Ako zahustiť polievku? Toto sú najobľúbenejšie tradičné aj moderné postupy
23. 4. 2023
3 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ako zahustiť polievku, aby získala želanú konzistenciu? Našťastie, aj na takéto malé kulinárske nedostatky existuje niekoľko šikovných postupov, vďaka ktorým bude polievka či omáčka presne taká, ako má byť.
Niektoré polievky máme radšej príjemne krémové a o čosi hustejšie ako základný mäsový či zeleninový vývar. V slovenských kuchyniach tak majú svoje stále miesto zápražka, zásmažka či zátrepka. V ich prípade sa využíva zahusťovanie múkou, no poznáme aj niekoľko ďalších overených spôsobov, ako dosiahnuť správnu hustotu polievky, a to aj bez použitia múky – napríklad za pomoci škrobu, zeleniny, zemiakov či iných vhodných (a chutných) alternatív.
Krátky prehľad:
🥣Ako zahustiť polievku múkou?
Použitie múky na zahustenie polievky predstavuje základný, generáciami overený spôsob. Nestačí však iba múku prisypať do polievky alebo omáčky. Výsledkom by boli oku nelahodiace múčne hrčky, ktorými by sa nechcel pochváliť žiadny kuchár. Ako pripraviť základné zahusťovadlá z múky?
Biela zápražka do polievky
Či už nesie označenie zápražka alebo zásmažka, v princípe ide o pšeničnú múku krátko opraženú na tuku alebo masle. Na bielu zápražku budeme potrebovať maslo (alebo olej, masť) a rovnaký diel hladkej múky. Maslo rozohrejeme na panvici alebo v kastróliku a prisypeme múku. Stálym miešaním na miernom ohni vznikne svetlohnedá pasta s bohatšou chuťou – zápražka. V takomto prevedení je vhodná na zahustenie svetlejších polievok a omáčok. Pozor, nesmie sa spáliť, inak získa horkú chuť.
Do polievky ju pridávame pozvoľna – napríklad pasírovaním cez sitko. Ak chceme mať istotu, že sa v polievke rovnomerne rozmieša, môžeme z polievky odobrať 1 – 2 naberačky, rozmiešať ich rýchlo so zápražkou, a potom jednoducho priliať do polievky.
Krémová šampiňónová polievka
Jednoduchá šampiňónová polievka, nazývaná aj šampiňónový krém, ktorá poteší vaše chuťové poháriky.
Zápražka do polievky s červenou paprikou
Ako zahustiť fazuľovú polievku? Tradičná fazuľová polievka je hustejšia. Na jej konzistenciu má prirodzene aj vplyv škrobu z fazúľ, no nie vždy je taká, ako sme ju poznali od babičky. V takom prípade prichádza na scénu zápražka do polievky s červenou paprikou.
Pripravuje sa rovnakým spôsobom ako svetlá zápražka (viď vyššie), no akonáhle získame múky a tuku svetlú pastu, posypeme ju mletou červenou paprikou. Na slabom plameni v rýchlosti dôkladne premiešame zápražku a dávame pozor na to, aby paprika nezhorela. Niekedy je preto lepšie hrniec presunúť bokom, keďže rozhodujú sekundy. Do hotovej zápražky pridáme 100 – 150 ml studenej vody, rozmiešame a vlejeme do fazuľovej polievky.
Zátrepka do polievky a prívarku
Na prípravu zátrepky budeme potrebovať 1 polievkovú lyžicu múky na 100 ml vody, mlieka alebo vývaru. Múku v hrnčeku rozmiešame s menším množstvom vybranej tekutiny tak, aby v nej neboli hrudky. Pridáme zvyšok tekutiny (voda, mlieko alebo vývar) a za stáleho miešania povaríme cca 5 minút. Hladká rovnomerná zátrepka sa používa do polievok, omáčok aj prívarkov.
💡Ako zahustiť polievku škrobom?
Okrem hladkej múky sa na zahusťovanie polievok a omáčok používajú rôzne druhy škrobov, ktoré sú bez lepku a vyhovujú aj ľuďom s tráviacimi problémami.
Najčastejšie ide o kukuričný alebo zemiakový škrob. Pri ich príprave sa riadime návodom na používanie. Najskôr pridávame škrob v menšom množstve, inak sa môže stať, že nechtiac pripravíme „puding“. Škrob si vždy rozmiešame zvlášť so studenou vodou (nie teplou, inak sa rýchlo premení na lepkavú hmotu). Po rozpustení vlejeme zmes do polievky/omáčky a dôkladne premiešame.
Sladko-kyslá fazuľová polievka s domácim chlebom
Stará známa klasika, ale chutí vždy výborne a najlepšia je samozrejme s domácim chlebíkom :) Recept mám generáciami overený od mami :)
Najtradičnejšia kôprová omáčka
Výhodou je, že na konci varenia máme kompletný obed aj s hovädzím vývarom. Stačí uvariť rezance a máme polievku. Ak sa nám vývar nechce robiť, môžeme túto časť receptu vynechať, mäsko uvariť alebo upiecť samostatne, vývar nahradiť bujónom.
🥔Ako zdravo zahustiť polievku?
Ak sa pýtaš, či je možné zahustiť polievku alebo omáčku aj zdravším spôsobom (bez použitia múky), neprehliadni nasledujúce tipy.
- Zahustenie zemiakmi – Do polievky pridáme najemno nastrúhaný surový alebo uvarený zemiak. Ak ide o svetlú polievku, na zahustenie sa dá použiť aj malé množstvo hladkej zemiakovej kaše.
- Zahustenie zeleninou – Zeleninu pripravenú na pare, ktorá si tak zachová vyšší vitamínový obsah, pomixujeme najemno a vmiešame do polievky. Chuťový profil polievky môže byť ešte intenzívnejší.
- Zahustenie ovsenými vločkami – Do polievky pridáme najemno pomleté neochutené ovsené vločky. Na hrniec polievky postačí jedna lebo dve lyžice.
- Zahustenie hraškou – Hraška je hotová, chutná zmes pomletého hrachu a bezlepkových obilnín. Používa sa na zahusťovanie polievok, prívarkov aj karbonátok. Výborná je tiež na prípravu cestíčka na obaľovanie.
- Zaujímavé alternatívy – Predstavivosti a experimentovaniu v kuchyni sa medze nekladú. Na zahustenie sa tiež používajú potraviny so schopnosťou absorbovať vodu, napríklad proso, ryža, quinoa, pohánka, …
Najlepšia hokkaido polievka
Rýchly recept na krémovú hokkaido polievku s chlebovými krutónmi. Ak chcete polievku vo fit verzii, pripravte si hokkaido polievku bez smotany.
TIP – Ako zachrániť riedky guláš alebo držkovú polievku? Použiť môžeme nastrúhané zemiaky, cibuľovú kašu, škrob, striedku z chleba alebo stredne hnedú zápražku.
Prečítaj si tiež
Ako zahustiť guláš, aby bol vždy dokonalý? Na túto záchranu nedáme dopustiť!
Guláš už rozvoniava celou domácnosťou a do kuchyne láka všetkých členov rodiny. Ak netrpezlivo čakáte, kedy sa dovarí, máme pre vás niekoľko tipov, ako zahustiť guláš, aby bola jeho konzistencia presne taká, akú máte radi.