Najlepšie recepty na kapustový šalát – Vynikajúci ako príloha aj hlavné jedlo
9. 2. 2022
5 min. čítania
Kapustový šalát môže mať veľa podôb. Jedna vec je však rovnaká – jeho základ tvorí kapusta. Potravina, ktorá má v slovenskej kuchyni veľmi dlhú tradíciu a využitie. Je považovaná za jeden z najstarších a zároveň najzdravších druhov zeleniny.
Ak si chcete v kapustovom šaláte dopriať extra dávku živín a bohatú chuť, oplatí sa o jeho hlavnej ingrediencii vedieť čo najviac.
💚Základné poznatky o kapuste
Kapusta je považovaná za nízkokalorickú zeleninu s vyšším obsahom vlákniny, vitamínu C a K. Obsahuje polyfenoly a zlúčeniny síry, ktoré sú považované za silné antioxidanty. Aj napriek pôsobivému výživovému profilu je však moderných jedálničkoch častokrát prehliadaná. Chrumkavú hlávkovú kapustu poznáme predovšetkým v jej bielej a červenej variante. Vytvára husté, pomerne hladké ohrúhle hlávky, z ktorých postupne odoberáme rovnomerné listy s typickou žilnatinou.
🥗Prospešná pre zdravie aj štíhlu líniu
Kapusta sa okrem chrumkavosti a delikátnej, mierne pikantnej chuti môže pochváliť aj mnohými zdravotnými výhodami:
- Kapusta je vhodná pri chudnutí a detoxikácii - V 100 gramoch kapusty je iba 30 kalórií, no za to až 3 gramy vlákniny. Pôsobí ozdravne na trávenie a navodzuje dlhší pocit sýtosti. Má tiež nízky glykemický index, čo znamená, že nespôsobuje prudké zmeny krvného cukru.
- Kapusta posilňuje imunitný systém - Nie nadarmo bola kapusta stabilnou súčasťou jesenných a zimných jedál našich starých rodičov. Pre vysoký obsah vitamínu C je predurčená posilňovať obranyschopnosť prirodzeným spôsobom.
- Kapusta pôsobí protizápalovo - Glutamin, aminokyselina, ktorá je zastúpená v červenej kapuste, patrí k silným protizápalovým látkam. Pomáha znižovať bolesť kĺbov, artritídu a dokonca zmierňuje aj alergie.
- Kapusta prospieva zdraviu kostí - Obsahuje vitamín K, ktorý je dôležitý pre zrážanie krvi a tiež nevyhnutný pre správne vstrebávanie vápnika. Vitamín K napomáha pri mineralizácii kostí a je prevenciou osteoporózy.
- Kapusta je dobrá pre srdce a cievy - V kapuste je výrazné zastúpenie flavonoidov a fenolov, ktoré vykazujú silnú antioxidačnú aktivitu. Pripisujú aj im schopnosť znížiť riziko rozvoja kardiovaskulárnych chorôb.
🍴Ako kapustu pripraviť?
Z hlávkovej kapusty odložíme vrchné listy bokom. Zvyčajne sú poškodené alebo nahlodané. Pamätajte, že kým sa k vám kapusta dostala, prišla do kontaktu s desiatkami párov rúk.
Hlávku opláchneme pod prúdom tečúcej vody a zľahka osušíme. Pri krájaní na prúžky, pásiky (alebo rezance) môžeme postupovať 2 spôsobmi:
- Kapustu rozdelíme na štvrtiny a z každej časti vopred odrežeme stvrdnutú časť hlúbika. Alebo vyrežeme hlúb kapusty z celej hlávky pomocou ostrého nožíka do tvaru kužeľa.
Ak chceme mať úhľadné, rovnomerne tenké kapustové prúžky, listy hlávky rozrobíme a poodeľujeme od seba. Niekoľko listov uložíme na dosku na krájanie a pustíme sa do práce. Získame tak lepšiu kontrolu nad presnosťou krájania.
Nakrájanú kapustu použijeme do šalátu na priamu konzumáciu, do sterilizovanej čalamády alebo na prípravu nakladanej kyslej kapusty – populárnej vitamínovej bomby s nezameniteľnou chuťou.
Náš tip: Lahodný kapustový šalát spájajúci ingrediencie, ktoré jednoznačne patria k jeseni.
Slovenská kvasená kapusta
Slovenský recept na kvasenú kapustu či už bielu alebo červenú, hotová už za 4 dni a nepotrebujete sud ani nič. Skvelý základ pre veľa tradičných slovenských jedál.
Kapustový šalát s kukuricou
Osviežujúci a nízkokalorický kapustový šalát s kukuricou je skvelou voľbou pre tých, ktorí si sledujú množstvo prijatých kalórii v jedle.
Kapustový šalát s mrkvou ako z reštaurácie
Svieži a lahodný kapustovo - mrkvový šalát, ktorý chutí ako z reštaurácie.
📖Najobľúbenejšie kapustové šaláty
Šalát Coleslaw
Ide o známy a chutný šalát s dresingom a pravdou je, že existuje veľmi veľa postupov, ako sa čo najviac priblížiť originálu. Vyskúšajte napríklad náš recept na šalát Coleslaw. Výborne chutí s vysmážaným kuracím mäsom.
Coleslaw šalát
Recept na svieži Coleslaw šalát, ktorý pozostáva zo strúhanej kapusty s mrkvou, ktoré sú poliate majonézou.
Kapustovo-mrkvovo-paprikový šalát
Klasika, ktorú poznáme ešte z čias školskej jedálne, môže v domácom podaní nadobudnúť úplne nový šmrc. Pracujeme s pomerom 2:1:1:0,5. Teda 2 kg kapusty na tenké pásiky, 1 kg papriky na pásiky, 1 kg nastrúhanej mrkvy a 0,5 kg cibule nadrobno – všetko spolu vymiešame, osolíme a zalejeme sladko-kyslým nálevom. Necháme cez noc postáť a môžeme konzumovať.
Kapustový šalát ako náhrada za zemiakový šalát
Ak sa vám zunoval klasický zemiakový majonezák, oplatí sa vyskúšať chuťovo aj farebne zaujímavú alternatívu. Prúžky červenej kapusty orestujeme 3 minútky na panvici, pridáme nakrájané kyselé uhorky, konzervovanú kukuricu, biely jogurt, pretlačený strúčik cesnaku a horčicu s majonézou podľa chuti.