Ako uvariť cestoviny? Už žiadne váhanie a zbytočné chyby, poradíme ako na to!
16. 9. 2022
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Príprava cestovín je na prvý pohľad veľmi jednoduchá a no občas sa stane, že výsledok je rozpačitý. Kde sa stala chyba? Poradíme, ako uvariť cestoviny, ktoré budú delikátne a bez jedinej chybičky. Ako to už pri varení býva zvykom – čaro dokonalosti je v detailoch a v prípade cestovín to platí dvojnásobne.
Zase sa mi rozvarili cestoviny… Tie špagety vôbec nechutili ako z reštaurácie… Mám pridať do cestovín olej počas varenia? … Treba cestoviny preplachovať po zliatí horúcej vody?
No, a sme doma! S milovanými, tvarovo rozmanitými a v kuchyni všestrannými cestovinami to nie je vždy také ľahké, ako sa na prvý pohľad zdá.
Ich príprava vyžaduje dodržanie odporúčaného postupu, ktorý je najčastejšie uvedený na samotnom obale. Keďže sú cestoviny rôznych veľkostí a tvaru, a zároveň aj vyrábané z rôznych druhov múky, vyžadujú starostlivý prístup zakaždým – a to aj vtedy, ak ich už máme vyvarených na kilá. Poďme však k tomu najdôležitejšiemu – Ako sa varia cestoviny, ktoré sa nelepia, nie sú rozvarené a majú potenciál stať sa plnohodnotnou súčasťou jedla?
Nasledujúce rady budú popretkávané tipmi na najlepšie recepty s cestovinami – inšpirácia, ktorá sa vždy zíde!
⚖️Na 100 g cestovín ide 1 liter vody
Cestoviny varením zväčšujú svoj objem absorpciou vody. Potrebujú okolo seba teda dostatok vody, aby mali z čoho „čerpať“ a tiež, aby mali priestor, v ktorom nebudú navzájom utláčané. Na varenie 400 g balíka špagiet teda budeme potrebovať 4 litre vody.
Čím menej vody použijeme, o to viac budú cestoviny lepkavé a mazľavé.
Šampiňónovo - špenátové penne
Vegetariánske, rýchlo hotové. Potrebovala som použiť mascarpone, ktoré mi ostalo. Použila som ho do omáčky namiesto syra. Omáčka nebola hustá ako so syrom, ale chuťovo super, asi budem do omáčok častejšie používať mascarpone 🤨.
💧Cestoviny pridávame iba do horúcej vody
Hlad je silný nepriateľ, no cestoviny nasypané do vody, ktorá nedosiahla bod varu, nebudú hotové rýchlejšie, a dokonca ani chutnejšie. Práve naopak.
Cestoviny pridávame výhradne iba do vriacej vody. Nasypeme ich do hrnca a zľahka premiešame, aby sa žiadny kúsok neprichytil o dno hrnca. Niektoré druhy cestovín (napríklad obľúbené fliačky), majú tendenciu zhlukovať sa a lepiť sa o seba navzájom. Pravidelne ich preto kontrolujeme a miešame.
Ako sa robia špagety? Podľa Talianov je hriechom špagety pred varením lámať. Vkladajú sa v celosti do vriacej vody, kolmo na dno hrnca. Rukou ich zľahka rozprestrieme do vejára. Vriaca voda okamžite zmäkčí ponorené časti, vďaka čomu sa v priebehu pár sekúnd do horúcej vody dostane aj zvyšná časť. Zamiešame v smere hodinových ručičiek a necháme variť.
Zdroj: pixabay.com
Špagety s hnedými šampiňónmi, slaninkou, paradajkami
Špagety, hnedé šampiňóny, slaninka, paradajky a ich najlepšie doladenie > feta s bylinkami.
Najrýchlejšie krémové cestoviny za pár minút
Takéto jedlo padne vhod kedykoľvek. Je rýchle, sýte, chutné, ľahšie stráviteľné
🧂Soľ do cestovín – áno alebo nie?
Táto dilema nemá jednoznačnú odpoveď. Kým jedna skupina nedá na soľ dopustiť, ďalšia tvrdí, že soľ do hrnca nepatrí.
Vo všeobecnosti sú však cestoviny varené v osolenej vode na chuť podstatne lepšie, najmä ak majú úlohu prílohy k mäsu. Bez soli je ich chuť mdlá a nevýrazná. Kopcovitú lyžičku soli pridávame do vriacej vody chvíľu pred vložením cestovín.
Syrové cestoviny
Rýchle a chutné cestoviny, ktoré sa dajú robiť naozaj na množstvo spôsobov. Raz pridám olivy, inokedy šampiňóny alebo kukuricu.
Cestovinový šalát so šunkou
Výborná pochúťka pre nečakanú návštevu. Všetko potrebné mám skoro vždy doma.
👉Olej pri varení cestovín – áno alebo nie?
Na túto otázku už máme jasnú odpoveď. Nie! Olej do vriacej vody nepatrí. Dlhodobo totiž koluje názor, že olej počas varenia zabráni zlepeniu cestovín. Pri použití dostatočného množstva vody žiadne zlepenie nehrozí a olej nie je potrebný.
Čo sa stane, ak sa predsa len použije olej? Olej na špagetách môže napríklad spôsobiť, že k nim omáčka nepriľne. Ak ide o cestoviny typu macaroni, fusilli či penne – vyvarené a podávané napríklad ako príloha, tak sa v miske môžu malým množstvom kvalitného oleja pokvapkať, aby sa o seba nelepili.
Cestoviny s marinovaným mäsom
Cestoviny s marinovaným mäsom Marinádu si väčšinou robím sama, ale našla som doma kupovanú. Med - zázvor... A keď potrebujete rýchlo navariť, cestoviny to istia. Mäso som nakrájala, vložila do marinády a na noc do chladničky.
Cestoviny so sušenými paradajkami
Rýchle a výborné cestoviny fusilli so sušenými paradajkami, strúhaným syrom a bazalkou.
Cestoviny s tuniakom a olivami
Tento recept na cestoviny fusilli s paradajkami, olivami a tuniakom je rýchly, jednoduchý a plný chutí. Tuniak a olivy dodajú jedlu skvelú stredomorskú chuť, ktorú zažiješ v každom súste. Toto jedlo je ideálne na rýchly obed alebo na večeru.
⌚Výkon varenia 2 minúty neznižujeme
Ďalšou častou chybou je okamžité zníženie výkonu na sporáku / varnej doske. Cestoviny po vložení do hrnca spôsobia zníženie teploty varu, preto by sme výkon nemali znižovať. Po dobu dvoch minút teda varíme na pôvodnom nastavení, až následne znížime výkon platne o tretinu až polovicu a varíme zvyšné minúty podľa návodu. V prípade rezancov dokonca varenie úplne ukončujeme a rezance necháme v horúcej vode iba krátko dôjsť.
Zdroj: pixabay.com
Domáce Tagliatelle s čerstvými hnedými šampiňónmi
Veľmi chutné, jemne pikantné hubové cestoviny s parmezánom
💡Návod na varenie cestovín nemusí fungovať na 100 %
Návod na varenie konkrétnych cestovín síce obsahuje základné informácie, no netreba k nemu vzhliadať ako k jedinému platnému zákonu. Výrobca nemôže vedieť, aký hrniec použijeme, či dodržíme odporúčané množstvo vody, ani ako výkonná je naša varná doska. Preto ešte skôr, ako uplynie odporúčaný čas varenia, cestoviny vyskúšame. Netreba vykonávať test prilepenia o obkladačky. Dôležité je dať na svoj dojem. Niekto má rád mäkšie cestoviny, iný vyhľadáva cestoviny na hryz – „al dente“. Cestoviny „al dente“ sú na povrchu jemné, mäkké, vo vnútri pružnejšie a trochu tvrdšie. Stredná časť v priereze je mierne sklovitá.
Špaldové cestoviny so zeleninou a dusenou šunkou
Rýchly obed alebo večera. Suroviny pridajte podľa vlastnej chuti, tento recept robím vždy "od oka". Niekedy pridám viac zeleniny, inokedy šunky.
🍝Dôležité je myslieť na to, ako budú cestoviny použité
Ako sa bude s cestovinami ďalej pracovať? Cestoviny s omáčkou, do studeného šalátu, ako príloha k mäsu alebo zapekané?
Aj to rozhoduje o tom, do akého „štádia“ mäkkosti majú byť uvarené. Ak sa s cestovinami okamžite pracuje a presúvajú sa do hrnca s omáčkou, je vhodné uvariť ich „al dente“. O kúsok tvrdšie môžu byť napríklad aj zapekané cestoviny, ktoré sa prelievajú smotanovo-vajíčkovo-syrovou zálievkou. Časť tekutín absorbujú a v zapekacej miske sa nerozvaria úplne. Cestoviny podávané ako príloha k hotovej omáček alebo k mäsu s omáčkou môžu byť pripravené podľa chuti a osobných preferencií – tvrdšie alebo mäkšie.
Kurací perkelt
Rýchly ľahký a plný chuti - perkelt z kuracích pŕs, toto jedlo bolo prvé ktoré som sa naučil uvariť a varím perkelt pravidelne 2-3 krát za mesiac. Vynikajúci kurací perkelt s kolienkami.
📌Cestoviny po uvarení neoplachujeme
Cestoviny, ktoré sa varili v menšom množstve vody, sú po dovarení mazľavejšie, potiahnuté slizkou vrstvou škrobu. To s veľkou pravdepodobnosťou viedlo k návyku každé cestoviny po dovarení oplachovať studenou vodou. Ich skutočnej chuti tento krok veľmi škodí. Cestoviny uvarené v primeranom množstve vody postačí iba zliať, nechať chvíľu v cedítku odkvapkať a okamžite s nimi pracovať ďalej. Pokiaľ majú poslúžiť ako príloha, presunieme ich do misy, zľahka pokvapkáme olejom a premiešame.
Tarhoňa s kuracími prsiami, zeleninou a syrovou omáčkou
Tip na jednoduchý, rýchly obed alebo aj večeru. Pomer surovín pridajte podľa chuti a porcií.
Cestoviny s citrónovo zázvorovou omáčkou
Jednoduchý, chutný obed. Chutí skvele aj vo vegetariánskej verzii bez šunky.