Ako zahustiť polievku? Toto sú najobľúbenejšie tradičné aj moderné postupy

3 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Ako zahustiť polievku, aby získala želanú konzistenciu? Našťastie, aj na takéto malé kulinárske nedostatky existuje niekoľko šikovných postupov, vďaka ktorým bude polievka či omáčka presne taká, ako má byť.

REKLAMA

Niektoré polievky máme radšej príjemne krémové a o čosi hustejšie ako základný mäsový či zeleninový vývar. V slovenských kuchyniach tak majú svoje stále miesto zápražka, zásmažka či zátrepka. V ich prípade sa využíva zahusťovanie múkou, no poznáme aj niekoľko ďalších overených spôsobov, ako dosiahnuť správnu hustotu polievky, a to aj bez použitia múky – napríklad za pomoci škrobu, zeleniny, zemiakov či iných vhodných (a chutných) alternatív. 

Krátky prehľad:

Karfiolová polievka

TASTElist

Karfiolová polievka na petržlenovej vňati.

Zobraziť recept

Domáca hŕstková polievka

Iwa

Recept na výbornú hŕstkovú polievku s údeným mäsom pre deti.

Zobraziť recept

🥣Ako zahustiť polievku múkou?

Použitie múky na zahustenie polievky predstavuje základný, generáciami overený spôsob. Nestačí však iba múku prisypať do polievky alebo omáčky. Výsledkom by boli oku nelahodiace múčne hrčky, ktorými by sa nechcel pochváliť žiadny kuchár. Ako pripraviť základné zahusťovadlá z múky?

Biela zápražka do polievky

Či už nesie označenie zápražka alebo zásmažka, v princípe ide o pšeničnú múku krátko opraženú na tuku alebo masle. Na bielu zápražku budeme potrebovať maslo (alebo olej, masť) a rovnaký diel hladkej múky. Maslo rozohrejeme na panvici alebo v kastróliku a prisypeme múku. Stálym miešaním na miernom ohni vznikne svetlohnedá pasta s bohatšou chuťou – zápražka. V takomto prevedení je vhodná na zahustenie svetlejších polievok a omáčok. Pozor, nesmie sa spáliť, inak získa horkú chuť. 

Do polievky ju pridávame pozvoľna – napríklad pasírovaním cez sitko. Ak chceme mať istotu, že sa v polievke rovnomerne rozmieša, môžeme z polievky odobrať 1 – 2 naberačky, rozmiešať ich rýchlo so zápražkou, a potom jednoducho priliať do polievky.

REKLAMA

Krémová šampiňónová polievka

lucia.priedhorska

Jednoduchá šampiňónová polievka, nazývaná aj šampiňónový krém, ktorá poteší vaše chuťové poháriky.

Zobraziť recept

Krémová domáca fazuľová polievka

Adri1017

Jednoduchá fazuľova polievka na kyslo

Zobraziť recept

Zápražka do polievky s červenou paprikou

Ako zahustiť fazuľovú polievku? Tradičná fazuľová polievka je hustejšia. Na jej konzistenciu má prirodzene aj vplyv škrobu z fazúľ, no nie vždy je taká, ako sme ju poznali od babičky. V takom prípade prichádza na scénu zápražka do polievky s červenou paprikou.

Pripravuje sa rovnakým spôsobom ako svetlá zápražka (viď vyššie), no akonáhle získame múky a tuku svetlú pastu, posypeme ju mletou červenou paprikou. Na slabom plameni v rýchlosti dôkladne premiešame zápražku a dávame pozor na to, aby paprika nezhorela. Niekedy je preto lepšie hrniec presunúť bokom, keďže rozhodujú sekundy. Do hotovej zápražky pridáme 100 – 150 ml studenej vody, rozmiešame a vlejeme do fazuľovej polievky.

Domáci držkový guláš

lucia.priedhorska

Výborný držkový guláš, jemne pikantný.

Zobraziť recept
REKLAMA

Zátrepka do polievky a prívarku

Na prípravu zátrepky budeme potrebovať 1 polievkovú lyžicu múky na 100 ml vody, mlieka alebo vývaru. Múku v hrnčeku rozmiešame s menším množstvom vybranej tekutiny tak, aby v nej neboli hrudky. Pridáme zvyšok tekutiny (voda, mlieko alebo vývar) a za stáleho miešania povaríme cca 5 minút. Hladká rovnomerná zátrepka sa používa do polievok, omáčok aj prívarkov.

Jednoduchá zemiaková omáčka

lucia.priedhorska

Zemiaková omáčka recept na slovenskú klasiku.

Zobraziť recept

Zemiaková polievka s párkom

lucia.priedhorska

Výdatná zemiaková polievka.

Zobraziť recept

💡Ako zahustiť polievku škrobom?

Okrem hladkej múky sa na zahusťovanie polievok a omáčok používajú rôzne druhy škrobov, ktoré sú bez lepku a vyhovujú aj ľuďom s tráviacimi problémami. 

Najčastejšie ide o kukuričný alebo zemiakový škrob. Pri ich príprave sa riadime návodom na používanie. Najskôr pridávame škrob v menšom množstve, inak sa môže stať, že nechtiac pripravíme „puding“. Škrob si vždy rozmiešame zvlášť so studenou vodou (nie teplou, inak sa rýchlo premení na lepkavú hmotu). Po rozpustení vlejeme zmes do polievky/omáčky a dôkladne premiešame.

Sladko-kyslá fazuľová polievka s domácim chlebom

patrik_v_kuchyni

Stará známa klasika, ale chutí vždy výborne a najlepšia je samozrejme s domácim chlebíkom :) Recept mám generáciami overený od mami :)

Zobraziť recept

Najtradičnejšia kôprová omáčka
Fotorecept

Najtradičnejšia kôprová omáčka

Mary_vari

Výhodou je, že na konci varenia máme kompletný obed aj s hovädzím vývarom. Stačí uvariť rezance a máme polievku. Ak sa nám vývar nechce robiť, môžeme túto časť receptu vynechať, mäsko uvariť alebo upiecť samostatne, vývar nahradiť bujónom.

Zobraziť recept
REKLAMA

🥔Ako zdravo zahustiť polievku?

Ak sa pýtaš, či je možné zahustiť polievku alebo omáčku aj zdravším spôsobom (bez použitia múky), neprehliadni nasledujúce tipy.

  • Zahustenie zemiakmi – Do polievky pridáme najemno nastrúhaný surový alebo uvarený zemiak. Ak ide o svetlú polievku, na zahustenie sa dá použiť aj malé množstvo hladkej zemiakovej kaše.
  • Zahustenie zeleninou – Zeleninu pripravenú na pare, ktorá si tak zachová vyšší vitamínový obsah, pomixujeme najemno a vmiešame do polievky. Chuťový profil polievky môže byť ešte intenzívnejší.
  • Zahustenie ovsenými vločkami – Do polievky pridáme najemno pomleté neochutené ovsené vločky. Na hrniec polievky postačí jedna lebo dve lyžice.
  • Zahustenie hraškou – Hraška je hotová, chutná zmes pomletého hrachu a bezlepkových obilnín. Používa sa na zahusťovanie polievok, prívarkov aj karbonátok. Výborná je tiež na prípravu cestíčka na obaľovanie.
  • Zaujímavé alternatívy – Predstavivosti a experimentovaniu v kuchyni sa medze nekladú. Na zahustenie sa tiež používajú potraviny so schopnosťou absorbovať vodu, napríklad proso, ryža, quinoa, pohánka, …

Najlepšia hokkaido polievka
Videorecept

Najlepšia hokkaido polievka

Adri1017

Rýchly recept na krémovú hokkaido polievku s chlebovými krutónmi. Ak chcete polievku vo fit verzii, pripravte si hokkaido polievku bez smotany.

Zobraziť recept

Babgulyás recept

Adri1017

Babgulyás recept fazuľová polievka

Zobraziť recept

TIP – Ako zachrániť riedky guláš alebo držkovú polievku? Použiť môžeme nastrúhané zemiaky, cibuľovú kašu, škrob, striedku z chleba alebo stredne hnedú zápražku.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA