Tarhoňa v hlavnej úlohe: Ako pripraviť tarhoňu s výbornou chuťou?
22. 1. 2023
3 min. čítania
Zdroj: tastelist.sk
Tarhoňa je jednou z obľúbených a univerzálnych príloh k mäsu, zelenine aj omáčkam. Ako pripraviť tarhoňu, ktorá nelepí? Ako sa robí tarhoňa, aby mala výbornú chuť a konzistenciu? S jej varením máme bohaté skúsenosti, preto sme pripravili niekoľko dobrých tipov a postupov na prípravu tarhone.
Krátky prehľad:
💡Čo je tarhoňa?
Tarhoňa je drobná cestovina. Dokonca je jednou z najmenších, aké sa v našich kuchyniach pripravujú. Vyrába sa z hladkej múky a vajec. Cesto sa po vymiešaní krája alebo strúha na okrúhle drobné kúsky veľkosti ryže alebo zrniek obilia. Je bežne dostupná v potravinách či supermarketoch. Pri správnej príprave je rovnako chutná ako ryža alebo cestovina známa pod názvom slovenská ryža.
Prečítaj si tiež
Ako vždy uvariť dokonalú ryžu? Dôležité sú správne pomery, ideálny čas a hrniec
Ryža, táto svetoznáma ázijská obilnina, vie Slovákom poriadne zamotať hlavu. V čom tkvie tajomstvo jej prípravy? Sú to správne pomery, ideálny čas alebo dobrý hrniec? S naším návodom sa dozviete, ako uvariť ryžu, aby bola krásne kyprá.
👩🍳Tarhoňa a jej využitie pri varení
Aké recepty tarhoňa ozvláštni? K čomu tarhoňu podávať? Je vnímaná predovšetkým ako príloha, a preto sa podáva práve k tým jedlám, ktoré zvykneme jesť s ryžou.
Výborná je k dusenému mäsu, mäsu s omáčkou, rybám a ku grilovanej zelenine. Výborne sa kombinuje s mrkvou, hráškom, kukuricou či hubami. Nečudo, že zeleninové „rizoto“ s tarhoňou je tak obľúbené! Ryžu dokáže zastúpiť v jedlách inšpirovaných čínskou kuchyňou, zaujímavá je aj v stredomorskej kuchyni. Má rada spoločnosť výrazných korenín, byliniek a omáčok.
Príprava tarhone nie je náročná a podarí sa dokonca aj tým, ktorým varenie ryže už urobilo zopár vrások na čele.
- Vegetariánska tarhoňa – recept
Vegetariánska tarhoňa
Jednoduchý obed alebo aj večera, vegetariánska tarhoňa všetko v jednom hrnci 🙂. Množstvo surovín pridajte podľa chuti a porcií, ktoré varíte.
- Mäso s tarhoňou – recept
- Tarhoňa s kuracími prsiami, zeleninou a syrovou omáčkou – recept
Tarhoňa s kuracími prsiami, zeleninou a syrovou omáčkou
Tip na jednoduchý, rýchly obed alebo aj večeru. Pomer surovín pridajte podľa chuti a porcií.
- Hovädzia pečienka s tarhoňou – recept
Hovädzia pečienka s tarhoňou
Velmi jednoduché a chutné jedlo, ktoré si velmi lahko viete pripraviť aj vy doma. Ak máte radi pečienku, určite vyskúšajte. Príloha je ľubovolná🙂
- Bravčové mäso na šťave s tarhoňou – recept
Bravčové mäso na šťave s tarhoňou
Recept na bravčové mäso na šťave s hríbami a tarhoňou. Jedlo plné skvelej chute a úžasnej vône.
👌Ako pripraviť tarhoňu na štýl cestovín?
Prejdime k vareniu a príprave tarhone. Môžeme postupovať dvoma spôsobmi, zakaždým s mierne odlišným výsledkom a chuťou tarhone. Ako uvariť tarhoňu na štýl cestovín?
Prvý postup prípravy tarhone je najjednoduchší a prakticky na ňom nie je čo pokaziť. Tarhoňa je totiž cestovina, a preto sa dá aj uvariť ako cestoviny – teda vo väčšom množstve vriacej vody.
Budeme potrebovať:
- tarhoňu
- vodu
- soľ
Ako sa varí tarhoňa? Najjednoduhší a rýchly postup
- Všeobecne sa odporúča použiť na 100 g cestovín 1 liter vody. Ak sa rozhodneš uvariť 200 g tarhone, vsyp tarhoňu do 2 litrov vriacej osolenej vody a dôkladne premiešaj.
- Po niekoľkých minútach bude tarhoňa uvarená.
- Následne stačí tarhoňu zliať, iba zľahka prepláchnuť, v miske pokvapkať rastlinným olejom a podľa chuti osoliť.
Takto uvarená tarhoňa je nelepivá a sypká (ak sa varila v dostatočnom množstve vody). Jednotlivé kúsky sa od seba pekne oddeľujú. Najlepšie chutí ešte teplá, bezprostredne po dovarení.
Prečítaj si tiež
Ako uvariť cestoviny? Už žiadne váhanie a zbytočné chyby, poradíme ako na to!
Príprava cestovín je na prvý pohľad veľmi jednoduchá a no občas sa stane, že výsledok je rozpačitý. Kde sa stala chyba? Poradíme, ako uvariť cestoviny, ktoré budú delikátne a bez jedinej chybičky. Ako to už pri varení býva zvykom – čaro dokonalosti je v detailoch a v prípade cestovín to platí dvojnásobne.
Prečítaj si tiež
Najobľúbenejšie druhy cestovín – Veľký sprievodca a veľa chutných receptov
Jedlá z cestovín patria celosvetovo medzi najobľúbenejšie. Nečudo, rozmanité druhy cestovín krásne nahrávajú chuti vyskúšať pri varení zakaždým iný tvar. Toľko rôznych tvarov a veľkostí, a pritom vždy jedna spoločná vlastnosť – jednoduchá príprava.
🔝Ako urobiť tarhoňu na štýl slovenskej ryže?
Pre slovenskú kuchyňu je typických niekoľko zlepšovákov alebo vlastných postupov, ktoré by sme inde vo svete hľadali iba márne. A tak, ako máme overený postup, ako uvariť ryžu, aj recept na prípravu tarhone dostal svoje vylepšenia. Môžeme iba potvrdiť, že tarhoňa uvarená nasledujúcim postupom sa vždy stretne s veľkým úspechom.
Ide o postup, ktorý sa ponáša na varenie ryže, pri ktorom sa opražená tarhoňa zalieva pomerovo presne daným množstvo horúcej vody. Ak je náš obľúbený recept na tarhoňu?
Budeme potrebovať:
- tarhoňu
- vodu
- olej, maslo alebo masť
- hrniec/panvicu s pokrievkou
- varechu
- soľ
- na dochutenie – menšiu cibuľu, petržlenovú alebo zelerovú vňať alebo domácu vegetu podľa chuti
Ako sa robí najlepšia tarhoňa? Postup krok za krokom
- Pri varení tarhone vychádzame z pomeru 1 diel tarhone k 1,5 dielu vody (1:1,5). To znamená, že na jednu šálku suchej tarhone budeme potrebovať 1,5 tej istej šálky vody.
- Do suchej panvice (bez oleja či masti) nasypeme tarhoňu a za stáleho miešania ju pražíme cca 5 minút. Zavonia orieškovo a získa svetlo až stredne hnedú farbu.
- Po opražení pridáme malé množstvo oleja, masla či masti, premiešame a zalejeme teplou v vodou. Osolíme. Dbáme na dodržanie pomeru 1:1,5 - na 1 šálku tarhone ide 1,5 šálky vody, na 2 šálky tarhone idú 3 šálky vody, …
- Pre dochutenie môžeme pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, petržlenovú alebo zelerovú vňať, ligurček.
- Obsah panvice/hrnca premiešame, necháme zovrieť, prikryjeme pokrievkou a na slabom stupni varíme 10 - 15 minút. Čas závisí od množstva a veľkosti tarhone. Nie sú všetky druhy sú predávané ako rovnako veľké.
- Po dovarení tarhoňu odstavíme a necháme pod pokrievkou dôjsť ďalších 20 minút. Následne ju premiešame. Jednotlivé kúsky by sa mali od seba pekne oddeľovať.
Chuť takto uvarenej tarhone je bohatšia a výborne sa hodí k mäsu na šťave. Primiešať k nej môžeme aj dusené kúsky mrkvy alebo dusený hrášok. Ak sa cibuľka nepridala do varenia v panvici, môžeme primiešať do sklovita osmaženú cibuľku na záver – k už uvarenej tarhoni.
Prečítaj si tiež
Lepšie kuracie prsia s omáčkou sme dávno nejedli! Skvelé recepty na obed či večeru
Nasledujúce recepty na kuracie prsia s omáčkou hýria chuťou a rozmanitosťou. Toto inak suchšie kuracie mäso je pripravené veľmi rýchlo, čo znamená, že po ňom siahame aj vo chvíľach, keď nie je času na varenie nazvyš. Vďaka omáčke získajú kuracie prsia príjemnú jemnosť a šťavnatosť.
Prečítaj si tiež
TOP prílohy zo zemiakov – obľúbené, tradičné aj originálne! Presne také, aké máme radi
Prílohy zo zemiakov nemajú v slovenských kuchyniach konkurenciu. Toľko rozmanitých podôb totiž nemá žiadna príloha! A nielen to – množstvo receptov funguje aj ako plnohodnotné jedlo. Veď čo chýba pečeným zemiakom so smotanovým dipom?