Talianske cestoviny: 10 jednoduchých trikov k dokonalej štruktúre a chuti
8. 5. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Pripraviť talianske cestoviny vyzerá ako jednoduchá úloha, až do času, kým sa neobjavia chybičky v chuti alebo štruktúre. Taliani vedia, ako na cestoviny. Patria k ich kulinárskemu dedičstvu a postupy prípravy cestovín si odovzdávajú z generácie na generáciu. Ak máš chuť na pravé talianske cestoviny, si tu správne.
Krátky prehľad:
💡Spokojnosť začína výberom cestovín
Či už ide o špagety, penne, rigatoni, macaroni alebo fusilli, na trhu je nepreberné množstvo cestovín rôznych tvarov alebo zloženia. Taliani uznávajú iba cestoviny kvalitné, v ideálnom prípade aj podomácky vyrobené. Najlepšie cestoviny totiž nebudú po uvarení iba nudnou sacharidovou prílohou, práve naopak. Postarajú sa o poctivý a plnohodnotný chuťový zážitok. Podčiarknuť ich prednosti je potom úlohou našej prípravy.
Kvalitné cestoviny preto nepatria k najlacnejším v ponuke predajcov. Zvyčajne sú v prepočte na kilogram drahšie, vyrobené z tvrdej (semolinovej) pšenice. Po uvarení si udržia tvar aj štruktúru, dokážu dvoj- až trojnásobne zväčšiť svoj objem, majú rovnomernú žltú farbu a skutočne chutia po pšenici.
📌Láka ťa príprava domácich rezancov ako od babičky? Pozri si overené recepty a tie najlepšie kombinácie na domáce cestoviny.
Prečítaj si tiež
Domáce cestoviny: Overené recepty a tie najlepšie kombinácie
Hoci je výber cestovín v obchodoch veľmi široký, pripraviť si domáce cestoviny je prekvapivo jednoduché. Stačí k tomu iba niekoľko surovín, správne pomery a chuť pustiť sa do práce. Aký je overený recept na domáce cestoviny a čomu venovať pozornosť?
👩🍳Ako urobiť pravé talianske cestoviny?
1. Množstvo cestovín na porciu
Na jednu osobu/porciu počítame so 100 g suchých cestovín. Ak ide o cestoviny, ku ktorým sa pridáva jednoduchá omáčka, môžeme počítať so 150 g cestovín/porciu.
2. Veľký hrniec na varenie cestovín
Správne uvarenie talianskych cestovín si vyžaduje veľký hrniec. Na 100 gramov cestovín pripadá 1 liter vody. Ak plánuješ variť 400 g cestovín, potrebuješ naliať do hrnca 4 litre vody. Prečo sa na varenie cestovín používa také množstvo vody? Dôvodov je niekoľko.
- Cestoviny do seba vodu nasávajú a zväčšujú svoj objem.
- Potrebujú dostatok priestoru, aby sa navzájom nelepili.
- Väčšie množstvo vody dokáže po nasypaní suchých cestovín rýchlejšie získať naspäť teplotu varu.
3. Solenie vody
Cestoviny by sa mali variť v už osolenej vode. Krátko predtým, ako voda zovrie, pridáme do vody soľ – približne 7 g soli na 1 liter vody. Cestoviny soľ z vody absorbujú a budú chutnejšie.
4. Bez oleja
Talianske cestoviny sa varia v osolenej vode bez oleja. Olej síce zamedzí ich zlepeniu, zároveň však zabráni priľnutiu omáčky k cestovinám.
5. Vloženie cestovín do vriacej vody
Cestoviny vsypeme do vriacej vody naraz a dôkladne ich premiešame. Ak ide o špagety, neprelamujeme ich. Vložíme ich do hrnca kolmo na dno. Po pár sekundách začnú mäknúť a po chvíli sú v celej dĺžke ponorené vo vode. Premiešame, výkon sporáka/varnej dosky zatiaľ neznižujeme.
Prečítaj si tiež
Najobľúbenejšie druhy cestovín – Veľký sprievodca a veľa chutných receptov
Jedlá z cestovín patria celosvetovo medzi najobľúbenejšie. Nečudo, rozmanité druhy cestovín krásne nahrávajú chuti vyskúšať pri varení zakaždým iný tvar. Toľko rôznych tvarov a veľkostí, a pritom vždy jedna spoločná vlastnosť – jednoduchá príprava.
6. Ďalší bod varu
Prvé minúty varenia neodchádzame od hrnca. Voda musí opäť rýchlo dosiahnuť bod varu. Ak by teplota stúpala iba pomaly, cestoviny zostanú gumovité až mazľavé. V niektorých prípadoch pomôže zakryť hrniec pokrievkou a odokryť, akonáhle začne voda opäť vrieť.
7. Čas varenia cestovín
Ako dlho variť talianske cestoviny? Odpoveď je na balení cestovín, ktoré sa práve varia – napríklad 5 až 9 minút. Od tohto času treba odpočítať jednu minútu a cestovin zliať ešte v stave al dente – teda na skus, s jemne pružiacim stredom. Približne tri minúty pred koncom začneme s ochutnávaním cestovín. Čas na baleniach je totiž orientačný a v skutočnosti rozhodujú individuálne detaily každej prípravy.
Pri čerstvých cestovinách je situácia iná. Nevkladajú sa do hrnca sušené, teda ani varením nemožno dosiahnuť stav al dente. Pri čerstvých cestovinách počkame, kým vyplávajú na hladinu vodu a okamžite ich z vody vyberieme (čas prípravy je krátky, cca do 3 minút v závislosti od hrúbky a typu).
8. Z vody si necháme za šálku
Vo chvíli, ako sú cestoviny uvarené, odoberieme z hrnca jednu alebo dve šálky vody. Škrobová voda sa môže zísť pri dokončovaní omáčky. Ak sa aj nevyužije, jednoducho ju stačí vyliať.
9. Talianske cestoviny nepreplachujeme
V ďalšom kroku je dôležité zliať vodu z cestovín a nechať ich odkvapkať v cedítku. Oplachovanie úplne vynecháme, hoci v slovenských kuchyniach sa cestoviny bežne preplachujú pod tečúcou vodou.
10. Okamžite do omáčky
Ešte horúce cestoviny preložíme do panvice či hrnca s omáčkou. Vždy pridávame cestoviny do omáčky, nie omáčku do cestovín. Dôkladne premiešame, krátko povaríme a môžeme servírovať chutné porcie.
Prečítaj si tiež
Ako uvariť cestoviny? Už žiadne váhanie a zbytočné chyby, poradíme ako na to!
Príprava cestovín je na prvý pohľad veľmi jednoduchá a no občas sa stane, že výsledok je rozpačitý. Kde sa stala chyba? Poradíme, ako uvariť cestoviny, ktoré budú delikátne a bez jedinej chybičky. Ako to už pri varení býva zvykom – čaro dokonalosti je v detailoch a v prípade cestovín to platí dvojnásobne.
🍝Obľúbené recepty na talianske cestoviny
Máš chuť na talianske cestoviny s omáčkou, talianske špagety alebo na talianske cestoviny s cuketou? Najznámejšie sú špagety Aglio e olio, špagety Carbonara, špagety s omáčkou Bolognese, špagety Cacio e Pepe a špagety Amatriciana. Penne sa podávajú so sušenými paradajkami a cesnakom alebo ako pikantné penne all'Arrabbiata.
Huby čerstvé aj sušené, rôzne druhy syrov, bazalka, pesto, tuniak, morské plody a ďalšie skvelé ingrediencie znamenajú v spojení s delikátnymi cestovinami obrovské množstvo chutných receptov.
📌Je dobré vedieť, že…
…k cestovinám s morskými plodmi nie je vhodné podávať žiadny syr. Prebije totiž chuť morských plodov.
- ✔️ Špagety Carbonara – recept
- ✔️ Špagety Aglio E Olio – recept
- ✔️ Rýchle cuketové cestoviny – recept
Rýchle cuketové cestoviny
Ďalší super recept, ako pripraviť cuketu. Omáčka z cukety na cestoviny, ktorá je rýchla a chutná.
- ✔️ Penne s rajčinovou omáčkou a olivami – recept
- ✔️ Cestoviny so sušenými paradajkami – recept
Cestoviny so sušenými paradajkami
Rýchle a výborné cestoviny fusilli so sušenými paradajkami, strúhaným syrom a bazalkou.
- ✔️ Cestoviny s paradajkovo-tuniakovou omáčkou – recept
Paradajkovo-tuniaková omáčka na cestoviny
Výborná omáčka, ktorú si pripravíte rýchlo a veľmi jednoducho. U nás doma patrí medzi najobľúbenejšie omáčky🙂
- ✔️ Milánske špagety – recept
- ✔️ Talianske špagety s cuketou – recept
✔️Domáce tagliatelle s čerstvými hnedými šampiňónmi – recept
Domáce Tagliatelle s čerstvými hnedými šampiňónmi
Veľmi chutné, jemne pikantné hubové cestoviny s parmezánom
Prečítaj si tiež
Tieto omáčky na cestoviny by mal poznať každý domáci kuchár!
Aká omáčka na cestoviny zožne najväčší úspech? My už vieme, že to nebude iba jeden recept. Pripravili sme výberovku s omáčkami, ktoré patria k najobľúbenejším. Nebude chýbať paradajková omáčka, syrová omáčka ani omáčky so smotanovým či cuketovým základom.