ZAVÁRANIE: Sprievodca plný tipov a rád pre dokonalý výsledok
6. 8. 2023
6 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Je tu leto a spolu s ním aj dozrievanie úrody a zaváranie. Táto sezónna aktivita má v našich končinách niekoľkogeneračnú tradíciu. Dali sme preto dohromady tie najlepšie tipy o zaváraní, aby si výborné domáce zavárané broskyne či uhorky mohli pripraviť aj začiatočníci.
Krátky prehľad:
💡Zaváranie bez chybičky? Týchto 10 tipov zachráni zásoby
Zaváranie sa zdá byť malou vedou, no pravdou je, že ide najmä o dodržiavanie istých postupov a precíznosť pri práci. Zaváranie predstavuje skvelý a chutný spôsob, ako uchovať bohatú úrodu aj na chladné mesiace. Vedú najmä ovocné džemy, ovocné kompóty, zelenina v kyslom náleve, lečo, ale aj rôzne domáce zeleninové pomazánky. Ak chceš, aby sa ti zaváranie podarilo bez veľkých chýb, nezaškodí oboznámiť sa s nasledujúcimi tipmi.
1. Pri zaváraní pracujeme iba so zdravými plodmi
Ako na domáce zaváranie? Dôkladná príprava je polovicou úspechu a pri sterilizácii to platí vo viacerých smeroch. Jedným z prvých krokov je vizuálna a hmatová kontrola plodov. Plody (ovocie alebo zelenina) nesmú byť príliš mäkké, prezreté, napadnuté hnilobou ani škodcami. Môže sa totiž stať, že práve poškodené plody pokazia celú várku.
2. Používame nepoškodené zaváracie poháre a fľaše
Pri sterilizácii sa pracuje s teplotou okolo 80 – 85 °C. Do pohárov sa nalieva veľmi horúci džem alebo kečup. Sklenené zaváracie poháre a fľaše preto nesmú byť poškodené. Už malá chybička v skle môže spôsobiť prasknutie až roztrhnutie pohára.
3. Viečka nesmú byť hrdzavé ani páchnuce
Aj viečkam treba venovať dostatok pozornosti. Skontrolujeme, či nie sú po obvode prasknuté z predchádzajúceho používania. Pri zaváracích viečkach so závitom sa zameriame na čistotu závitov a neporušenosť gumového tesnenia. Hrdza a nadmerné opotrebovanie nie sú vítané.
Je dobrým zvykom k viečkam privoňať. Viečka, ktoré boli použité na zeleninové zaváraniny voňajú po zelenine alebo kyslom náleve. Nemali by sa opätovne použiť na sladké ovocné kompóty.
4. Ak je ovocie už príliš mäkké, pripravíme z neho džem
Niekedy už jeden či dva dni rozhodnú o tom, čo budeme nakoniec zavárať. Ak je úroda ovocia veľmi mäkká, je lepšie spracovať ju do džemu. Kompót z prezretého ovocia by mohol byť po sterilizácii príliš mäkký, mľazgavý a veľmi sladký.
5. Plody do pohárov netlačíme nasilu
Skúsené gazdinky majú na plnenie pohárov svoje grify. Neraz pohármi trasú do strán či zľahka po nich klepkajú, aby sa plody čo najviac utriasli a vyplnili tak najväčšie medzery. Takto sa oplatí postupovať najmä pri zaváraní marhúľ, broskýň, čerešní, sliviek, bobuľového ovocia či uhoriek. Nikdy nevtláčame plody do pohára nasilu. Ak je pohár husto naplnený, hrozí, že jeho obsah sterilizáciou príliš zmäkne a výsledok nebude vôbec podľa predstáv.
Prečítaj si tiež
Ako na zaváranie broskýň? Detailný postup, rady a tipy, ako to zvládnuť na 1*
Zavárané broskyne patria k najobľúbenejším sladkým kompótom. Samotné zaváranie broskýň je pritom jedno z najľahších a s veľkým úspechom si naň môžu trúfnuť aj začiatočníci. Pripravili sme praktický návod „Ako zavariť broskyne“ – doplnený o rady a tipy, ktoré pre ten najlepší výsledok.
6. Dávame si záležať na dôkladnom uzatvorení pohárov
Viečka so závitom precízne utiahneme, na klasické zaváracie viečka použijeme hlavicu na zaváranie, ktorá viečko na pohár utesní po celom obvode. To, že viečko na pohári nedrží, zistíme tak, že sa viečko pretáča a po otočení do strany z pohára vyteká nálev.
7. Pozor na teplotné šoky
Skleneným zaváracím pohárom a fľašiam neprospievajú nárazové teplotné šoky – najmä prudké zahriatie alebo prudké ochladenie. Aj preto sa malé poháre na džem pred plnením ohrievajú v plechu s teplou vodou, aby ich horúci džem nepoškodil. Ak budeš mať uzatvorené poháre s kompótom naložené v hrnci, dolievaj do hrnca vodu podobnej teploty, akú má obsah pohárov.
8. Hotové zaváraniny necháme vychladnúť
Pohľad na hotové zaváraniny je potešujúci. Avšak, netreba sa ponáhľať. Najlepšie bude, ak poháre zostanú v hrnci do vychladnutia. V niektorých prípadoch je dokonca zvykom ešte teplé poháre po vybratí z hrnca zabaliť do deky a nechať cez noc odpočívať.
9. Každý pohár alebo fľašu so zaváraninou skontrolujeme
Práve fáza chladnutia dokáže poukázať na nedostatky. Poháre sa na utierku ukladajú viečkom nadol a ak sa v pohári objaví bublinková retiazka, znamená to, že viečko netesní dokonale a do pohára sa dostáva vzduchu.
Čo robiť, keď viečko nechytí? V takom prípade treba pohár otvoriť, odobrať malé množstvo z obsahu, viečko vymeniť alebo utiahnuť ešte lepšie to pôvodné a ak to druh plodov dovoľuje, sterilizáciu v skrátenej dĺžke zopakovať – iba do dobu, kedy viečko k poháru priľne. Jedným z trikov je použitie žehličky. Pohár uzatvoríme, viečko utiahneme a preložíme cez viečko mokrú utierku. Zapneme žehličku a krátko po utierke prežehľujeme, kým viečko nepriľne. Nevyjde to síce vždy, ale možno tentokrát áno.
10. Zaváraniny patria na tmavšie a chladnejšie miesto
Na záver poháre so zaváraninami označíme štítkom, visačkou alebo nálepkou. Základným údajom je dátum, aby sme v špajzi mali prehľad o veku zásob. Dobrým zvykom je tiež odlišovať pikantné zaváraniny od „klasických“ (napríklad u uhoriek či kečupov). Vychladnuté a označené zaváraniny odložíme na tmavšie a chladnejšie miesto, ideálne do komory.
Prečítaj si tiež
Ako na zaváranie marhúľ? S týmto postupom sa vydaria na prvýkrát aj bez skúseností
Zaváranie marhúľ je v našich končinách pomerne rozšírené. Nečudo, v ovocných sadoch sa marhuliam dlhé desaťročia darilo a ak kvitnúce stromy nepostihli jarné mrazy, košaté stromy doslova praskali pod stovkami kíl úrody. Bola by škoda nechať marhule na strome. Ako zavariť marhule a čomu venovať najväčšiu pozornosť?
🍅Aké ovocie a zelenina sa najčastejšie zavára/sterilizuje?
Pri zaváraní sa snúbia overené receptúry s novými a menej známymi kombináciami. A práve preto je zaváranie takým lakádlom nielen pre ľudí žijúcich na vidieku. Čo sa dá zavárať?
- Ovocie – jahody, čerešne, višne, marhule, broskyne, slivky, hrušky, čučoriedky, maliny, ríbezle, černice, …
- Zelenina – paradajky, rôzne druhy papriky, cvikla, uhorky, karfiol, cibuľa, mladé kukuričky, tekvice …
- Iné – zavárané mäso, orechy, hríby, …
Prečítaj si tiež
Zaváranie húb – Poďme si pripraviť chutné zásoby! S nálevom aj bez neho
Zaváranie húb je jedným z overených spôsobov uchovávania húb na dlhšie obdobie. Výborné sú zavárané huby v sladkokyslom náleve, no experimentovaniu s príchuťami sa medze nekladú. Ktoré huby sú vhodné na zaváranie? Pri akej teplote a ako dlho huby zavárať?
Prečítaj si tiež
Ako správne skladovať orechy? Vieme, čo robiť, aby orechy vydržali čerstvé a chutné
Máte doma vlašské orechy a nechcete ich ponechať napospas osudu? Potom máme pre vás tipy, ako skladovať orechy, aby ste z nich mali úžitok aj dlhé mesiace po jesennom zbere.
👉Ako sterilizovať poháre na zaváranie?
Čistota je pri zaváraní kľúčovým faktorom. Platí to pre čistotu plodov, rúk, kuchynského náčinia aj samotných zaváracích pohárov a viečok. Použiť iba saponát a vodu nestačí.
Poháre najskôr umyjeme so saponátom, dôkladne ich opláchneme a uložíme do hrnca. V hrnci ich zalejeme vlažnou vodou tak, aby boli vo vode úplne ponorené. Priložíme k nim viečka a vodu začneme zahrievať. Akonáhle voda zovrie, sú mikroorganizmy na stenách pohárov zahubené.
Prečítaj si tiež
Ako na zaváranie uhoriek? Odporúčame tento návod, v ktorom je všetko dôležité
Zaváranie uhoriek už patrí k tradičným letným aktivitám. Ak si chceš pripraviť chutné zásoby zaváraných uhoriek na zimu, nepodceň prípravu. Hoci to môže vyzerať ako malá veda opradená tajomstvami starých mám, nie je na tom nič zložité. Poradíme, ako zavariť uhorky, aby bol výsledok dokonalý.
📌Aký hrniec na zaváranie použiť?
Hrniec na zaváranie môže mať rôzne rozmery. V niektorých domácnostiach sa v obľubou používajú veľké hrnce, ktoré zaberú takmer celý priemer sporáku. V ďalších sa pracuje s menšími hrncami, do ktorých aj vojde menej pohárov, no pomerne jednoduchšie sa nimi manipuluje pri prenášaní a riziko pádu je menšie. Dôležité je, aby mal hrniec na zaváranie dobre padnúcu pokrievku, inak bude veľmi dlho trvať, kým voda dosiahne požadovanú teplotu.
Nechceš, aby teplota v kuchyni cez leto rástla? Potom je vcelku zaujímavou voľbou aj elektrický zavárací hrniec, s ktorým sa môžeš vybrať zavárať hoci aj na terasu. Potrebuje jedine elektrickú zásuvku poblíž...
Zdá sa ti „hrncovanie“ nepraktické? Vyskúšaj zaváranie v rúre, kedy sa na plech zmestí až 12 pohárov. Vždy však treba používať veľkostne rovnaké poháre, nakladať ich na plech umiestnený v rúre (nie vopred) a dbať na to, aby sa poháre o seba nedotýkali navzájom, ani stien plechu.
Prečítaj si tiež
Ako zavariť čerešne? Podľa tohto postupu ich bude milovať celá rodina
Zavárané čerešne patria k najobľúbenejším ovocným kompótom s prekvapivo jednoduchou prípravou. Aby ani tento rok nevyšla šťavnatá úroda navnivoč, pripravili sme detailný postup, ako zavariť čerešne, v ktorom nájdeš všetky dôležité kroky – od výberu čerešní, po nakladanie, sterilizáciu až po uskladnenie čerešňového kompótu.
Zdroj: pixabay.com
⭐Tieto recepty na zaváranie sú roky najobľúbenejšie!
- Overené znojemské uhorky
Overené znojemské uhorky
Ako pripraviť znojemské uhorky? Chrumkavé a akurát kyslé! Také sú znojemské uhorky podľa tradičného receptu. Vyskúšajte!
- Domáce chrumkavé zavárané uhorky
- Čerešňový kompót
- Najlepší šípkový džem
Najlepší šípkový džem
Pripravte si doma v sezóne šípok fantastický džem. V zime oceníte ich vysoký obsah vitamínu C.
- Domáci brusnicový džem
- Najlepšia paprika v oleji
- Domáce zeleninové lečo
- Domáce zavárané slivky
- Fantastický domáci jahodový džem
- Domáce zavárané marhule
- Domáci broskyňový kompót
Domáci broskyňový kompót
Jednoduchý recept na domáci broskyňový kompót, keď je sezóna v plnom prúde.
- Hustý domáci marhuľový džem
- Domáce zavárané čučoriedky
- Pravá papriková pomazánka
- Najlepšia zaváraná cvikla
Najlepšia zaváraná cvikla
Domáca zaváraná cvikla napríklad na kocky. Taktiež výborný nálev na cviklu.