cestovín, ktoré sa práve varia – napríklad 5 až 9 minút. Od tohto času treba odpočítať jednu minútu a cestovin zliať ešte v stave al dente – teda na skus, s jemne pružiacim stredom. Približne tri minúty pred koncom začneme s ochutnávaním cestovín. Čas na baleniach je totiž orientačný a v skutočnosti rozhodujú individuálne detaily každej prípravy.

Pri čerstvých cestovinách je situácia iná. Nevkladajú sa do hrnca sušené, teda ani varením nemožno dosiahnuť stav al dente. Pri čerstvých cestovinách počkame, kým vyplávajú na hladinu vodu a okamžite ich z vody vyberieme (čas prípravy je krátky, cca do 3 minút v závislosti od hrúbky a typu).

REKLAMA

8. Z vody si necháme za šálku

Vo chvíli, ako sú cestoviny uvarené, odoberieme z hrnca jednu alebo dve šálky vody. Škrobová voda sa môže zísť pri dokončovaní omáčky. Ak sa aj nevyužije, jednoducho ju stačí vyliať.

9. Talianske cestoviny nepreplachujeme

V ďalšom kroku je dôležité zliať vodu z cestovín a nechať ich odkvapkať v cedítku. Oplachovanie úplne vynecháme, hoci v slovenských kuchyniach sa cestoviny bežne preplachujú pod tečúcou vodou. 

10. Okamžite do omáčky

Ešte horúce cestoviny preložíme do panvice či hrnca s omáčkou. Vždy pridávame cestoviny do omáčky, nie omáčku do cestovín. Dôkladne premiešame, krátko povaríme a môžeme servírovať chutné porcie.

🍝Obľúbené recepty na talianske cestoviny

Máš chuť na talianske cestoviny s omáčkou, talianske špagety alebo na talianske cestoviny s cuketou? Najznámejšie sú špagety Aglio e olio, špagety Carbonara, špagety s omáčkou Bolognese, špagety Cacio e Pepe a špagety Amatriciana. Penne sa podávajú so sušenými paradajkami a cesnakom alebo ako pikantné penne all'Arrabbiata

Huby čerstvé aj sušené, rôzne druhy syrov, bazalka, pesto, tuniak, morské plody a ďalšie skvelé ingrediencie znamenajú v spojení s delikátnymi cestovinami obrovské množstvo chutných receptov.

📌Je dobré vedieť, že…

…k cestovinám s morskými plodmi nie je vhodné podávať žiadny syr. Prebije totiž chuť morských plodov.

  • ✔️ Špagety Carbonara – recept

Spaghetti carbonara

doma_u_katky

Krémové špagety so syrom a slaninkou, výrazná chuť po syre a čiernom korení

Zobraziť recept

  • ✔️ Špagety Aglio E Olio – recept

  • ✔️ Rýchle cuketové cestoviny – recept

Rýchle cuketové cestoviny

lucia.priedhorska

Ďalší super recept, ako pripraviť cuketu. Omáčka z cukety na cestoviny, ktorá je rýchla a chutná.

Zobraziť recept

  • ✔️ Penne s rajčinovou omáčkou a olivami – recept
REKLAMA

Penne s rajčinovou omáčkou a olivami

Cooking_with_Moni

Chutné a rýchle talianske jedlo, ktoré si zamilujete.

Zobraziť recept

  • ✔️ Cestoviny so sušenými paradajkami – recept

Cestoviny so sušenými paradajkami
Videorecept

Cestoviny so sušenými paradajkami

Iwa

Rýchle a výborné cestoviny fusilli so sušenými paradajkami, strúhaným syrom a bazalkou.

Zobraziť recept

  • ✔️ Cestoviny s paradajkovo-tuniakovou omáčkou – recept

Paradajkovo-tuniaková omáčka na cestoviny
Videorecept

Paradajkovo-tuniaková omáčka na cestoviny

Cesminaz

Výborná omáčka, ktorú si pripravíte rýchlo a veľmi jednoducho. U nás doma patrí medzi najobľúbenejšie omáčky🙂

Zobraziť recept

  • ✔️ Milánske špagety – recept

Milánske špagety

Adri1017

Milánske špagety s mletým mäsom

Zobraziť recept
REKLAMA

  • ✔️ Talianske špagety s cuketou – recept

Talianske špagety s cuketou

David719

Tomuto sa hovorí budovanie chutí!

Zobraziť recept

✔️Domáce tagliatelle s čerstvými hnedými šampiňónmi – recept

Domáce Tagliatelle s čerstvými hnedými šampiňónmi

doma_u_katky

Veľmi chutné, jemne pikantné hubové cestoviny s parmezánom

Zobraziť recept

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA