Ako vyklopiť bábovku? Na praktický postup od babičiek sa dá vždy spoľahnúť
9. 2. 2022
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ako vyklopiť bábovku z formy a zachovať jej krásne krojený tvar? Bábovka sa spája s rodinnou pohodou a nedeľným poobedným oddychom pri kávičke. Na jej príprave sa azda nemá čo pokaziť. Jedna menšia komplikácia sa však z času na čas objavuje. Pri vyklopení sa bábovka trhá a silou mocou chce pobudnúť vo forme.
Ani zaručený a rokmi preverený recept na bábovku nemusí vyjsť podľa predstáv. Svoje o tom vedia dokonca aj skúsené cukrárky. Už zmena jednej z hlavných prísad spôsobí, že sa bábovka nadmerne lepí na steny formy. Čo s tým? Na jednoduché vyklopenie bábovky z formy existuje niekoľko dobrých rád, ktoré zaručene fungujú.
🥧Namiesto masla stužený tuk
Ak chceme, aby sa bábovka vyklopila už po prvom ťuknutí na formu, nesmieme podceniť dôkladné vymazanie. Čím formu na bábovku vymazať? Aj keď je maslo pri pečení cennou prísadou, v tomto prípade lepšie poslúži stužený tuk. Maslo sa totiž rýchlejšie prepaľuje a na mieste, kde prestane vytvárať “ochrannú” bariéru, sa môže cesto bábovky nalepiť na stenu. Na vymazanie používame pierko alebo prsty. Bábovkové formy majú zaujímavú štruktúru, preto je dôležité, aby tuk dostal do každého záhybu.
👉Ako a čím vysypať formu na bábovku?
Po dôkladnom vymazaní prichádza fáza vysypania. Okrem hrubej múky je obľúbenou voľbou kvalitná preosiata strúhanka. Na vylepšenie chuti sa môžu použiť na vysypanie formy podrvené detské piškóty, mleté oriešky alebo kokosová múčka. Posledné tri možnosti prepožičajú bábovke zaujímavú chuť a chrumkavosť na povrchu.
⏰Bábovka potrebuje čas
Chceš sa pozrieť na to, ako sa bábovke počas pečenia darí? V žiadnom prípade neotváraj predčasne rúru. Aj dovtedy krásne nadýchaná bábovka sa začne prepadávať. Na otázku, ako dlho bábovku piecť, nie je jednotná odpoveď. Záleží od veľkosti formy a množstva cesta. Počítaj však s časom priemerne 45 – 60 minút, pri teplote 160 – 180 °C.
Po dopečení sa oplatí počkať aspoň 10 minút, kým sa pustíme do vyklápania bábovky. Bábovku prikryjeme dostatočne veľkým plytkým tanierom a otočíme naopak. Opatrne zo strán poťukáme po forme. Znesie aj mierne zatrasenie. Ak však nejde “dobrovoľne”, s trasením to nepreháňame, inak sa bábovka potrhá.
✔️Rýchla pomoc s mokrou utierkou
Jednou z možností, ako vyklopiť bábovku je použitie mokrej studenej utierky. Utierku namočíme do vody, vyžmýkame a prekryjeme ňou bábovku v otočenej forme. Po niekoľkých minútach skúsime z bábovky opätovne sňať formu. Ak takéto zachladenie na prvýkrát nezaberie, môžeme postup zopakovať.
💡Parný kúpeľ ako posledná záchrana
Mokrá utierka nepomohla? Oplatí sa vyskúšať krátky parný kúpeľ. Do hrnca nalejeme niekoľko centimetrov vody a privedieme do varu. Bábovku vo forme vložíme do hrnca, prikryjeme vekom a necháme zopár minút v pare. Dávame pozor na to, aby nebola hladina vody príliš vysoko a nedostala sa k upečenej bábovke. Bábovku po “pobyte” v pare vyberieme a pokúsime sa vyklopiť na tanier.
🔎Ako vyklopiť bábovku zo silikónovej formy?
Samostatnou kapitolou sú silikónové formy. Kým formy na bábovku z keramiky, skla či zliatín kovov si držia svoj tvar, so silikónovými treba pracovať s veľkou opatrnosťou a hlavne trpezlivo. S vyklopením vždy čakáme až do vychladnutia silikónovej formy. Najčastejším problémom je totiž zachytenie a strhnutie hornej časti bábovky. Užitočné je vymazanie stuženým tukom (minimálne v kritickej hornej časti) a vysypanie múkou alebo inou vhodnou sypkou ingredienciou (viď vyššie). Dokonca, aj cez silikónovú formu sa môže preložiť studená mokrá utierka.
Už vieš, ako vždy jednoducho vyklopiť bábovku? Tak sa nemusíš ničoho báť a smelo sa pusti do pečenia skvelej bábovky. Pozri si tieto bábovkové krásky!
Mandľová bábovka, plná jahôd
Mandľová chuť doplnená o čerstvé a sušené jahody od emco.cz. Veľká mňamka.
Mandľovo - batátová bábovka
Nedeľa sa u nás doma bez pochýb spája s bábovkou. Je výborná ku kávičke, výlet či desiatu. Dnešnú som doplnila o batáty, ktoré sú v našej domácnosti obľúbené na sladko či slano.
Bábovka plná orechov a semienok
Ďalší tip na zdravú maškrtu, naši milujú bábovku na rôzne spôsoby - tentokrát sme skúsili orechovo - semienkovú a teeeeda, chuťovo skvelá a tá vôňa ☺️.
Bábovka s citrónovou polevou
Citrón. Svieži a šťavnatý. A presne takáto je aj táto bábovka v lete osvieži a v zime pri čaji zahreje a zasýti. Čo je viac ako sedieť na terase pri západe slnka a pojedať si čerstvú bábovku? Alebo pri kozube a vychutnávať si ju v teple domova?
Bezlepková bábovka
Výborná bezlepková bábovka zo zlatého klasu. Bezlepková bábovka neobsahuje múku a chutí výborne na nerozoznanie od klasickej bábovky.
Šťavnatá bábovka
Šťavnatá bábovka ako rýchly a dokonalý dezert ku kávičke nielen na nedeľné popoludnie.
Jemná bábovka
Nadýchaná bábovka, ktorá je jemná ako pavučinka. Výborne chutí so šľahačkou a posypaná grankom.
Najlepšia citrónová bábovka
Letná osviežujúca citrónová bábovka recept na bábovku s citrónovou polevou.
Lieskovcová bábovka s karobom
Je bezlaktózová a takmer bezlepková (len 10g celozrnnej špaldovej múky) Úžasná oriešková chuť ❤️ a tie karobové “špice” 🤤
Jablková bábovka
Jednoznačne najlepšia bábovka, akú som kedy jedla. Nadýchaná a vďaka jabĺčkam úžasné šťavnatá.