Domáce cestoviny: Overené recepty a tie najlepšie kombinácie
12. 3. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Hoci je výber cestovín v obchodoch veľmi široký, pripraviť si domáce cestoviny je prekvapivo jednoduché. Stačí k tomu iba niekoľko surovín, správne pomery a chuť pustiť sa do práce. Aký je overený recept na domáce cestoviny a čomu venovať pozornosť?
Krátky prehľad:
Prečítaj si tiež
Najobľúbenejšie druhy cestovín – Veľký sprievodca a veľa chutných receptov
Jedlá z cestovín patria celosvetovo medzi najobľúbenejšie. Nečudo, rozmanité druhy cestovín krásne nahrávajú chuti vyskúšať pri varení zakaždým iný tvar. Toľko rôznych tvarov a veľkostí, a pritom vždy jedna spoločná vlastnosť – jednoduchá príprava.
🍜Tradičné recepty na domáce cestoviny
Domáce cestoviny do polievky, rezance podávané s tvarohom, makom či preliate chutnou omáčkou? Tak či onak, na výrobu domácich cestovín budeme potrebovať hrubú múku, vajce, soľ a drevenú pracovnú dosku.
Na doske vytvoríme z múky kôpu a v strede kôpky priehlbinu, do ktorej rozklepneme vajíčka. Najčastejšie sa pracuje s pomerom 1 vajce na 100 g hrubej múky. V niektorých receptoch sa pridáva aj voda. Vtedy sa však zvyšuje aj množstvo múky, napríklad 1 vajce + 120 g múky + 20 ml vody.
Zo surovín vypracujeme kompaktné cesto. Spočiatku sa cesto rozpadá a drolí, postupným zapracovávaním vajec sa však zhusťuje, až nadobudne zjednotenú podobu. Hotové cesto zabalíme do fólie a odložíme ho na polhodinu do chladničky. Lepšie sa s ním bude pri vaľkaní pracovať.
Cesto môžeme rozdeliť na niekoľko častí. Z každej časti na pomúčenej doske vyvaľkáme tenký plát a necháme ho chvíľu postáť a preschnúť. Domáce cestoviny sa dajú následne nakrájať ručne alebo použijeme domáci lis na cestoviny. To, ako prebieha výroba domácich cestovín, si môžeš pozrieť v nasledujúcich fotoreceptoch na domáce rezance.
Nakrájané domáce rezance varíme vo vriacej osolenej vode približne 3 – 4 minúty.
Náš tip – Ak sa chystáš z cesta priamo pripravovať cestoviny a vyvariť ich, môžeš do múky pred miesením pridať aj soľ. Avšak, ak máš v pláne pripraviť si domáce rezance do zásoby (a uvariť ich neskôr), soľ vynechaj. Pri dlhšom uskladnení môžu domáce cestoviny do seba „natiahnuť“ vodu a cestoviny uskladnené v komore sa pokazia.
Prečítaj si tiež
Veľký hlad, no málu času? Rýchle cestoviny na rôzne spôsoby sú hotové do polhodiny
Každý z nás to pozná – času málo, ale hlad obrovský. So zbierkou receptov na rýchle cestoviny je kríza do polhodinky zažehnaná. Budú to špagety, penne, makaróny alebo gnocchi? My už teraz prezradíme, že bude ťažké vybrať iba jedného favorita. Žiadne zdržiavanie, poďme rýchlo uvariť chutný obed alebo večeru!
⭐Domáce cestoviny v obľúbených receptoch
Ak už nájdeš tie správne pomery, ako pripraviť to najlepšie cesto na domáce cestoviny, prichádza tá chutnejšia časť a experimentovanie s rôznymi kombináciami. Zo základného cesta sa dajú pripraviť domáce slíže, niťovky, domáce rezance tenšie a hrubé, fliačky aj lasagne – ako extra široké pláty. V reči talianskej kuchyne ide napríklad o rezance typu fettuccine, tagliatelle či papardelle.
Domáce tvarohové rezance
Domáce tvarohové rezance pripravené na sladko alebo na slano sú presne tým jedlom, ktoré nám pripomína prázdniny u babičky.
Domáce tvarohové rezance
Rezance z hladkej múky zmiešané s tvarohom slaninkou alebo práškovým cukrom
Rezance s makom a slivkovým džemom
Medzi tradičné jedlá slovenskej kuchyne s nenáročnou prípravou patria rezance s makom a slivkovým džemom. Nezabudni ich preliať malým množstvom roztopeného masla. Budú ešte lahodnejšie.
Domáce rezance so špenátom
Namiesto sladkých rezancov si pre zmenu môžeš pripraviť aj domáce rezance so špenátovo-šampiňónovou omáčkou.
Pappardelle s kuracím mäsom
Žiadne nápady a stereotyp pri varení? Objav tento parádny recept na papardelle s kuracím mäsom a poteš svojich blízkych.
Domáce tagliatelle s čerstvými hnedými šampiňónmi
Na chute extra bohatý recept, ktorý sa chce odlíšiť od ostatných! Ak miluješ domáce cestoviny, tieto domáce tagliattelle s čerstvými hnedými šampiňónmi si ťa získajú.
Domáce Tagliatelle s čerstvými hnedými šampiňónmi
Veľmi chutné, jemne pikantné hubové cestoviny s parmezánom
Krémové tagliatelle so šampiňónmi
V hubovej náladičke ešte chvíľu pokračujme. Máme radi jednoduché domáce recepty, ktoré prekvapia chuťou a výdatnosťou. Krémové tagliatelle so šampiňónmi zvládne aj začiatočník vo varení.
Krémové tagliatelle so šampiňónmi
Krémové cestoviny, opäť tip na rýchly obed alebo aj teplú večeru, chutia výborne. V nevegetariánskej verzii môžete pridať opečenú slaninku, bacon.
Domáce cestoviny ravioli
Ako pripraviť domáce ravioli? Cesto je v mnohom podobné ako základné cesto na domáce rezance, avšak s tým rozdielom, že sa pre zvýšenie pružnosti do neho pridáva aj malé množstvo rastlinného oleja.
Na vyvaľkané cesto potom rýchlo ukladáme malé kôpky mäsovej plnky v rozostupoch. Prvé cesto prikryjeme druhým plátom a prstami utlačíme malé štvorčeky – budúce plnené cestoviny ravioli. Pomocou radielka ich potom oddelíme, čím zároveň získajú aj typický zúbkovaný okraj.
Lasagne s mletým mäsom
Tento recept na domáce lasagne s mletým mäsom zaručene prekvapí a poteší aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky. Veľkú zásluhu na tom má výborná bolonská omáčka s mletým mäsom.
Prečítaj si tiež
Tieto omáčky na cestoviny by mal poznať každý domáci kuchár!
Aká omáčka na cestoviny zožne najväčší úspech? My už vieme, že to nebude iba jeden recept. Pripravili sme výberovku s omáčkami, ktoré patria k najobľúbenejším. Nebude chýbať paradajková omáčka, syrová omáčka ani omáčky so smotanovým či cuketovým základom.
Keďže vieme, že cestoviny sú všeobecne veľmi obľúbené a všestranné, odporúčame pozrieť aj ďalšie skvelé recepty, napríklad: