Žiarivá hokkaido tekvica: Všetko, čo sa o hokkaido oplatí vedieť
22. 9. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Hokkaido tekvica si nás získala žiarovo oranžovou farbou a delikátnou chuťou. Jesenné varenie a pečenie si už bez nej jednoducho nevieme predstaviť. Odkiaľ hokkaido tekvica pochádza, aké sú jej prednosti a ako ju čo najlepšie v kuchyni využiť?
Krátky prehľad:
💡Čo je hokkaido? Odkiaľ pochádza?
Ako už napovedá samotný názov, hokkaido tekvica má pôvod v krajine vychádzajúceho slnka – v Japonsku. Hoci ju voláme podľa rovnomenného japonského ostrova, miestni jej nepovedia inak ako uchiki kiri. Táto tekvica s plodmi menšej veľkosti sa z východnej Ázie rozšírila do Ameriky a Európy v 19. storočí. Na prosperujúci rast jej vyhovuje aj podnebie strednej Európy, a keďže na pestovanie nie je náročnejšia od známej tekvice bielej či tekvice obyčajnej, veľmi rýchlo sa udomácnila v slovenských záhradách.
Pre hokkaido je typický menší vzrast. Rastliny sú mohutné, no na jednej dozrejú iba 2 až 3 plody s váhou od 1 do 2,5 kg a priemerom približne 15 – 18 cm. Nejde o tekvicových obrov, no delikátna chuť, maslová štruktúra a nenáročná príprava z nej urobili miláčika medzi tekvicami.
👌Ako chutí hokkaido?
Pre hokkaido tekvicu je typická oriešková chuť s jemne sladkastým podtónom. Niektorí jej chuť prirovnávajú k jedlým pečeným gaštanom. Okrem toho, že sa z nej dá pripraviť skvelá hokkaido polievka či hokkaido omáčka, svoje prednosti sa nebojí ukázať ani v sladkých domácich mučnikoch.
✔️Hokkaido je bohatá na dôležité živiny
Je oranžovanejšia ako mrkva! A to znamená, že obsah betakaroténu (provitamín A) bude prekvapivo vysoký. Obsahuje tiež slušné množstvo vitamínov B1, B2 a B6, vitamíny C a E, ako aj kyselinu listovú, draslík, horčík a železo. Je nízkokalorická, no s vyšším obsahom vlákniny.
Ak hľadáš dôvody, prečo jesť hokkaido viac ako jedenkrát za rok, nasledujúce body ťa možno presvedčia:
- Betakarotén ľudské telo premieňa na vitamín A, ktorý je prospešný pre zrak, pokožku a vlasy.
- Má vyšší obsah draslíka a pôsobí močopudne, čím podporuje správnu činnosť močového mechúra.
- Je veľmi ľahko stráviteľná a nezaťažuje žalúdok. Prítomná je aj v prvých detských príkrmoch.
- Je nízkokalorická. Zaradiť do jedálnička ju tak môžeš aj pri chudnutí.
- Obsahuje vitamíny zo skupiny B, ktoré pomáhajú podporovať zdravie nervového systému.
- Výborne chutí a dá sa pripraviť na veľa spôsobov.
📌Ako spoznať, že je hokkaido tekvica zrelá?
Celkom jednoducho – podobne ako pri melóne. Zrelá hokaido tekvica bude po zaklepaní na šupku znieť duto. Pri nákupe v supermarkete si treba všímať celistvosť a neporušenosť šupky a rovnomernosť farby po celom povrchu. Pri domácom pestovaní je indikátorom zrelosti aj postupne vysychajúca stopka.
📝Do akých receptov použiť tekvicu hokkaido?
Existuje veľa receptov s hokkaido, pričom dužina a šupka sa pravidelne používa najmä v polievkach, dusených pokrmoch a či orientálnych jedlách z jednej panvice. Výborne chutí i hokkaido tekvica pečená v rúre. Vyskúšať však môžeš aj menej tradičné recepty, v ktorých naplno vynikne jej potenciál. Odporúčame napríklad tekvicový chlieb, brownies a sladké koláče z hokkaido tekvice.
Vyberáme niekoľko najobľúbenejších receptov s hokkaido tekvicou…Nech sa páči!
- Hokkaido polievka so smotanou
Hokkaido polievka so smotanou
Výborná hokkaido polievka so smotanou, ktorá je plná vitamínov a zahreje vás počas chladnejších dní.
- Hokkaido koláč
- Hokkaido omáčka
- Tekvicový krém so sušenými feferónkami
Tekvicový krém so sušenými feferónkami
Výborná krémová polievka dochutená so sušenými feferónkami a kyslou smotanou
- Jednoduché hokkaido placky
- Chnocchi s omáčkou z tekvice hokkaido
Gnocchi s omáčkou z tekvice hokkaido
Skúšali ste už tekvicovú omáčku na cestoviny? Ak nie, dajte šancu tomuto receptu - neoľutujete!
- Hokkaido krémové rizoto
Ďalšie recepty nájdeš v kategórii Hokkaido na Tastelist alebo v našej výberovke chutných receptov z maslovej a hokkaido tekvice.
Prečítaj si tiež
Recepty s hokkaido tekvicou – Takto chutne vyzerá spestrenie jesennej kuchyne!
Tekvica hokkaido sa udomácnila v našich kuchyniach a môžeme ju právom považovať za jesennú kráľovnú. Recepty z hokkaido tekvice sú nielen krásne oranžové. Jej príjemná, sladkooriešková chuť presvedčila aj tých, ktorí donedávna jedlá z tekvíc odmietali. Urobíme si z hokkaido tekvice polievku, rizoto alebo ju zapečieme so syrom?
Prečítaj si tiež
Neprehliadnuteľná tekvica v hlavnej úlohe – Úžasné recepty z maslovej aj hokkaido tekvice
Poďme si varenie rozžiariť krásne žltou a oranžovou farbou! Recepty z tekvice kraľujú druhej polovici leta a jeseni. V záhradách sa krásne vynímajú rôzne druhy tekvice, medzi nimi najmä neprehliadnuteľná hokkaido tekvica, bucľatá maslová tekvica a biela tekvica. Ktoré jedlá z tekvice sú najlepšie?
Vyhodiť semienka z hokkaido? V žiadnom prípade. Semená dôkladne umyjeme pod prúdom vody a necháme ich preschnúť. Ak na nich zvyšky vlásočníc stále zostávajú, ponoríme ich na niekoľko hodín do slanej vody a rýchlo sa oddelia. Očistené a suché tekvicové zrnká ďalej pripravíme ako zrnká inej tekvice – pečením v rúre alebo opražením na panvici.
👩🍳Ako sa varí hokkaido tekvica?
Príprava hokkaido je prekvapivo jednoduchá. Najskôr však začneme často sa opakujúcou otázkou: Šúpať alebo nešúpať hokkaido?
Šupka na zrelej a zdravej hokkaido tekvici sa po uvarení alebo upečení stane mäkkou. Dokonca po nej nezostávajú stopy ani po dôkladnom pomixovaní. Ak šupka nejaví závažné chyby, poškodenia a dá sa do nej ľahko zatlačiť necht, nemusí sa hokkaido šúpať. Bola by to škoda, pretože v šupke a tesne pod ňou je veľa cenných živín.
Staršie, dlhšie uskladnené hokkaido tekvice už môžu mať vrchnú šupku tvrdšiu alebo doudieranú. V takom prípade sa tekvica najskôr prekrojí na polovice, nakrája na polmesiace a z každého kúsku sa pomocou škrabky šupka jednoducho odstráni.
Varenie hokkaido
Tekvicu hokkaido pred varením očistíme od vnútorných zrniečok, nakrájame ju na rovnomerné kúsky a dáme variť do dostatočného množstva vody, aby boli všetky kúsky pod hladinou vody. Po približne 25 – 30 minútach bude hokkaido úplne zmäknutá. Týmto spôsobom sa hokaido pripravuje napríklad na polievku, omáčku či pyré.
Najlepšia hokkaido polievka
Rýchly recept na krémovú hokkaido polievku s chlebovými krutónmi. Ak chcete polievku vo fit verzii, pripravte si hokkaido polievku bez smotany.
Pečenie hokkaido
Pri pečení tekvicu hokkaido opäť prekrojíme na polovice, vyberieme zrnká a nakrájame ju na polmesiace. Pečú sa v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút. Vhodné je použiť plech vystlaný papierom na pečenie.
Upiecť sa dajú aj polovice očistenej tekvice. Časti uložíme rovnou stranou na plech a pečieme na 200 °C cca 40 – 45 minút. Vydlabaná upečená dužina sa dá použiť na prípravu sladkých koláčov. Veľmi obľúbené je tekvicové brownies.
👉Ako skladovať hokkaido?
Hokkaido je považovaná za jesenno-zimnú tekvicu. Za zrelú s dostatočne silnou šupkou sa považuje akonáhle jej začína zosychať stopka. Vtedy je už šupka pevnejšia a schopná ochrániť dužinu. Úroda sa preto zbiera najmä v septembri a októbri.
Priamo neskonzumované tekvice vydržia v suchej pivnici 4 – 6 mesiacov, teda niekedy až do marca budúceho roka. Teplota v pivnici by však nemala klesnúť pod 10 °C ani vystúpiť nad 18 °C. Pri nízkych teplotách je riziko hniloby výrazne vyššie. Tekvice nekladieme priamo na zem. Najlepšie uskladniť hokkaido tekvice vo vzdušných debničkách tak, aby sa jednotlivé kusy medzi sebou nedotýkali.
👉Ako zmraziť hokkaido tekvicu?
Aj mrazenie hokkaido tekvice je veľmi jednoduché. Stačí ju nakrájať na kúsky (bez zrniek) alebo nastrúhať, vložiť do vrecúška/vhodnej plastovej nádoby a umiestniť do mrazničky. Ak ju najbližšie budeš potrebovať na varenie alebo pečenie, ponechaj hokkaido rozmraziť v chladničke. Neurýchľuj rozmrazenie pod prúdom teplej vody.
Prečítaj si tiež
Špagetová tekvica: Nízkokalorická zelenina, ktorá nahradí aj špagety z múky
Špagetová tekvica je skvelou nízkokalorickou alternatívou k tradičným cestovinám. Nečudo, že si táto jesenno-zimná tekvica získava čoraz viac pozornosti. Ako pripraviť špagetovú tekvicu? Poďme sa zoznámiť s tým najzaujímavejším.