Ako uvariť cestoviny? Už žiadne váhanie a zbytočné chyby, poradíme ako na to!

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Príprava cestovín je na prvý pohľad veľmi jednoduchá a no občas sa stane, že výsledok je rozpačitý. Kde sa stala chyba? Poradíme, ako uvariť cestoviny, ktoré budú delikátne a bez jedinej chybičky. Ako to už pri varení býva zvykom – čaro dokonalosti je v detailoch a v prípade cestovín to platí dvojnásobne.

REKLAMA

Pappardelle s kuracím mäsom
Videorecept

Pappardelle s kuracím mäsom

lucia.priedhorska

Rýchly recept na cestoviny s kuracím mäsom.

Zobraziť recept

Zase sa mi rozvarili cestoviny… Tie špagety vôbec nechutili ako z reštaurácie… Mám pridať do cestovín olej počas varenia? … Treba cestoviny preplachovať po zliatí horúcej vody?

No, a sme doma! S milovanými, tvarovo rozmanitými a v kuchyni všestrannými cestovinami to nie je vždy také ľahké, ako sa na prvý pohľad zdá.

Ich príprava vyžaduje dodržanie odporúčaného postupu, ktorý je najčastejšie uvedený na samotnom obale. Keďže sú cestoviny rôznych veľkostí a tvaru, a zároveň aj vyrábané z rôznych druhov múky, vyžadujú starostlivý prístup zakaždým – a to aj vtedy, ak ich už máme vyvarených na kilá. Poďme však k tomu najdôležitejšiemu – Ako sa varia cestoviny, ktoré sa nelepia, nie sú rozvarené a majú potenciál stať sa plnohodnotnou súčasťou jedla?

Nasledujúce rady budú popretkávané tipmi na najlepšie recepty s cestovinami – inšpirácia, ktorá sa vždy zíde!

⚖️Na 100 g cestovín ide 1 liter vody

Cestoviny varením zväčšujú svoj objem absorpciou vody. Potrebujú okolo seba teda dostatok vody, aby mali z čoho „čerpať“ a tiež, aby mali priestor, v ktorom nebudú navzájom utláčané. Na varenie 400 g balíka špagiet teda budeme potrebovať 4 litre vody.

Čím menej vody použijeme, o to viac budú cestoviny lepkavé a mazľavé.
 

Šampiňónovo - špenátové penne

Angelika

Vegetariánske, rýchlo hotové. Potrebovala som použiť mascarpone, ktoré mi ostalo. Použila som ho do omáčky namiesto syra. Omáčka nebola hustá ako so syrom, ale chuťovo super, asi budem do omáčok častejšie používať mascarpone 🤨.

Zobraziť recept

Cestovinový šalát s kuracím mäsom
Videorecept

Cestovinový šalát s kuracím mäsom

TASTElist

Jednoduchý svieži šalát. Výborný na obed alebo aj večeru.

Zobraziť recept

Fit cestovinový šalát s kuracím mäsom

Adri1017

Cestovinový šalát s kuracím mäsom a zeleninou

Zobraziť recept
REKLAMA

Šťavnaté zapekané cestoviny s mletým mäsom
Videorecept

Šťavnaté zapekané cestoviny s mletým mäsom

lucia.priedhorska

Cestoviny zapečené s hovädzím mäsom.

Zobraziť recept

💧Cestoviny pridávame iba do horúcej vody

Hlad je silný nepriateľ, no cestoviny nasypané do vody, ktorá nedosiahla bod varu, nebudú hotové rýchlejšie, a dokonca ani chutnejšie. Práve naopak.

Cestoviny pridávame výhradne iba do vriacej vody. Nasypeme ich do hrnca a zľahka premiešame, aby sa žiadny kúsok neprichytil o dno hrnca. Niektoré druhy cestovín (napríklad obľúbené fliačky), majú tendenciu zhlukovať sa a lepiť sa o seba navzájom. Pravidelne ich preto kontrolujeme a miešame.

Ako sa robia špagety? Podľa Talianov je hriechom špagety pred varením lámať. Vkladajú sa v celosti do vriacej vody, kolmo na dno hrnca. Rukou ich zľahka rozprestrieme do vejára. Vriaca voda okamžite zmäkčí ponorené časti, vďaka čomu sa v priebehu pár sekúnd do horúcej vody dostane aj zvyšná časť. Zamiešame v smere hodinových ručičiek a necháme variť.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Špagety Carbonara

TASTElist

Pravé talianske vylepšené o baby špenát.

Zobraziť recept

REKLAMA

Špagety s hnedými šampiňónmi, slaninkou, paradajkami

TASTElist

Špagety, hnedé šampiňóny, slaninka, paradajky a ich najlepšie doladenie > feta s bylinkami.

Zobraziť recept

Najrýchlejšie krémové cestoviny za pár minút

michalindaaa

Takéto jedlo padne vhod kedykoľvek. Je rýchle, sýte, chutné, ľahšie stráviteľné

Zobraziť recept

🧂Soľ do cestovín – áno alebo nie?

Táto dilema nemá jednoznačnú odpoveď. Kým jedna skupina nedá na soľ dopustiť, ďalšia tvrdí, že soľ do hrnca nepatrí.

Vo všeobecnosti sú však cestoviny varené v osolenej vode na chuť podstatne lepšie, najmä ak majú úlohu prílohy k mäsu. Bez soli je ich chuť mdlá a nevýrazná. Kopcovitú lyžičku soli pridávame do vriacej vody chvíľu pred vložením cestovín.

Syrové cestoviny

TASTElist

Rýchle a chutné cestoviny, ktoré sa dajú robiť naozaj na množstvo spôsobov. Raz pridám olivy, inokedy šampiňóny alebo kukuricu.

Zobraziť recept

Zapekané cestoviny s brokolicou
Fotorecept

Zapekané cestoviny s brokolicou

TASTElist

Chutný a ľahký recept.

Zobraziť recept
REKLAMA

Granadiersky pochod

lucia.priedhorska

Rýchle jedlo, ktoré zasýti - granadír alebo granadiersky pochod.

Zobraziť recept

Cestovinový šalát so šunkou
Videorecept

Cestovinový šalát so šunkou

TASTElist

Výborná pochúťka pre nečakanú návštevu. Všetko potrebné mám skoro vždy doma.

Zobraziť recept

👉Olej pri varení cestovín – áno alebo nie?

Na túto otázku už máme jasnú odpoveď. Nie! Olej do vriacej vody nepatrí. Dlhodobo totiž koluje názor, že olej počas varenia zabráni zlepeniu cestovín. Pri použití dostatočného množstva vody žiadne zlepenie nehrozí a olej nie je potrebný.

Čo sa stane, ak sa predsa len použije olej? Olej na špagetách môže napríklad spôsobiť, že k nim omáčka nepriľne. Ak ide o cestoviny typu macaroni, fusilli či penne – vyvarené a podávané napríklad ako príloha, tak sa v miske môžu malým množstvom kvalitného oleja pokvapkať, aby sa o seba nelepili.
 

Zapekané cestoviny

Martin_Chudomel

Sýte cestovinové jedlo, ktoré chutí deťom i dospelým.

Zobraziť recept
REKLAMA

Cestoviny s marinovaným mäsom

Angelika

Cestoviny s marinovaným mäsom Marinádu si väčšinou robím sama, ale našla som doma kupovanú. Med - zázvor... A keď potrebujete rýchlo navariť, cestoviny to istia. Mäso som nakrájala, vložila do marinády a na noc do chladničky.

Zobraziť recept

Cestoviny so sušenými paradajkami
Videorecept

Cestoviny so sušenými paradajkami

Iwa

Rýchle a výborné cestoviny fusilli so sušenými paradajkami, strúhaným syrom a bazalkou.

Zobraziť recept

Jednoduché káhirské špagety

lucia.priedhorska

Jednoduché špagety s mletým mäsom.

Zobraziť recept

Rýchle cestoviny so zeleninou
Videorecept

Rýchle cestoviny so zeleninou

Iwa

Rýchle, varené cestoviny Penne so zeleninou a čerstvou bazalkou.

Zobraziť recept
REKLAMA

Cestoviny s tuniakom a olivami

Iwa

Tento recept na cestoviny fusilli s paradajkami, olivami a tuniakom je rýchly, jednoduchý a plný chutí. Tuniak a olivy dodajú jedlu skvelú stredomorskú chuť, ktorú zažiješ v každom súste. Toto jedlo je ideálne na rýchly obed alebo na večeru.

Zobraziť recept

⌚Výkon varenia 2 minúty neznižujeme

Ďalšou častou chybou je okamžité zníženie výkonu na sporáku / varnej doske. Cestoviny po vložení do hrnca spôsobia zníženie teploty varu, preto by sme výkon nemali znižovať. Po dobu dvoch minút teda varíme na pôvodnom nastavení, až následne znížime výkon platne o tretinu až polovicu a varíme zvyšné minúty podľa návodu. V prípade rezancov dokonca varenie úplne ukončujeme a rezance necháme v horúcej vode iba krátko dôjsť.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Zapekané cestoviny s kuracím mäsom
Videorecept

Zapekané cestoviny s kuracím mäsom

TASTElist

Pre všetkých milovníkov cestovín, je tento recept ako stvorený.

Zobraziť recept

Domáce Tagliatelle s čerstvými hnedými šampiňónmi

doma_u_katky

Veľmi chutné, jemne pikantné hubové cestoviny s parmezánom

Zobraziť recept

Rýchle špagety s cuketou
Videorecept

Rýchle špagety s cuketou

Adri1017

Rýchly recept na cuketové špagety len z pár ingrediencii

Zobraziť recept
REKLAMA

Špagety s morca dellou

Adri1017

Rýchle špagety s morca dellou, hotové za pár minút

Zobraziť recept

💡Návod na varenie cestovín nemusí fungovať na 100 %

Návod na varenie konkrétnych cestovín síce obsahuje základné informácie, no netreba k nemu vzhliadať ako k jedinému platnému zákonu. Výrobca nemôže vedieť, aký hrniec použijeme, či dodržíme odporúčané množstvo vody, ani ako výkonná je naša varná doska. Preto ešte skôr, ako uplynie odporúčaný čas varenia, cestoviny vyskúšame. Netreba vykonávať test prilepenia o obkladačky. Dôležité je dať na svoj dojem. Niekto má rád mäkšie cestoviny, iný vyhľadáva cestoviny na hryz – „al dente“. Cestoviny „al dente“ sú na povrchu jemné, mäkké, vo vnútri pružnejšie a trochu tvrdšie. Stredná časť v priereze je mierne sklovitá.

Rezance s makom a slivkovým džemom

Cooking_with_Moni

Famózne, tradičné a najmä rýchlo prípravené jedlo.

Zobraziť recept

Špaldové cestoviny so zeleninou a dusenou šunkou

Angelika

Rýchly obed alebo večera. Suroviny pridajte podľa vlastnej chuti, tento recept robím vždy "od oka". Niekedy pridám viac zeleniny, inokedy šunky.

Zobraziť recept
REKLAMA

Milánske špagety

Adri1017

Milánske špagety s mletým mäsom

Zobraziť recept

🍝Dôležité je myslieť na to, ako budú cestoviny použité

Ako sa bude s cestovinami ďalej pracovať? Cestoviny s omáčkou, do studeného šalátu, ako príloha k mäsu alebo zapekané?

Aj to rozhoduje o tom, do akého „štádia“ mäkkosti majú byť uvarené. Ak sa s cestovinami okamžite pracuje a presúvajú sa do hrnca s omáčkou, je vhodné uvariť ich „al dente“. O kúsok tvrdšie môžu byť napríklad aj zapekané cestoviny, ktoré sa prelievajú smotanovo-vajíčkovo-syrovou zálievkou. Časť tekutín absorbujú a v zapekacej miske sa nerozvaria úplne. Cestoviny podávané ako príloha k hotovej omáček alebo k mäsu s omáčkou môžu byť pripravené podľa chuti a osobných preferencií – tvrdšie alebo mäkšie.

Granadír so slaninkou

TASTElist

Granadiersky pochod so slaninkou a kyslými uhorkami

Zobraziť recept

Kurací perkelt

patrik_v_kuchyni

Rýchly ľahký a plný chuti - perkelt z kuracích pŕs, toto jedlo bolo prvé ktoré som sa naučil uvariť a varím perkelt pravidelne 2-3 krát za mesiac. Vynikajúci kurací perkelt s kolienkami.

Zobraziť recept
REKLAMA

📌Cestoviny po uvarení neoplachujeme

Cestoviny, ktoré sa varili v menšom množstve vody, sú po dovarení mazľavejšie, potiahnuté slizkou vrstvou škrobu. To s veľkou pravdepodobnosťou viedlo k návyku každé cestoviny po dovarení oplachovať studenou vodou. Ich skutočnej chuti tento krok veľmi škodí. Cestoviny uvarené v primeranom množstve vody postačí iba zliať, nechať chvíľu v cedítku odkvapkať a okamžite s nimi pracovať ďalej. Pokiaľ majú poslúžiť ako príloha, presunieme ich do misy, zľahka pokvapkáme olejom a premiešame.

Tarhoňa s kuracími prsiami, zeleninou a syrovou omáčkou

Angelika

Tip na jednoduchý, rýchly obed alebo aj večeru. Pomer surovín pridajte podľa chuti a porcií.

Zobraziť recept

Cestoviny s citrónovo zázvorovou omáčkou

Angelika

Jednoduchý, chutný obed. Chutí skvele aj vo vegetariánskej verzii bez šunky.

Zobraziť recept

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA