Ganache – delikátna čokoládová poleva, ktorej sa nedá odolať: Ako ju pripraviť?

4 min. čítania

Zdroj: pxhere.com

Ganache vzniká spojením čokolády a smotany a svoj pôvod má vo francúzskej kuchyni. Má lahodne jemnú krémovú textúru a v závislosti od pomeru hlavných ingrediencií vieme pripraviť z ganache polevu, krém aj plnku do praliniek. 

REKLAMA

Krátky prehľad:

🍫Ako chutí ganache?

Ganache (čítaj ganáž) chutí rovnako intenzívna ako použitá čokoláda a získava naviac krémovejší rozmer. Ganache z horkej čokolády je chuťovo najvýraznejšia a najčokoládovejšia, ganache z mliečnej čokolády je jemnejšia, krémovejšia a v receptoch aj najviac univerzálna. Ganache z bielej čokolády chutí zase extra sladko a bohato.

👍Kvalita ganache závisí od čokolády

Ak chceme vytvoriť skutočne delikátny pôžitok, nemali by sme šetriť na vstupných surovinách. Koniec koncov, sú iba dve! Potrebujeme kvalitnú smotanu na šľahanie a čokoládu s obsahom aspoň 60 % kakaa. Žiadne dochutenia, oriešky ani plnky. Iba tak sa dá pripraviť bohatá a pritom jemná štruktúra bez jedinej chybičky.

👩‍🍳Ako pripraviť ganache? Základný postup

Na príprave čokoládovej ganache nie je nič zložité a perfektne potvrdzuje, že tie najlepšie veci sú v podstate úplne jednoduché.

  • Čokoládu nalámeme na malé kúsky a presypeme ich do misky.
  • V hrnčeku začneme pozvoľna ohrievať smotanu na šľahanie, kým sa na jej povrchu nevytvoria bublinky.
  • Vriacu smotanu opatrne vylejeme na polámanú (postrúhanú) čokoládu a chvíľku počkáme, aby teplo zmäkčilo čokoládu.
  • Pomocou metličky na šľahanie vymiešame čokoládovo-smotanovú zmes úplne do hladka. Nemali by v nej zostať hrudky. Po vypracovaní sa krásne leskne.

Ganache

lucia.priedhorska

Úžasná čokoládová ganache, super poleva na koláče.

Zobraziť recept

⚖️Ganache a základné pomery

Schválne sme zatiaľ neuviedli pomery a gramáže týchto dvoch surovín. Záleží totiž od toho, či chceme pripraviť krém alebo čokoládovú polevu.

  • Na čokoládovú ganache polevu či glazúru budeme potrebovať čokoládu a smotanu v pomere dielov 1:1, teda napríklad 150 g čokolády a 150 g smotany. To platí pre horkú a mliečnu čokoládu. Ganache ako poleva nevytuhne úplne. Pri krájaní sa preto netreba obávať jej popraskania.
  • Na ganache krém pod poťahovú hmotu alebo do praliniek použijeme zase iný pomer, tentokrát 2 diely čokolády a 1 diel smotany. Krém si totiž po vytuhnutí musí zachovať svoju súdržnosť.
  • Keď sa spolu vymieša 1 diel čokolády a 2 diely smotany, vznikne základ pre ganache penu. Po spojení a vychladnutí treba zmes vyšľahať do peny.
REKLAMA

Tastelist

Zdroj: pxhere.com

⭐Ako pripraviť ganache z bielej čokolády? 

Ak chceme polevu tohto druhu z bielej čokolády je potrebné použiť 3 diely bielej čistej čokolády na 1 diel smotany. Takáto poleva je výborná na dekorovanie torty a postranné stekanie. Často sa používa na makrónky, tartaletky, ale aj namiesto poťahovacej hmoty. Okrem toho, že výborne krémovo chutí, podľa potreby sa dá veľmi jednoducho dofarbiť potravinárskym farbivom.

✨Aby bola ganache poleva krásne lesklá

Pekný lesk ganache polevy závisí najmä od kvality čokolády a precíznosti pri spracovaní. Pridaním pár kvapiek oleja však získa krajší lesk ako zvyčajne.

💡Náš tip – Ako dochutiť ganache?

Hoci je ganache už sama o sebe výborná, niektoré recepty si priam pýtajú malé vylepšenie. Do vymiešanej zmesi preto môžeme pridať likér, vanilku, podrvené kúsky orieškov alebo mandľový extrakt.

🎂Ganache na tortu, cheesecake a ďalšie sladké dobroty – zbierka našich receptov

Ak chceš predsa len vidieť názorne, ako na to, pozri si videorecept na čokoládovú polevu so smotanou.

Čokoládová poleva z čokolády a šľahačky, ktorá sa neláme
Videorecept

Čokoládová poleva z čokolády a šľahačky, ktorá sa neláme

Adri1017

Najlepšia čokoládová poleva s maslom, ktorú máte hotovú za pár minút. Stačia len tri ingrediencie.

Zobraziť recept

Najlepšie je vyskúšať si prípravu ganache polevy či krému na konkrétnom dezerte. Kde sa hodí? Odpoveď na túto otázku nájdeš medzi nasledujúcimi receptami. Kokosový dezert, Sacherova torta, gaštanový cheesecake, jahodový cheesecake s bielou ganache polevou, makrónky, … Jeden lepší ako druhý, oplatí sa vyskúšať pri pečení zase raz niečo nové! 

Kokosová klasika

dobrotkyodnatky

Pre milovníkov kokosu...

Zobraziť recept

Sacherova torta

TASTElist

Jablková Sacherova torta s čokoládovým ganache a domácim ríbezľovým džemom.

Zobraziť recept

REKLAMA

Cheesecake s bielou čokoládou a ríbezlami

Bakingmoments_withkids

Tešila som sa na to ako Vám tento sladko - kyslastý koláčik predstavím. Korpus je vločkovo - čokoládový, krém vláčny a nadýchaný v kombinácií s ríbezľami, ktoré vyvážili chute.

Zobraziť recept

Jednoduché makrónky
Videorecept

Jednoduché makrónky

lucia.priedhorska

Ak máte chuť na úžasne jemný a lahodný dezert, oplatí sa pripraviť domáce makrónky. Aj keď je ich chuť úplne delikátna, recept na prípravu nie je zložitý.

Zobraziť recept

Jahodový cheesecake s pistáciami

Bakingmoments_withkids

Je celý bez laktózy.. od sušienok, cez plnku až po čoko ganache. Ten istý pomer a množstvo si môžeme pripraviť z bežných surovín mimo tejto lactofree verzie.

Zobraziť recept

Kokosovo - vanilkový cheesecake

Bakingmoments_withkids

Priznám sa, že sladkého bolo na mňa cez sviatky dosť. Cheesecake je ale koláč, ktorému nedokážem povedať nie. Koláč má priemer iba 18cm, ale ku kávičke stačí. Belgická čokoláda a kopec čerstvého ovocia.. mňaaaam 😍.

Zobraziť recept
REKLAMA

Oreo cheesecake

Bakingmoments_withkids

Oreo je láska, súhlasíte?

Zobraziť recept

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA