Tofu – obľúbená alternatíva mäsa: Objav rozmanité možnosti prípravy tofu!
19. 2. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Tofu sa stalo obľúbenou potravinou priaznivcov zdravého a odľahčeného stravovania. Zaujalo vegetariánov aj vegánov a udomácnilo sa v mnohých kuchyniach. Čo je tofu, ako ho pripraviť a ktoré recepty z tofu vyskúšať?
Krátky prehľad:
💡Čo je tofu?
Tofu sa vyrába zo sóje. Presnejšie zo sójového nápoja, z ktorého sa prírodnými syridlami nechá vyzrážať sójová bielkovina. Ide o proces podobný výrobe syru z mlieka. Vzniká sójový syr/tvaroh – známy ako tofu.
Ide o rastlinný produkt predávaný v lisovaných blokoch, ktorý pri príprave jedál zaujme všestrannosťou. Ak chceš svoje varenie spestriť bezlepkovou a bezlaktózovou potravinou bohatou na rastlinné bielkoviny (a naviac s nízkym obsahom tuku), tofu môže byť tou správnou voľbou.
👩🍳Ako chutí tofu?
Tofu je považované za náhradu mäsa, a keďže obsahuje väčšie množstvo rastlinných bielkovín, stalo sa súčasťou jedálničkov vegetariánov a vegánov. Jeho pôvod siaha do Číny, kde má vyše dvetisícročnú tradíciu. Tofu je stabilným základom ázijských kuchýň, kde sa v hojnej miere používa v sladkých aj slaných jedlách.
Výsadou tofu je jeho univerzálnosť a variabilita. Ako tofu chutí? V základe má iba neutrálnu chuť, podobnú jemnému syru. Jeho štruktúra je príjemná a pružná, v prípade menej kvalitného tofu však špongiovitá a na žuvanie náročnejšia.
Konečný výsledok závisí od dochutenia tofu. So správnymi koreninami, bylinkami alebo marinovaním získava bohatší chuťový profil a môže chutiť dokonca ako mäso, syr či vajíčka. Jednoducho a jasne – tofu preberá chuť všetkého, čím je ochutené alebo s čím je tepelne spracovávané.
⭐Druhy tofu a využitie
V závislosti od štruktúry sa dá kúpiť tofu jemné (hodvábne), stredne pevné, pevné a extra pevné.
- Hodvábne tofu (silk, soften tofu) – Býva označované aj ako extra jemné tofu. Dá sa konzumovať v teplej aj studenej kuchyni. Pre vyšší obsah vody má jemnú krémovú štruktúru, ktorá ho predurčuje na použitie do dezertov, koláčov, smoothie, dipov, lazaní aj do vegánskej praženice.
- Stredne pevné tofu (medium tofu) – Dá sa krájať na kocky či pásy, no intenzívnu tepelnú prípravu na panvici ešte nezvládne. Je vhodné napríklad na pečenie, marinovanie alebo na prípravu nátierok.
- Pevné a extra pevné tofu (firm, super firm tofu) – Má najnižší obsah vody, najvyšší obsah bielkovín a najtuhšiu štruktúru. Jednoducho sa delí na menšie časti. Po dochutení alebo namarinovaní sa dá pripraviť aj na panvici alebo grile. Používa sa najmä ako náhrada za mäsové kúsky.
Okrem štruktúry sa jednotlivé druhy tofu odlišujú aj podľa miery dochutenia alebo úpravy – v obchodoch je tak k dostaniu prírodné (biele) tofu, údené tofu, marinované tofu, dochutené tofu, …
Zdroj: pixabay.com
📌Ako pripraviť tofu?
Ak chceš svoj jedálniček odľahčiť od mäsa, tofu je ideálnym adeptom na experimentovanie. Tofu je totiž ako špongia, a hoci je chuťovo nevýrazné, o to viac dokáže do seba prijať chute korenín, marinád či byliniek. V závislosti od štruktúry sa dá tofu strúhať, mixovať či krájať na kocky a pásy. Čím pevnejšie je tofu, tým intenzívnejšiu tepelnú prípravu zvládne. Dobrou správou je, že sa môže dusiť, piecť, opekať, vyprážať, a dokonca aj grilovať.
Ako pripraviť tofu na panvici alebo grile? Pri príprave tofu na panvici alebo na grile z neho treba najskôr vytlačiť prebytočnú vodu a až následne pristúpiť k dochuteniu.
- Pevné tofu zľahka obalíme do utierky a zaťažíme ho aspoň na 20 – 30 minút, aby z neho vytiekla prebytočná voda.
- Nakrájame ho na hrubšie pásy (väčšie kocky), inak by sa pri príprave rýchlo rozpadlo.
- Tofu dochutíme a necháme marinovať aspoň 1 hodinu (alebo podľa odporúčania v konkrétnom recepte).
- Pevné tofu má tendenciu lepiť sa na rozhorúčenú plochu, preto gril/panvicu pravidelne potierame olejom.
📜Recepty z tofu
Aké jedlá z tofu vyskúšať? Do nasledujúceho výberu sa dostali napríklad tipy na marinované tofu, tofu so zeleninou či chutná tofu nátierku.
Jednoduchá miso polievka
Jednoduchá miso polievka
Polievka miso je tradičná japonská polievka pozostávajúca z vývaru dashi, v ktorom je rozmiešaná zmäknutá pasta miso.
Skvelá laksa polievka
Vegetariánska gyóza
Grilované tofu so zeleninou
Tofu nátierka s jarnou cibuľkou
Tofu natierka s jarnou cibuľkou
Ak hľadáte chutnú nátierku, ktorú si môžete pripraviť a použiť počas celého týždňa, tak táto nátierka z tofu a jarnej cibuľky, ktorá je bohatá na bielkoviny, jednoduchá a do pár minút pripravená je vaša odpoveď. Nátierku si môžete vychutnať na chlebíku.
Marinované tofu s ryžou a čerstvou zeleninou
Marínované tofu s ryžou a čerstvou zeleninou
Rýchle recepty sú v našej rodine obľúbené, pripravujú sa rýchlo a hravo 😄. S marinovaním mi pomáhal môj syn, ktorého varenie veľmi zaujíma, učíme sa spoznávať rôzne suroviny a chute.
Tofu tikka masala
Tofu s batátovým pyré
Arašidový puding s hodvábnym tofu
Jednoduché krémové cviklové rizoto
Jednoduché krémové cviklové rizoto
Cviklové šťavnaté rizoto vhodné aj pre deti. Jednoducho rýchlo a chutne. Môžete na vrch pridať kuracie mäso alebo kozí syr.
Tofu v paradajkovej omáčke
Tofu v paradajkovej omáčke
Tento recept na tofu v paradajkovej omáčke je vynikajúci pre vegánov, vegetariánov, alebo pre každého, kto si chce dopriať jedlo plné bielkovín a zároveň bez tukov.
👉Skladovanie tofu
Neuvarené tofu by malo zostať v pôvodnom obale aj náleve. Ak sa však z neho voda vytlačí a nespotrebuje sa pri varení, môže sa uskladniť do chladničky. Vložíme ho do pôvodného obalu (alebo vhodnej uzatvárateľnej nádoby) a zalejeme dostatočným množstvom vody. Takto vydrží približne 3 – 5 dní. Denná výmena vody predĺži čerstvosť tofu.
Pevné fotu zvládne aj mrazenie. Aby sa pri rozmrazovaní nerozpadlo, je lepšie nakrájať ho na plátky či kocky už pred mrazením a uložiť ich do dózy alebo vrecka tak, aby sa navzájom príliš nedotýkali. Po rozmrazení býva tofu gumovejšie, čo však v niektorých receptoch nemusí byť na škodu. Jemné tofu nie je vhodné na mrazenie.
🔎Tofu a zaujímavosti
- Tofu je dobrým zdrojom kompletných bielkovín, vitamínov skupiny B, vápnika, železa, zinku a horčíka.
- 100 g naturálneho tofu obsahuje približne 130 kcal.
- Neobsahuje cholesterol a má priaznivý glykemický index.
- Má dobrý sýtiaci účinok a je ľahko stráviteľné.
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť omeletu? Dokonalá chuť aj prevedenie do pár minút na tanieri
Ako pripraviť omeletu, ktorá bude krásne nadýchaná a vláčna, navyše bez trhania? Netreba na to veľké kulinárske zručnosti, avšak je dobré poznať postup, vďaka ktorému si udrží svoju šťavnatosť a tvar.
Prečítaj si tiež
Úžasne všestranné tortilly: Recepty, z ktorých sa zbiehajú slinky
Pozývame na chutnú jazdu do mexickej kuchyne, kde bude mať hlavnú úlohu tortilla. Na internete sa to hemží nápadmi a receptami s tortillami, ktoré ukazujú ich mimoriadnu tvárnosť. Či už na obed, na večeru, alebo ako občerstvenie na cesty – tieto recepty s tortillou sa ti budú páčiť.