Zaváranie húb – Poďme si pripraviť chutné zásoby! S nálevom aj bez neho

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Zaváranie húb je jedným z overených spôsobov uchovávania húb na dlhšie obdobie. Výborné sú zavárané huby v sladkokyslom náleve, no experimentovaniu s príchuťami sa medze nekladú. Ktoré huby sú vhodné na zaváranie? Pri akej teplote a ako dlho huby zavárať?

REKLAMA

Krátky prehľad:

Už rastú! Veta, ktorú majú v jesenných dňoch vášniví hubári najradšej. Čo s plnými košíkmi húb? Už tradične je veľmi obľúbeným spôsobom sušenie húb, no túto sezónu je čas vyskúšať aj niekoľko noviniek. Zaváranie húb pritom nie je v ničom komplikované a dokáže byť rovnako hravé a chuťovo rozmanité, ako letné zaváranie uhoriek či paradajok

💡Huby vhodné (aj nevhodné) na zaváranie

Polovicou úspechu je výber vhodných húb. Na zaváranie sú ideálne rýdziky, suchohríby, masliaky, pôvabnice, kuriatka, strmulky, šampiňóny. Lesné hríby (ako smrekový, sosnový, dubový), môžu zostať po zavarení mierne slizké. Pečiarky a bedle je najlepšie skonzumovať priamo po udusení. 

Nakladané kuriatka

Iwa

Recept na nakladané huby kuriatka.

Zobraziť recept

Zavárané kuriatka

Iwa

Recept na zavárané kuriatka s levanduľou.

Zobraziť recept

Zavárané suchohríby

Iwa

Recept na zavárané suchohríby v octovom náleve.

Zobraziť recept

Vyberáme iba zdravé kusy, bez náznaku napadnutia škodcami. Ak je na hube pleseň, je lepšie vyhodiť celý kus. Vyrezaním postihnutého miesta totiž nemáme istotu, že sa plesne úplne zbavíme.

Polievka z bedle

Adri1017

Recept na polievku z jedlej bedle

Zobraziť recept
REKLAMA

Zavárané rýdziky

Iwa

Jednoduchý, chutný a rýchly recept na zavárané rýdziky.

Zobraziť recept

⌛️Príprava húb pred zaváraním

  • Huby pred zaváraním dôkladne očistíme ostrým nožom. 
  • Menšie kusy ponecháme vcelku, väčšie prekrojíme na polovicu, štvrtinu alebo podľa potreby na ešte menšie časti. 
  • Vo väčšom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Nakrájané huby vložíme do horúcej slanej vody na 8 - 12 minút. Dĺžka varenia závisí od tvrdosti húb. Týmto krokom zbavíme huby škodlivých mikroorganizmov, ktoré by mohli celú snahu o úspešné konzervovanie húb prekaziť.
  • Vodu následne zlejeme, huby prepláchneme teplou vodou a necháme pozvoľna vychladnúť. 
  • Vychladnuté huby teraz čakajú na naloženie do vysterilizovaných pohárov. Na dno pohárov môžu ísť guličky celého korenia, bobkový list, feferónka, cesnak, paprika aj kolieska cibule. Každá ingrediencia má vplyv na výslednú chuť zaváraných húb. Veľmi dôležitý je však samotný nálev. Ako pripraviť sladkokyslý nálev na huby?

📃Zavárané huby v sladkokyslom náleve – základný recept

Na sladkokyslý nálev budeme potrebovať:

  • 1 liter vody
  • 300 ml octu
  • 80 g cukru
  • štipka soli
  • dochutenie naviac – bobkový list, ½ lyžičky horčičných semienok, 5 guličiek nového korenia, 5 guličiek čierneho korenia

Všetky prísady spolu zmiešame v hrnci, privedieme do varu a povaríme 3 minúty. Odstavíme a necháme vychladnúť. Nálevom izbovej teploty potom zalievame huby naložené v pohároch.

Huby sa snažíme do pohárov vrstviť pomerne husto, aby medzi nimi nevznikali veľké medzery. Približne 1,5 cm od horného okraja prestaneme s plnením. Každý kúsok huby by mal byť zaliaty nálevom. Do pohárov s hubami dolejeme nálev. Aby sa dostal všade, môžeme si pomôcť dlhým nožom, ktorý medzi huby zasunieme a po jeho čepeli spustíme nálev.

REKLAMA

Poháre dôkladne zaviečkujeme, vložíme do hrnca s vodou a po dosiahnutí teploty 90°C sterilizujeme ešte 20 - 25 minút. Potom poháre vyberieme z hrnca a poukladáme ich dolu viečkom na pripravený uterák. Sterilizované huby necháme vychladnúť a pozorujeme, či niektorý z pohárov „neretiazkuje“ (znak toho, že viečko dobre netesní).

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

👉Zavárané huby bez nálevu

Tento postup na zaváranie húb patrí k najjednoduchším vôbec. Žiadne predváranie ani príprava nálevu. Huby očistíme, nakrájame na optimálnu veľkosť a natlačíme ich do vysterilizovaných suchých pohárov. Tlačenie by nemalo byť príliš silné, aby sa z húb nestala mazľavá hmota, zároveň však ani slabé, inak zostane medzi kúskami príliš veľa vzduchu. 

Poháre naplnené utlačenými hubami zaviečkujeme a sterilizujeme v hrnci s vodou po dobu 90 minút. Na druhý ich opäť sterilizujeme, tentokrát už len 60 minút. Huby v pohári zmenšia svoj objem a stmavnú, ale to nie je chyba. Ak bolo konzervovanie vykonané správne, budú po otvorení chutiť rovnako intenzívne ako čerstvé! Avšak, v prípade, že sa medzi huby prepašuje poškodený kus alebo prehliadneme nečistotu v pohári, huby sa pokazia a po otvorení sa z pohára bude šíriť veľký zápach.

📌Ako využiť zavárané huby?

Poháre so zaváranými hubami by mali minimálne 4 týždne odstáť v chlade a tme. Až potom sú vhodné na konzumáciu. Ak celý proces zavárania prebehol bez chybičky, vydržia v pohároch až jeden rok. Samozrejme, iba v prípade, ak sa táto hubová pochúťka nezje už do niekoľkých týdňov 

Aromatické huby a správne vyvážený sladkokyslý nálev totiž spolu tvoria priam neodolateľnú kombináciu. Zavárané huby sú pochúťkou k mäsu, ideálne ako príloha (napríklad ako náhrada kyslých uhoriek), použiť ich možno aj do polievok či na spestrenie šalátov so stredomorským nádychom.

REKLAMA

Hubová omáčka zo sušených húb

Adri1017

Smotanová hubová omáčka

Zobraziť recept

Zavárané vaclavky

Iwa

Našli ste počas prechádzky po lese veľa václaviek (michaliek) a neviete čo s nimi? Zavarte ich a vydržia vám až 2 roky.

Zobraziť recept

Čo si pripraviť z čerstvých, zaváraných alebo sušených húb? Pozri si naše skvelé recepty s hubami. Jeden lepší ako druhý!

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA