Trené cesto: Všestranné cesto na sladké múčniky prekvapí jednoduchosťou!
2. 12. 2023
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ako sa pripravuje trené cesto a kde má najlepšie využitie? Toto všestranné sladké cesto je prekvapivo nenáročné a poteší výsledkom. Stačí poznať dobrý postup a dodržať jednotlivé kroky prípravy. Z treného cesta sa dajú upiecť mnohé obľúbené dobroty…
Krátky prehľad:
💡Čo je trené cesto?
Na trené cesto existuje veľa rôznych receptúr, ktoré sa medzi sebou líšia pomerom kľúčových surovín. V základe každého treného cesta sú však vajcia a olej, maslo alebo iný vhodný tuk na pečenie. Ďalej bude trené cesto obsahovať múku, štipku soli, malé množstvo mlieka aj vanilkový cukor a kypriaci prášok.
Čím viac vajec a masla/oleja, tým je trené cesto jemnejšie, vláčnejšie a luxusnejšie. Na rozdiel od nadýchaného piškótového cesta je síce trené cesto o čosi hutnejšie, no zároveň aj šťavnatejšie a pružnejšie. Nie je suché. Bohaté využitie má pri pečení korpusov, bublanín, báboviek a ovocných koláčov.
Trené cesto dostalo pomenovanie podľa spôsobu prípravy, pri ktorom sa medzi prvými krokmi navzájom „rozotrú“ (vymiešajú) vaječné žĺtka s cukrom a hneď na to spájajú s roztopeným maslom alebo olejom. Až následne sa vmiešajú sypké ingrediencie a na záver sa do vznikajúceho cesta zľahka pridáva sneh z vaječných bielkov.
Skvelými tipmi na múčniky a koláče z treného cesta sme popretkávali i nasledujúce riadky…
Jednoduchá a šťavnatá tvarohová bábovka
Receptov na bábovky je naozaj veľmi veľa, no táto jednoduchá tvarohová bábovka je skutočne vláčna a jednoduchá.
Prečítaj si tiež
Ako na piškótové cesto, ktoré bude krásne jemné? Toto je ten najlepší recept
Piškótové cesto je ľahké, nadýchané a svojím spôsobom univerzálne. Hľadáte postup, ako piškótové cesto pripraviť a chcete mať po ruke overený recept? Všetko dôležité k príprave nadýchaného, vláčneho korpusu nájdete v nasledujúcich riadkoch.
✔️V akých receptoch sa trené cesto používa?
Sladké trené cesto je v rôznych obmenách prítomné v rozmanitých múčnikoch. Z treného cesta sa dajú pripraviť famózne bábovky, šťavnaté bublaniny i korpusy na ovocné koláče a torty. Osvedčilo sa tiež pri príprave muffinov a typicky sviatočných múčnikov do foriem (napríklad veľkonočný baránok, vianočný metrový koláč, …). Okrem klasického svetlého treného cesta, je veľmi obľúbené aj tmavé trené cesto, kedy sa niekoľko gramov múky nahradí sypkým kakaom.
📝Univerzálny recept na trené cesto
Na trené cesto budeme potrebovať:
- 200 g kryštálového cukru
- 4 stredne veľké vajcia
- 250 g masla (alebo iný kvalitný tuk na pečenie)
- 300 g hladkej múky
- 50 ml mlieka (podľa potreby)
- 1 balíček vanilkového cukru
- ½ balíčku prášku do pečiva
- štipka soli
👉Trené cesto – postup prípravy
Ak sa má trené cesto podariť, je dôležité pracovať s ingredienciami izbovej teploty. Najmä vajcia, maslo a mlieko by preto mali byť vybraté z chladničky v dostatočnom časovom predstihu.
- Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Vaječné žĺtky vymiešame s cukrom do sladkej peny tak, aby sa všetky kryštáliky pekne rozpustili. Túto žltú sladkú zmes vymiešame s maslom alebo tukom do hladkej nadýchanej hmoty.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a odložíme ho zatiaľ stranou. Pozri tipy, ako vyšľahať sneh z bielkov.
- Sypké ingrediencie – múku, kypriaci prášok, vanilkový cukor a štipku soli – premiešame spolu v jednej miske. Neuškodí im ani preosiatie.
- Do „utrenej“ zmesi žĺtkov, cukru a masla začneme zľahka a za sústavného miešania pridávať sypké ingrediencie. Vymiešame cesto. Ak je príliš husté, pridáme malé množstvo mlieka.
- Na záver do cesta zapracujeme pripravený sneh z bielkov. Postačí vareškou, no dá sa aj mixérom na slabších otáčkach.
Muffiny s ríbezľami a čokoládou
Je sezóna ríbezlí a v našej záhrade ich máme dosť, tak som neodolala a muffiny boli na svete... je to rýchlovka.
Prečítaj si tiež
Najlepšie ovocné koláče – Je náročné vybrať iba jeden, takúto rozmanitosť milujeme!
Ovocný koláč je bohatý na šťavnatosť a vždy aspoň o kúsok ľahší ako tradičné maslové zákusky. Krásne sa v ňom vyníma farba obľúbeného ovocia. Populárne sú ovocné koláče s malinami, jahodami, marhuľami, jablkami, banánmi aj čerešňami. Niektoré majú slávnostnejší punc, iné sú tak nenáročné, že sa do nich prípravy pustíme kedykoľvek.
🥧Ako treným cestom plniť formy a formičky?
Treným cestom môžeme naplniť plech, formu na bábovku, tortu či muffiny, formu na barančeka, ale aj srnčí chrbát. Aby sa cesto z plechu alebo formy jednoducho oddelilo, nesmieme zabudnúť na vymazanie a vysypanie múkou. V prípade plechu postačí použiť papier na pečenie. Pri tvarovo komplikovanejších formách je už lepšie siahnuť po overenej kombinácii – tuk + múka. Formu najskôr dôkladne vymažeme tukom (vo všetkých záhyboch) a následne vysypeme múkou. Niekedy sa na vysypanie používajú mleté vlašské orechy alebo pomleté mandle.
⌚Ako piecť trené cesto?
Hotové trené cesto už oddychuje vo forme alebo na plechu a čaká na upečenie. Vo všeobecnosti sa trené cesto pečie v rúre vyhriatej na 170 – 180 °C po dobu 40 – 45 minút. Závisí však od mnohých faktorov – množstva cesta, jeho hrúbky vo forme aj od schopností rúry. Určite by teplota pečenia nemala byť vystúpiť vyššie ako 180 °C. Celkový čas sa môže líšiť recept od receptu.
Upečený múčnik vytiahneme z rúry a ponecháme ho vo forme 10 – 15 minút. Až po čiastočnom vychladnutí ho vyklopíme a pracujeme s ním ďalej.
Torta pre čokoholičky
Úžasná čokoládová torta s príchuťou kávy a nugátu. No proste nebíčko v pusinke.
Tortový korpus
Tento recept vám ukáže, ako pripraviť základný vanilkový korpus na tortu, ktorým očaríte svojich hostí.
⭐Tipy, ako trené cesto vylepšiť
Na trenom ceste máme radi jeho tvárnosť a prispôsobiteľnosť. Okrem toho, že sa okamžite prispôsobí forme akéhokoľvek tvaru a po upečení krásne drží tvar, dá sa aj chutnými spôsobmi dochutiť a vylepšiť.
- Pridaním lyžice nastrúhanej pomarančovej kôry sa trené cesto stane krásne voňavým a sviežim.
- Vo vianočnom období sú skvelé múčniky z treného cesta, do ktorého sa pridáva mletá škorica, klinčeky alebo kardamón (poprípade perníkové korenie).
- Upečený korpus z treného cesta (napríklad na tortu) chutí výborne, ak sa pokvapká sladkou instatnou kávou alebo sladkým likérom.
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť odpaľované cesto bez jedinej chybičky? Toto sú triky od skúsených
Máte chuť na nadýchaný dezert ako z cukrárne? Hoci odpaľované cesto považujeme za výzvu, s ktorou sa dokážu popasovať iba najskúsenejší, tentokrát to môže byť inak. Máme pre vás detailný postup, ako pripraviť odpaľované cesto a mini korpusy z neho.
Prečítaj si tiež
Ako vyklopiť bábovku? Na praktický postup od babičiek sa dá vždy spoľahnúť
Ako vyklopiť bábovku z formy a zachovať jej krásne krojený tvar? Bábovka sa spája s rodinnou pohodou a nedeľným poobedným oddychom pri kávičke. Na jej príprave sa azda nemá čo pokaziť. Jedna menšia komplikácia sa však z času na čas objavuje. Pri vyklopení sa bábovka trhá a silou mocou chce pobudnúť vo forme.
Prečítaj si tiež
Recepty na výbornú bublaninu: Čerešňová, jahodová aj marhuľová urobia radosť celej rodine
Recepty na bublaninu nájdeš v každej domácej kuchárskej knihe. Sú plné sladučkého, práve dozrievajúceho ovocia. Najobľúbenejšia je bublanina čerešňová, jahodová aj marhuľová. Ak sa k tomu pridá aj receptúra bez váženia, skvelý domáci koláčik je hotový už do hodiny. A rovnako tak rýchlo bude šťavnatá bublanina aj zjedená!