Ako spracovať paradajky? Tieto recepty a kombinácie patria k tomu najlepšiemu
9. 2. 2022
6 min. čítania
Máte bohatú úrodu paradajok? Ak už tušíte, že ich nestihnete všetky zjesť, oplatí sa mať po ruke čo najviac nápadov, ako paradajky spracovať. V kuchyni patria tieto červené (ale aj žlté) plody k jedným z najobľúbenejších.
V našich zemepisných podmienkach sa rôznym odrodám paradajok darí veľmi dobre. Čo robiť s nadbytkom rajčín? Dobrou správou je, že v slovenských kuchyniach dokážeme rajčiny spracovať na desiatky spôsobov a ešte lepšou, že ani tepelná úprava nezničí ich zdravotný prínos.
🍅Prečo jesť paradajky?
V paradajkách sa ukrýva celý zástup vitamínov a minerálov. Ak ich budete mať pravidelne na tanieri, telu doprajete vitamíny C, A, B3, B7, E, K a minerály ako sú draslík, chróm a zinok.
Za krásnou červenou farbou sa ukrýva prítomnosť lykopénu, silného antioxidantu, ktorému sa pripisujú preventívne účinky pred viacerými druhmi rakoviny a výrazne pozitívny vplyv na imunitný a kardiovaskulárny systém. Lykopény v paradajkách nie sú citlivé na teplo, čo znamená, že paradajky môžete tepelne spracovať bez straty ich hlavných predností. Po tepelnej úprave sa dokonca lykopén ešte lepšie vstrebáva.
Tak čo – máte chuť na lečo, domáci kečup alebo to bude lahodná paradajková polievka, či bolonské špagety?
Gazpacho recept
ento recept na gazpacho sa dá ľahko prispôsobiť osobným chuťovým preferenciám. Môžete napríklad pridať viac papriky pre výraznejší chuťový zážok alebo viac olivového oleja pre krajšiu textúru a chuť.
⏳Ako na sušenie paradajok
Sušené paradajky sú výborne k mäsu, do omáčok aj k dochrumkava opečenému pečivu. Svoje nezastupiteľné miesto majú v talianskej kuchyni. Na sušenie sú najlepšie dužinaté podlhovasté odrody s menším obsahom vody. Vyberajte dozreté, zdravé paradajky bez náznakov choroby alebo poškodenia.
Sušenie paradajok môže prebiehať tromi spôsobmi - na slnku, v rúre a v sušičke potravín.
- Na sušenie rajčín na slnku potrebujeme slnečné dni s nízkou vlhkosťou. Na noc ich prenášame dovnútra, aby neboli zbytočne vystavené vlhkosti. Rozkrojené paradajky sušíme šupkou navrch, prekryté sieťkami, aby sa k nim nedostal hmyz. Celý proces prirodzeného sušenia zaberie 5 - 10 dní.
- Sušenie v sušičke na ovocie a zeleninu prebieha podstatne rýchlejšie. Základom úspechu je nakrájať paradajky na rovnako hrubé kúsky (hrúbka 0,5 - 1 cm), aby sa nestalo, že niektoré kúsky predčasne zhnednú a iné zostanú nadmerne vlhké. Sušíme pri teplote 55 - 60 °C približne 6 - 8 hodín.
- Sušenie paradajok v rúre je azda najpopulárnejšou metódou, už len z dôvodu, že prebieha rýchlo a teplovzdušná rúra je takmer v každej domácnosti. Rajčiny nakrájané na rovnomerné kúsky zľahka postláčame, aby sa z nich uvoľnila prebytočná voda. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo na mriežku) a vložíme do rúry vyhriatej na 90 °C. Sušíme približne 6 hodín. Sušenie neurýchľujeme, inak paradajky rýchlo stmavnú a uvaria sa.
Dobre usušené paradajky sú pružné, medzi prstami ohybné. Nevyteká z nich šťava, ani nie sú krehké a praskajúce.
Uskladňujeme ich na suchom, chladnom a tmavom mieste vo vzduchotesnej nádobe. Pre arómu môžeme pridať cesnak alebo sušené bylinky (bazalka, rozmarín, oregano, tymián). Pri uskladnení v chladničke vydržia až 6 mesiacov.
Okrem suchého uskladnenia ich môžeme naložiť aj do vysterilizovaného pohára a zaliať olivovým olejom tak, aby bol celý obsah pohára pod hladinou oleja.
📌Vhodné na sterilizovanie aj mrazenie
Nadbytok paradajok sa spracováva prevažne tepelne - sterilizovaním. Takýmto spôsobom si môžete pripraviť kečup, pretlak, paradajkové základy do omáčok a k mäsu, pizzový základ, paradajkový džem, šťavu aj džús.
Výborné sú tiež celé paradajky menších odrôd (cherry a strapcovité) v sladkokyslom náleve.
Domáci hustý paradajkový pretlak
Paradajkový pretlak recept, ktorý je ľahký a chuť je lepšia ako z obchodu.
Počuli ste však o tom, že rajčiny sú vhodné aj na zamrazenie? Najlepšie sú menšie dozreté sladké plody. Ak máte v mrazničke dostatok miesta, prekrojte paradajky, nabalíkujte ich do mikroténových vreciek (napríklad aj spolu s plátkami červenej papriky) a počas zimných mesiacov bude mať k dispozícii kedykoľvek čerstvý základ do guláša a omáčok. Počítajte s tým, že rozmrazené paradajky si neudržia svoju štruktúru. Najlepšie využiteľné sú preto pri varení alebo pečení. Neprídu však o svoju intenzívnu letnú chuť a bohatú dávku živín.
Náš tip: Ak nemáte v guláši radi šupky z rajčín, vložte do vreciek už vopred olúpané paradajky. Ako na to? Pozrite si postup, ako olúpať paradajky.