Domáce cestoviny: Overené recepty a tie najlepšie kombinácie

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Hoci je výber cestovín v obchodoch veľmi široký, pripraviť si domáce cestoviny je prekvapivo jednoduché. Stačí k tomu iba niekoľko surovín, správne pomery a chuť pustiť sa do práce. Aký je overený recept na domáce cestoviny a čomu venovať pozornosť?

REKLAMA

Krátky prehľad:

🍜Tradičné recepty na domáce cestoviny

Domáce cestoviny do polievky, rezance podávané s tvarohom, makom či preliate chutnou omáčkou? Tak či onak, na výrobu domácich cestovín budeme potrebovať hrubú múku, vajce, soľ a drevenú pracovnú dosku. 

Na doske vytvoríme z múky kôpu a v strede kôpky priehlbinu, do ktorej rozklepneme vajíčka. Najčastejšie sa pracuje s pomerom 1 vajce na 100 g hrubej múky. V niektorých receptoch sa pridáva aj voda. Vtedy sa však zvyšuje aj množstvo múky, napríklad 1 vajce + 120 g múky + 20 ml vody. 

Zo surovín vypracujeme kompaktné cesto. Spočiatku sa cesto rozpadá a drolí, postupným zapracovávaním vajec sa však zhusťuje, až nadobudne zjednotenú podobu. Hotové cesto zabalíme do fólie a odložíme ho na polhodinu do chladničky. Lepšie sa s ním bude pri vaľkaní pracovať.

Cesto môžeme rozdeliť na niekoľko častí. Z každej časti na pomúčenej doske vyvaľkáme tenký plát a necháme ho chvíľu postáť a preschnúť. Domáce cestoviny sa dajú následne nakrájať ručne alebo použijeme domáci lis na cestoviny. To, ako prebieha výroba domácich cestovín, si môžeš pozrieť v nasledujúcich fotoreceptoch na domáce rezance.

Domáce cestoviny

doma_u_katky

Cesto na ďalšiu prípravu pokrmov

Zobraziť recept

Domáce rezance

patrik_v_kuchyni

Domácim rezancom sa kupované len veľmi ťažko vyrovnajú.

Zobraziť recept

Nakrájané domáce rezance varíme vo vriacej osolenej vode približne 3 – 4 minúty.

Náš tip – Ak sa chystáš z cesta priamo pripravovať cestoviny a vyvariť ich, môžeš do múky pred miesením pridať aj soľ. Avšak, ak máš v pláne pripraviť si domáce rezance do zásoby (a uvariť ich neskôr), soľ vynechaj. Pri dlhšom uskladnení môžu domáce cestoviny do seba „natiahnuť“ vodu a cestoviny uskladnené v komore sa pokazia.

REKLAMA

⭐Domáce cestoviny v obľúbených receptoch

Ak už nájdeš tie správne pomery, ako pripraviť to najlepšie cesto na domáce cestoviny, prichádza tá chutnejšia časť a experimentovanie s rôznymi kombináciami. Zo základného cesta sa dajú pripraviť domáce slíže, niťovky, domáce rezance tenšie a hrubé, fliačky aj lasagne – ako extra široké pláty. V reči talianskej kuchyne ide napríklad o rezance typu fettuccine, tagliatelle či papardelle.

Domáce tvarohové rezance

Domáce tvarohové rezance pripravené na sladko alebo na slano sú presne tým jedlom, ktoré nám pripomína prázdniny u babičky.

Domáce tvarohové rezance

doma_u_katky

Rezance z hladkej múky zmiešané s tvarohom slaninkou alebo práškovým cukrom

Zobraziť recept

Rezance s makom a slivkovým džemom

Medzi tradičné jedlá slovenskej kuchyne s nenáročnou prípravou patria rezance s makom a slivkovým džemom. Nezabudni ich preliať malým množstvom roztopeného masla. Budú ešte lahodnejšie.

Rezance s makom a slivkovým džemom

Cooking_with_Moni

Famózne, tradičné a najmä rýchlo prípravené jedlo.

Zobraziť recept

Domáce rezance so špenátom

Namiesto sladkých rezancov si pre zmenu môžeš pripraviť aj domáce rezance so špenátovo-šampiňónovou omáčkou.

Domáce rezance so špenátom

TASTElist

Domáce cestoviny so zdravým špenátom

Zobraziť recept

Pappardelle s kuracím mäsom

Žiadne nápady a stereotyp pri varení? Objav tento parádny recept na papardelle s kuracím mäsom a poteš svojich blízkych.

Pappardelle s kuracím mäsom
Videorecept

Pappardelle s kuracím mäsom

lucia.priedhorska

Rýchly recept na cestoviny s kuracím mäsom.

Zobraziť recept
REKLAMA

Domáce tagliatelle s čerstvými hnedými šampiňónmi

Na chute extra bohatý recept, ktorý sa chce odlíšiť od ostatných! Ak miluješ domáce cestoviny, tieto domáce tagliattelle s čerstvými hnedými šampiňónmi si ťa získajú.

Domáce Tagliatelle s čerstvými hnedými šampiňónmi

doma_u_katky

Veľmi chutné, jemne pikantné hubové cestoviny s parmezánom

Zobraziť recept

Krémové tagliatelle so šampiňónmi

V hubovej náladičke ešte chvíľu pokračujme. Máme radi jednoduché domáce recepty, ktoré prekvapia chuťou a výdatnosťou. Krémové tagliatelle so šampiňónmi zvládne aj začiatočník vo varení.

Krémové tagliatelle so šampiňónmi

Angelika

Krémové cestoviny, opäť tip na rýchly obed alebo aj teplú večeru, chutia výborne. V nevegetariánskej verzii môžete pridať opečenú slaninku, bacon.

Zobraziť recept

Domáce cestoviny ravioli

Ako pripraviť domáce ravioli? Cesto je v mnohom podobné ako základné cesto na domáce rezance, avšak s tým rozdielom, že sa pre zvýšenie pružnosti do neho pridáva aj malé množstvo rastlinného oleja. 

Na vyvaľkané cesto potom rýchlo ukladáme malé kôpky mäsovej plnky v rozostupoch. Prvé cesto prikryjeme druhým plátom a prstami utlačíme malé štvorčeky – budúce plnené cestoviny ravioli. Pomocou radielka ich potom oddelíme, čím zároveň získajú aj typický zúbkovaný okraj.

Domáce ravioli
Videorecept

Domáce ravioli

Iwa

Ravioli sú talianske cestoviny plnené mletým mäsom a strúhaným parmezánom.

Zobraziť recept

Lasagne s mletým mäsom

Tento recept na domáce lasagne s mletým mäsom zaručene prekvapí a poteší aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky. Veľkú zásluhu na tom má výborná bolonská omáčka s mletým mäsom.

Lasagne s mletým mäsom

TASTElist

Talianska klasika upravená podľa mňa.

Zobraziť recept
REKLAMA

Keďže vieme, že cestoviny sú všeobecne veľmi obľúbené a všestranné, odporúčame pozrieť aj ďalšie skvelé recepty, napríklad:

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA