Ako upiecť kačku – Všetky rady a tipy k dokonale chrumkavej pochúťke

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Pečená kačica je sviatočné jedlo, na ktorého prípravu si treba vyhradiť niekoľko hodín. Upiecť kačku však môže byť v skutočnosti jednoduchšie, ako sa zdá. V nasledujúcom postupe si krok za krokom povieme viac o tom, ako upiecť kačku v celku, aj ako upiecť kačacie prsia či stehná.

REKLAMA

Pečená kačka s lokšami a kapustou alebo pečená kačka s kapustou a knedľou. Čo viac pridať k tejto dokonalosti? Už iba odhodlanie pustiť sa do prípravy pečenej kačice vo vlastnej réžii. 

Pečená kačka s lokšami

zuzana_vari

Tradičná chrumkavá klasika s červenou kapustou. Určite za mňa najlepší recept na pečenú kačicu.

Zobraziť recept

Pečená kačka s knedľou a červenou kapustou

Cooking_with_Moni

U nás doma, nie veľmi často pripravované jedlo a vlastne, nerozumiem prečo? Výsledok je fantastický! Chrumkavá kačička, sladko kyslá kapusta a jemná knedľa.

Zobraziť recept

⏰Ako dlho piecť kačku?

Pečená kačica je vyhľadávaným jedlom najmä počas obdobia vinobrania a Fašiangov. Mrazená alebo chladená kačka je však v obchodoch dostupná celoročne. Ešte pred samotným pečením je dobré zvážiť počet porcií.

Z kačky o hmotnosti 2 – 2,5 kg pohostíme 4 – 5 ľudí, väčšie kačky s hmotnosťou okolo 4 kg sú už vhodnejšie na početnejšie rodinné slávnosti. Prečo spomíname veľkosť kačky? Jej hmotnosť totiž predurčuje dĺžku pečenia

Staré mamy mali vo zvyku piecť kačku minimálne toľko hodín, koľko kilogramov vážila. To znamená, že pri príprave slávnostného obedu treba počítať s dostatočnou časovou rezervou.

👉Ako upiecť kačku vcelku

Na základný recept budeme potrebovať:

  • 1 kačku (chladenú alebo mrazenú)
  • soľ
  • rascu
  • vodu

Postup:

  1. Príprava na pečenie kačice by v ideálnom prípade mala začať už deň vopred. Mrazenú kačku necháme pozvoľna rozmrazovať v chladničke. Večer ju umyjeme pod tečúcou vodou, nasolíme zvnútra aj zvonka a odložíme naspäť do chladničky. Ak ťa súri čas, ponechaj ju zasolenú aspoň 3 – 4 hodiny.
  2. Nasolenú kačku vyberieme z chladničky a necháme ju postáť pri izbovej teplote.
  3. Pripravíme si dostatočne veľký pekáč s vekom (sklenený, liatinový, kameninový). Z oblasti okolo krku odrežeme z kačice prebytočnú kožu, ktorú položíme na dno pekáča, aby sa kačica počas pečenia neprichytila o dno.
  4. Uložíme do pekáča kačku a vrchnú časť posypeme rascou. Podlejeme ju trochou vody. Počas pečenia bude kačica púšťať šťavu a tuk.
  5. Stredne veľkú kačku (váha 2 – 2,5 kg) pečieme pri teplote 160 °C približne 2,5 hodiny. Kačica nepotrebuje pri pečení vysoké teploty. Lahodnejší výsledok s krásne sa rozpadávajúcim mäskom od kosti získame pri o niečo pomalšom pečení.
  6. Kačka by mala byť počas pečenie zakrytá – či už vekom, alebo alobalom. Inak sa z nej štavnatosť veľmi rýchlo odparí a kačacie mäso zostane tvrdé.
  7. Počas pečenia kačku z času na čas opatrne otáčame a polievame výpekom.
  8. Na posledných 15 – 20 minút kačku odkryjeme a teplotu zvýšime na 200 °C, aby sa na povrchu mohla vytvoriť chrumkavá kôrka. K nej si môžeme dopomôcť aj tak, že povrch kačky zľahka potrieme mliekom alebo tenkou vrstvou medu.
  9. Ak je okolo kačky veľa tuku, časť z neho odoberieme do misky naberačkou. Kačka sa potom bude ľahšie porciovať.
REKLAMA

🍗Ako upiecť kačacie stehná

Ak si chceš prácu zjednodušiť, úspech za slávnostný obed zožneš aj s kačacími stehnami. Pri stole sa totiž zvyčajne rozchytajú medzi prvými. Postup je v mnohých krokoch podobný, ako základný postup na pečenie kačice uvedený vyššie. 

  1. Kačacie stehná deň pred pečením umyjeme a osolíme.
  2. Pre samotným pečením kožu na stehnách zľahka narežeme nožom (niekoľko pásov). Režeme iba tukovú časť – tak, aby sme nezasiahli do mäsa.
  3. Stehná poukladáme do pekáča, posypeme rascou, podlejeme malým množstvom vody a prikryté ich vložíme piecť do rúry pri teplote 160 – 170 °C po dobu cca 1,5 hodiny.
  4. Niekoľko minút pred dopečením kačacie stehná odokryjeme a teplotu zvýšime na 200 °C, aby sa na ich povrchu vytvorila chrumkavá kôrka.

Výborné sú tiež pečené kačacie stehná na bielom a červenom víne, na kapuste alebo spoločne s koreňovou zeleninou.

📌Ako upiecť kačacie prsia

Kačacie prsia po upečení nesmú byť príliš vysušené ani tvrdé. Mnohí však z kačky najviac obľubujú práve túto časť. Ak chceš mať istotu, že sa ti pečenie kačacích pŕs podarí na prvýkrát, inšpiruj sa nasledujúcim postupom.

  1. Kačacie prsia umyjeme a urobíme do kože zárezy do tvaru mriežky. Dávame pozor, aby sme nezarezali do mäsa.
  2. Prsia z oboch strán osolíme.
  3. Kačacie prsia položíme kožou na studenú panvicu a na miernom ohni ich necháme pozvoľna opekať. Koža začne pomaly púšťať tuk. Pozor, nedávame kačacie prsia na horúcu panvicu, koža by sa inak okamžite spiekla.
  4. Po 10 minútach otočíme kačacie prsia na druhú stranu a pomaly opekáme.
  5. Kačacie prsia otočené kožou nahor potom preložíme spolu s tukovým výpekom do pekáča a dáme do rúry vyhriatej na 200 °C na 10 minút prepiecť. Ak použiješ panvicu vhodnú do rúry, máš o starosť menej.
REKLAMA

Vďaka tomuto postupu sú kačacie prsia na povrchu krásne chrumkavé, mäso prepečené, ale zároveň vo vnútri príjemne šťavnaté.

⏳Pomaly pečená kačica: Ako na to?

Pomalé pečenie kačice vycháza z tradícií starých mám. Kačka v celku sa totiž piekla iba pri teplote 125 °C – teda pomaly a o niečo dlhšie. Za to však samostatne, bez potreby podlievania, otáčania a najčastejšie v kvalitnom kameninovom pekáči s vekom. Stredne veľká kačka s hmotnosťou okolo 2,5 kg sa pomaly piekla približne 4 hodiny. Veľké kačice dokonca aj viac ako 5 hodín. Za ten čas mala gazdiná úplne voľné ruky na varenie kapusty, lokší alebo knedle. Prípravu slávnostného obeda tak zvládla s prehľadom a bez náhlenia.

  • Postup je totožný so základným postupom (viď vyššie), avšak s tým rozdielom, že kačicu pečieme dlhšie a pri nižšej teplote.

Pečená kačka s knedľou a červenou kapustou

Cooking_with_Moni

U nás doma, nie veľmi často pripravované jedlo a vlastne, nerozumiem prečo? Výsledok je fantastický! Chrumkavá kačička, sladko kyslá kapusta a jemná knedľa.

Zobraziť recept

Pečená kačka s lokšami

zuzana_vari

Tradičná chrumkavá klasika s červenou kapustou. Určite za mňa najlepší recept na pečenú kačicu.

Zobraziť recept

Chrumkavé kačacie prsia

TASTElist

Ružové, šťavnaté a zároveň chrumkavé kačacie prsia

Zobraziť recept

Pekingská kačica - čínska kačica

Adri1017

Recept na kačacie prsia na čínsky spôsob

Zobraziť recept
REKLAMA

Kačacia pečienka s lokšami

Adri1017

Výborné zemiakové lokše s kačacou pečienkou

Zobraziť recept

Pečená kačica s jablkami

Iwa

Šťavnatá pečená kačica plnená jablkami sa výborne hodí na nedeľný stôl.

Zobraziť recept

Kačacie prsia na mede a pomarančoch
Videorecept

Kačacie prsia na mede a pomarančoch

TASTElist

Medovo-pomarančové kačacie prsia, ktoré si uchovajú šťavnatosť a pripraviť ich doma zvládne každý.

Zobraziť recept

Vynikajúca kačacia polievka

Iwa

Vynikajúca kačacia polievka so zeleninou, ktorá sa hodí na nedeľný obed.

Zobraziť recept
REKLAMA

Pomaly pečená kačica s jablkami
Videorecept

Pomaly pečená kačica s jablkami

Iwa

Výborná a chrumkavá pečená kačica plnená jablkami s medom.

Zobraziť recept

Chrumkavé kačacie prsia

TASTElist

Ružové, šťavnaté a zároveň chrumkavé kačacie prsia

Zobraziť recept

Božské prepojenie chutí: Kačacie prsia, shimeji huby, kapia

TASTElist

Božské prepojenie chutí: Kačacie prsia, shimeji huby, kapia a pečene zemiaky na masle. 🍽recept ⤵️

Zobraziť recept
REKLAMA

Kačička

Adri1017

Pečené kačacie prsia a stehná s červenou kapustou a zemiakovými lokšami

Zobraziť recept

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA