Ako upiecť kačku – Všetky rady a tipy k dokonale chrumkavej pochúťke
28. 1. 2022
5 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Pečená kačica je sviatočné jedlo, na ktorého prípravu si treba vyhradiť niekoľko hodín. Upiecť kačku však môže byť v skutočnosti jednoduchšie, ako sa zdá. V nasledujúcom postupe si krok za krokom povieme viac o tom, ako upiecť kačku v celku, aj ako upiecť kačacie prsia či stehná.
Pečená kačka s lokšami a kapustou alebo pečená kačka s kapustou a knedľou. Čo viac pridať k tejto dokonalosti? Už iba odhodlanie pustiť sa do prípravy pečenej kačice vo vlastnej réžii.
Pečená kačka s lokšami
Tradičná chrumkavá klasika s červenou kapustou. Určite za mňa najlepší recept na pečenú kačicu.
Pečená kačka s knedľou a červenou kapustou
U nás doma, nie veľmi často pripravované jedlo a vlastne, nerozumiem prečo? Výsledok je fantastický! Chrumkavá kačička, sladko kyslá kapusta a jemná knedľa.
⏰Ako dlho piecť kačku?
Pečená kačica je vyhľadávaným jedlom najmä počas obdobia vinobrania a Fašiangov. Mrazená alebo chladená kačka je však v obchodoch dostupná celoročne. Ešte pred samotným pečením je dobré zvážiť počet porcií.
Z kačky o hmotnosti 2 – 2,5 kg pohostíme 4 – 5 ľudí, väčšie kačky s hmotnosťou okolo 4 kg sú už vhodnejšie na početnejšie rodinné slávnosti. Prečo spomíname veľkosť kačky? Jej hmotnosť totiž predurčuje dĺžku pečenia.
Staré mamy mali vo zvyku piecť kačku minimálne toľko hodín, koľko kilogramov vážila. To znamená, že pri príprave slávnostného obedu treba počítať s dostatočnou časovou rezervou.
👉Ako upiecť kačku vcelku
Na základný recept budeme potrebovať:
- 1 kačku (chladenú alebo mrazenú)
- soľ
- rascu
- vodu
Postup:
- Príprava na pečenie kačice by v ideálnom prípade mala začať už deň vopred. Mrazenú kačku necháme pozvoľna rozmrazovať v chladničke. Večer ju umyjeme pod tečúcou vodou, nasolíme zvnútra aj zvonka a odložíme naspäť do chladničky. Ak ťa súri čas, ponechaj ju zasolenú aspoň 3 – 4 hodiny.
- Nasolenú kačku vyberieme z chladničky a necháme ju postáť pri izbovej teplote.
- Pripravíme si dostatočne veľký pekáč s vekom (sklenený, liatinový, kameninový). Z oblasti okolo krku odrežeme z kačice prebytočnú kožu, ktorú položíme na dno pekáča, aby sa kačica počas pečenia neprichytila o dno.
- Uložíme do pekáča kačku a vrchnú časť posypeme rascou. Podlejeme ju trochou vody. Počas pečenia bude kačica púšťať šťavu a tuk.
- Stredne veľkú kačku (váha 2 – 2,5 kg) pečieme pri teplote 160 °C približne 2,5 hodiny. Kačica nepotrebuje pri pečení vysoké teploty. Lahodnejší výsledok s krásne sa rozpadávajúcim mäskom od kosti získame pri o niečo pomalšom pečení.
- Kačka by mala byť počas pečenie zakrytá – či už vekom, alebo alobalom. Inak sa z nej štavnatosť veľmi rýchlo odparí a kačacie mäso zostane tvrdé.
- Počas pečenia kačku z času na čas opatrne otáčame a polievame výpekom.
- Na posledných 15 – 20 minút kačku odkryjeme a teplotu zvýšime na 200 °C, aby sa na povrchu mohla vytvoriť chrumkavá kôrka. K nej si môžeme dopomôcť aj tak, že povrch kačky zľahka potrieme mliekom alebo tenkou vrstvou medu.
- Ak je okolo kačky veľa tuku, časť z neho odoberieme do misky naberačkou. Kačka sa potom bude ľahšie porciovať.
🍗Ako upiecť kačacie stehná
Ak si chceš prácu zjednodušiť, úspech za slávnostný obed zožneš aj s kačacími stehnami. Pri stole sa totiž zvyčajne rozchytajú medzi prvými. Postup je v mnohých krokoch podobný, ako základný postup na pečenie kačice uvedený vyššie.
- Kačacie stehná deň pred pečením umyjeme a osolíme.
- Pre samotným pečením kožu na stehnách zľahka narežeme nožom (niekoľko pásov). Režeme iba tukovú časť – tak, aby sme nezasiahli do mäsa.
- Stehná poukladáme do pekáča, posypeme rascou, podlejeme malým množstvom vody a prikryté ich vložíme piecť do rúry pri teplote 160 – 170 °C po dobu cca 1,5 hodiny.
- Niekoľko minút pred dopečením kačacie stehná odokryjeme a teplotu zvýšime na 200 °C, aby sa na ich povrchu vytvorila chrumkavá kôrka.
Výborné sú tiež pečené kačacie stehná na bielom a červenom víne, na kapuste alebo spoločne s koreňovou zeleninou.
📌Ako upiecť kačacie prsia
Kačacie prsia po upečení nesmú byť príliš vysušené ani tvrdé. Mnohí však z kačky najviac obľubujú práve túto časť. Ak chceš mať istotu, že sa ti pečenie kačacích pŕs podarí na prvýkrát, inšpiruj sa nasledujúcim postupom.
- Kačacie prsia umyjeme a urobíme do kože zárezy do tvaru mriežky. Dávame pozor, aby sme nezarezali do mäsa.
- Prsia z oboch strán osolíme.
- Kačacie prsia položíme kožou na studenú panvicu a na miernom ohni ich necháme pozvoľna opekať. Koža začne pomaly púšťať tuk. Pozor, nedávame kačacie prsia na horúcu panvicu, koža by sa inak okamžite spiekla.
- Po 10 minútach otočíme kačacie prsia na druhú stranu a pomaly opekáme.
- Kačacie prsia otočené kožou nahor potom preložíme spolu s tukovým výpekom do pekáča a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C na 10 minút prepiecť. Ak použiješ panvicu vhodnú do rúry, máš o starosť menej.
Vďaka tomuto postupu sú kačacie prsia na povrchu krásne chrumkavé, mäso prepečené, ale zároveň vo vnútri príjemne šťavnaté.
⏳Pomaly pečená kačica: Ako na to?
Pomalé pečenie kačice vycháza z tradícií starých mám. Kačka v celku sa totiž piekla iba pri teplote 125 °C – teda pomaly a o niečo dlhšie. Za to však samostatne, bez potreby podlievania, otáčania a najčastejšie v kvalitnom kameninovom pekáči s vekom. Stredne veľká kačka s hmotnosťou okolo 2,5 kg sa pomaly piekla približne 4 hodiny. Veľké kačice dokonca aj viac ako 5 hodín. Za ten čas mala gazdiná úplne voľné ruky na varenie kapusty, lokší alebo knedle. Prípravu slávnostného obeda tak zvládla s prehľadom a bez náhlenia.
- Postup je totožný so základným postupom (viď vyššie), avšak s tým rozdielom, že kačicu pečieme dlhšie a pri nižšej teplote.
Vyskúšaj tieto recepty na skvelú pečenú kačku:
Pečená kačka s knedľou a červenou kapustou
U nás doma, nie veľmi často pripravované jedlo a vlastne, nerozumiem prečo? Výsledok je fantastický! Chrumkavá kačička, sladko kyslá kapusta a jemná knedľa.
Pečená kačka s lokšami
Tradičná chrumkavá klasika s červenou kapustou. Určite za mňa najlepší recept na pečenú kačicu.
Kačacie prsia na mede a pomarančoch
Medovo-pomarančové kačacie prsia, ktoré si uchovajú šťavnatosť a pripraviť ich doma zvládne každý.
Vynikajúca kačacia polievka
Vynikajúca kačacia polievka so zeleninou, ktorá sa hodí na nedeľný obed.
Božské prepojenie chutí: Kačacie prsia, shimeji huby, kapia
Božské prepojenie chutí: Kačacie prsia, shimeji huby, kapia a pečene zemiaky na masle. 🍽recept ⤵️