ZAVÁRANIE: Sprievodca plný tipov a rád pre dokonalý výsledok

6 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Je tu leto a spolu s ním aj dozrievanie úrody a zaváranie. Táto sezónna aktivita má v našich končinách niekoľkogeneračnú tradíciu. Dali sme preto dohromady tie najlepšie tipy o zaváraní, aby si výborné domáce zavárané broskyne či uhorky mohli pripraviť aj začiatočníci.

REKLAMA

Krátky prehľad:

💡Zaváranie bez chybičky? Týchto 10 tipov zachráni zásoby

Zaváranie sa zdá byť malou vedou, no pravdou je, že ide najmä o dodržiavanie istých postupov a precíznosť pri práci. Zaváranie predstavuje skvelý a chutný spôsob, ako uchovať bohatú úrodu aj na chladné mesiace. Vedú najmä ovocné džemy, ovocné kompóty, zelenina v kyslom náleve, lečo, ale aj rôzne domáce zeleninové pomazánky. Ak chceš, aby sa ti zaváranie podarilo bez veľkých chýb, nezaškodí oboznámiť sa s nasledujúcimi tipmi.

1. Pri zaváraní pracujeme iba so zdravými plodmi

Ako na domáce zaváranie? Dôkladná príprava je polovicou úspechu a pri sterilizácii to platí vo viacerých smeroch. Jedným z prvých krokov je vizuálna a hmatová kontrola plodov. Plody (ovocie alebo zelenina) nesmú byť príliš mäkké, prezreté, napadnuté hnilobou ani škodcami. Môže sa totiž stať, že práve poškodené plody pokazia celú várku.

2. Používame nepoškodené zaváracie poháre a fľaše

Pri sterilizácii sa pracuje s teplotou okolo 80 – 85 °C. Do pohárov sa nalieva veľmi horúci džem alebo kečup. Sklenené zaváracie poháre a fľaše preto nesmú byť poškodené. Už malá chybička v skle môže spôsobiť prasknutie až roztrhnutie pohára.

3. Viečka nesmú byť hrdzavé ani páchnuce

Aj viečkam treba venovať dostatok pozornosti. Skontrolujeme, či nie sú po obvode prasknuté z predchádzajúceho používania. Pri zaváracích viečkach so závitom sa zameriame na čistotu závitov a neporušenosť gumového tesnenia. Hrdza a nadmerné opotrebovanie nie sú vítané.

REKLAMA

Je dobrým zvykom k viečkam privoňať. Viečka, ktoré boli použité na zeleninové zaváraniny voňajú po zelenine alebo kyslom náleve. Nemali by sa opätovne použiť na sladké ovocné kompóty.

4. Ak je ovocie už príliš mäkké, pripravíme z neho džem

Niekedy už jeden či dva dni rozhodnú o tom, čo budeme nakoniec zavárať. Ak je úroda ovocia veľmi mäkká, je lepšie spracovať ju do džemu. Kompót z prezretého ovocia by mohol byť po sterilizácii príliš mäkký, mľazgavý a veľmi sladký.

5. Plody do pohárov netlačíme nasilu

Skúsené gazdinky majú na plnenie pohárov svoje grify. Neraz pohármi trasú do strán či zľahka po nich klepkajú, aby sa plody čo najviac utriasli a vyplnili tak najväčšie medzery. Takto sa oplatí postupovať najmä pri zaváraní marhúľ, broskýň, čerešní, sliviek, bobuľového ovocia či uhoriek. Nikdy nevtláčame plody do pohára nasilu. Ak je pohár husto naplnený, hrozí, že jeho obsah sterilizáciou príliš zmäkne a výsledok nebude vôbec podľa predstáv.

6. Dávame si záležať na dôkladnom uzatvorení pohárov

Viečka so závitom precízne utiahneme, na klasické zaváracie viečka použijeme hlavicu na zaváranie, ktorá viečko na pohár utesní po celom obvode. To, že viečko na pohári nedrží, zistíme tak, že sa viečko pretáča a po otočení do strany z pohára vyteká nálev.

7. Pozor na teplotné šoky

Skleneným zaváracím pohárom a fľašiam neprospievajú nárazové teplotné šoky – najmä prudké zahriatie alebo prudké ochladenie. Aj preto sa malé poháre na džem pred plnením ohrievajú v plechu s teplou vodou, aby ich horúci džem nepoškodil. Ak budeš mať uzatvorené poháre s kompótom naložené v hrnci, dolievaj do hrnca vodu podobnej teploty, akú má obsah pohárov.

REKLAMA

8. Hotové zaváraniny necháme vychladnúť

Pohľad na hotové zaváraniny je potešujúci. Avšak, netreba sa ponáhľať. Najlepšie bude, ak poháre zostanú v hrnci do vychladnutia. V niektorých prípadoch je dokonca zvykom ešte teplé poháre po vybratí z hrnca zabaliť do deky a nechať cez noc odpočívať.

9. Každý pohár alebo fľašu so zaváraninou skontrolujeme

Práve fáza chladnutia dokáže poukázať na nedostatky. Poháre sa na utierku ukladajú viečkom nadol a ak sa v pohári objaví bublinková retiazka, znamená to, že viečko netesní dokonale a do pohára sa dostáva vzduchu.

Čo robiť, keď viečko nechytí? V takom prípade treba pohár otvoriť, odobrať malé množstvo z obsahu, viečko vymeniť alebo utiahnuť ešte lepšie to pôvodné a ak to druh plodov dovoľuje, sterilizáciu v skrátenej dĺžke zopakovať – iba do dobu, kedy viečko k poháru priľne. Jedným z trikov je použitie žehličky. Pohár uzatvoríme, viečko utiahneme a preložíme cez viečko mokrú utierku. Zapneme žehličku a krátko po utierke prežehľujeme, kým viečko nepriľne. Nevyjde to síce vždy, ale možno tentokrát áno.

10. Zaváraniny patria na tmavšie a chladnejšie miesto

Na záver poháre so zaváraninami označíme štítkom, visačkou alebo nálepkou. Základným údajom je dátum, aby sme v špajzi mali prehľad o veku zásob. Dobrým zvykom je tiež odlišovať pikantné zaváraniny od „klasických“ (napríklad u uhoriek či kečupov). Vychladnuté a označené zaváraniny odložíme na tmavšie a chladnejšie miesto, ideálne do komory.

🍅Aké ovocie a zelenina sa najčastejšie zavára/sterilizuje?

Pri zaváraní sa snúbia overené receptúry s novými a menej známymi kombináciami. A práve preto je zaváranie takým lakádlom nielen pre ľudí žijúcich na vidieku. Čo sa dá zavárať?

REKLAMA
  • Ovocie – jahody, čerešne, višne, marhule, broskyne, slivky, hrušky, čučoriedky, maliny, ríbezle, černice, …
  • Zelenina – paradajky, rôzne druhy papriky, cvikla, uhorky, karfiol, cibuľa, mladé kukuričky, tekvice …
  • Iné zavárané mäso, orechy, hríby, …

👉Ako sterilizovať poháre na zaváranie?

Čistota je pri zaváraní kľúčovým faktorom. Platí to pre čistotu plodov, rúk, kuchynského náčinia aj samotných zaváracích pohárov a viečok. Použiť iba saponát a vodu nestačí.

Poháre najskôr umyjeme so saponátom, dôkladne ich opláchneme a uložíme do hrnca. V hrnci ich zalejeme vlažnou vodou tak, aby boli vo vode úplne ponorené. Priložíme k nim viečka a vodu začneme zahrievať. Akonáhle voda zovrie, sú mikroorganizmy na stenách pohárov zahubené.

📌Aký hrniec na zaváranie použiť?

Hrniec na zaváranie môže mať rôzne rozmery. V niektorých domácnostiach sa v obľubou používajú veľké hrnce, ktoré zaberú takmer celý priemer sporáku. V ďalších sa pracuje s menšími hrncami, do ktorých aj vojde menej pohárov, no pomerne jednoduchšie sa nimi manipuluje pri prenášaní a riziko pádu je menšie. Dôležité je, aby mal hrniec na zaváranie dobre padnúcu pokrievku, inak bude veľmi dlho trvať, kým voda dosiahne požadovanú teplotu.

Nechceš, aby teplota v kuchyni cez leto rástla? Potom je vcelku zaujímavou voľbou aj elektrický zavárací hrniec, s ktorým sa môžeš vybrať zavárať hoci aj na terasu. Potrebuje jedine elektrickú zásuvku poblíž...

Zdá sa ti „hrncovanie“ nepraktické? Vyskúšaj zaváranie v rúre, kedy sa na plech zmestí až 12 pohárov. Vždy však treba používať veľkostne rovnaké poháre, nakladať ich na plech umiestnený v rúre (nie vopred) a dbať na to, aby sa poháre o seba nedotýkali navzájom, ani stien plechu. 

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

⭐Tieto recepty na zaváranie sú roky najobľúbenejšie!

  • Overené znojemské uhorky

Overené znojemské uhorky

zuzana_vari

Ako pripraviť znojemské uhorky? Chrumkavé a akurát kyslé! Také sú znojemské uhorky podľa tradičného receptu. Vyskúšajte!

Zobraziť recept
 

  • Domáce chrumkavé zavárané uhorky

Domáce chrumkavé zavárané uhorky

lucia.priedhorska

Nakladané uhorky, výborné a tak chrumkavé.

Zobraziť recept
 

  • Čerešňový kompót

Čerešňový kompót

Iwa

Recept na domáci čerešňový kompót

Zobraziť recept
 

  • Najlepší šípkový džem

Najlepší šípkový džem

lucia.priedhorska

Pripravte si doma v sezóne šípok fantastický džem. V zime oceníte ich vysoký obsah vitamínu C.

Zobraziť recept
REKLAMA
 

  • Domáci brusnicový džem

Domáci brusnicový džem

lucia.priedhorska

Chutný džem pripravený z čerstvých brusníc.

Zobraziť recept
 

  • Najlepšia paprika v oleji

Najlepšia paprika v oleji

Adri1017

Zaváraná paprika v oleji

Zobraziť recept

  • Domáce zeleninové lečo

Domáce zeleninové lečo

Adri1017

Zavárané lečo ako od babičky

Zobraziť recept
 

  • Domáce zavárané slivky

Domáce zavárané slivky

lucia.priedhorska

Kompót z chutných sliviek.

Zobraziť recept
REKLAMA
 

  • Fantastický domáci jahodový džem

Fantastický domáci jahodový džem
Videorecept

Fantastický domáci jahodový džem

lucia.priedhorska

Jednoduchý recept ako si pripraviť jahodový džem bez chémie.

Zobraziť recept
 

  • Domáce zavárané marhule

Domáce zavarané marhule

Adri1017

Zavárané marhule, typická letná aktivita pri nadbytku ovocia :)

Zobraziť recept
 

  • Domáci broskyňový kompót

Domáci broskyňový kompót

lucia.priedhorska

Jednoduchý recept na domáci broskyňový kompót, keď je sezóna v plnom prúde.

Zobraziť recept
 

  • Hustý domáci marhuľový džem

Hustý domáci marhuľový džem

lucia.priedhorska

Výborný marhuľový džem recept.

Zobraziť recept
REKLAMA
 

  • Domáce zavárané čučoriedky

Domáce zavárané čučoriedky

Adri1017

Zavárané čučoriedky recept

Zobraziť recept
 

  • Pravá papriková pomazánka

Pravá papriková pomázanka

lucia.priedhorska

Domáca výborná papriková pomazánka, ktorá je jemne pikantná.

Zobraziť recept
 

  • Najlepšia zaváraná cvikla

Najlepšia zaváraná cvikla

lucia.priedhorska

Domáca zaváraná cvikla napríklad na kocky. Taktiež výborný nálev na cviklu.

Zobraziť recept
 

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA