Ako olúpať krevety? S týmto postupom bude čistenie prekvapivo rýchle
20. 1. 2024
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Krevety patria medzi najobľúbenejšie plody mora. Ich príprava je nenáročná, no niekedy od nich odrádza samotné čistenie. Ako olúpať krevety? Je to jednoduchšie, ako sa môže zdať. Po nasledujúcom návode si krevety ľahko pripravíš vždy, keď na ne dostaneš chuť.
Krátky prehľad:
Ak si chceš vychutnať jemné a šťavnaté mäso z kreviet, treba sa zbaviť hlavy, panciera, nožičiek, chvostu a črievka. To, či tieto časti budú odstránené ešte pred samotnou tepelnou prípravou, alebo až po nej, závisí nielen od konkrétneho receptu, ale aj od časových preferencií. Na zjedenie pokrmu s neolúpanými krevetami si treba jednoducho vyhradiť viac času. Aj z tohto dôvodu sa do jedál pridávajú už krevety vopred očistené, aby nič nestálo v ceste vychutnať si dobré jedlo.
Krevety sú v obchodoch dostupné ako úplne surové alebo predvarené. Surové krevety sú najčerstvejšie a majú lesklú šedastú farbu. Predvarené krevety sú sfarbené do ružova a ich čerstvosť môže byť optimálna, no aj nemusí. Zvyčajne ide o krevety nelúpané, teda so všetkými časťami, ktorých sa chceme zbaviť.
Zdroj: pixabay.com
📝Postup, ako olúpať krevety
Na olúpanie kreviet si pripravíme dosku na krájanie, misku na olúpané krevety, misku na zvyšky kreviet, ostrý nôž s tenkou čepeľou (alebo špeciálne nožnice na krevety so zahnutou čepeľou) a špáradlo (alebo ihlu).
- Krevety najskôr opatrne opláchneme pod tečúcou vodou.
- Z každej krevety odstránime časť s hlavičkou.
- Nožíkom podoberieme pancier na chrbtovej časti a zľahka pancier nadvihneme. Uvoľní sa a bude sa dať zlúpnuť. V tomto kroku sú šikovnejšie nožnice, ktorými sa dá pancier jednoducho nastrihnúť až po chvost a rýchlo odobrať.
- Nožičky bežne poddajú spolu s pancierom. Ak sa tak nestane, prstami ich jednoducho olúpeme.
- Chvost môže na krevetách zostať. Síce nie je jedlý, v pokrmoch však vyzerá esteticky. Krevetu je možné za chvost pohodlne uchopiť a pred zjedením sa iba rýchlo odlomí.
- Poslednom krokom je odstránenie črievka, ktoré nevedie cez časť brucha, ale na prekvapenie chrbtovou časťou. V jednom mieste zhora chrbát zľahka narežeme, črievko (bielej až tmavozelenej farby) podoberieme špáradlom a opatrne vytiahneme. Ak by črievka v krevetách zostali, môžu mať vplyv na výslednú chuť (ich obsahom je strava kreviet, niekedy aj piesok).
Zdroj: pixabay.com
💡Lúpať alebo nelúpať krevety?
Odpoveď na túto otázku závisí od druhu jedla. V niektorých pokrmoch sa lepšie vynímajú tepelne upravené nelúpané krevety. Milovníci morských plodov dokonca oceňujú ich intenzívnejšiu a bohatšiu chuť – a to i za cenu toho, že ich pred zjedením musia na tanieri sami dočistiť.
Olúpané krevety sa výborne hodia do pokrmov, kde sa už nechceme zdržiavať čistením, napríklad do šalátov, rizota alebo k cestovinám. Na čo použiť hlavičky a pancier z kreviet? Zvyšky panciera a častí kreviet, ktoré zostanú po čistení, netreba vôbec vyhadzovať. Vývar z nich výborne poslúži v ázijskych pokrmoch.
Prečítaj si tiež
Ázijské polievky: Tieto recepty sú spojením jedinečných chutí, vôní a farieb
Ázijské polievky sú plné chutí, farieb, jedinečných textúr a aróm. Ako si doma pripraviť polievky z ázijských kuchýň? Pripravili sme zbierku najobľúbenejších receptov na ázijské polievky, ktoré sú ideálne na každé ročné obdobie, no milujeme ich najmä na jeseň a zimu.
🦐Ako vybrať krevety?
Krevety sú v obchodoch dostupné v rôznych podobách – ako mrazené, predvarené (ružová farba) aj surové (sivastá lesklá farba). Okrem toho treba rozlišovať, či ide o krevety lúpané alebo nelúpané.
Pri mrazených krevetách nemáme šancu vopred zistiť ich chuť či čerstvosť. Zostáva iba veriť, že počas dlhých transportov boli dodržané teplotné podmienky skladovania a nedošlo k ich rozmrazeniu.
Ani vopred predvarené krevety nemusia mať optimálne kvality. Najlepšie je siahnuť po čerstvých nelúpaných krevetách z obchodu špecializovaného na predaj morských plodov.
Ako spoznať, že sú krevety čerstvé? Čerstvé krevety nemajú zosušenú hlavu a prirodzene sa im leskne pancier. Staršie krevety pôsobia matnejšie a suchšie. Dobrým pomocníkom je tiež čuch. Ak krevety zapáchajú alebo silne voňajú rybacinou, už ich nemožno považovať za čerstvé.
Zdroj: pixabay.com
🍤Ako pripraviť krevety? 15 receptov pre exotickú inšpiráciu
Ako sa jedia krevety? Je skutočne veľa spôsobov, ako krevety chutne pripraviť. Väčšinou potešia i veľmi rýchlou prípravou. Krevetám totiž stačí pobudnúť iba niekoľko minút (v závislosti od veľkosti) na panvici alebo na grile. Obľúbené sú grilované krevety i krevety na masle. Po takejto rýchlej príprave sú skvelé do rizota, k cestovinám alebo do šalátov. Chutnú inšpiráciu môžeš načerpať napríklad aj z nasledujúcich receptov…
Krevety na masle s cesnakom – recept
Krevety na masle s cesnakom
Tieto šťavnaté krevety s cesnakovým maslom sú ideálne ako predjedlo alebo aj ako plnohodnotný obed! Recept je rýchly a jednoduchý na prípravu a za menej ako 20 minút.
Grilované krevety – recept
Grilované krevety
Krevety, pripravované na vonkajšom grile, ktorej chuť si určite zamiluješ, ak si milovník morských plodov.
Jednoduché marinované krevety – recept
Krevety s čínskymi rezancami – recept
Čerstvé jednoduché krevety a hráškové krémové rizoto – recept
Čerstvé jednoduché krevety a hráškové krémové rizoto
Vychutnajte si sviežu a živú taliansku večeru s týmto jednoduchým, ale chutným receptom na rizoto s krevetami a hráškom. Výdatné chute kreviet sa nádherne spájajú so sladkosťou hrášku a sú doplnené krémovou a syrovou textúrou. Ideálny pokrm, ktorý si môžete vychutnať s rodinou a priateľmi a ktorý prinesie do vášho domova nádych dobrého jedla!
Krevety s chilli a cesnakom – recept
Ako uvariť krevety s chilli a cesnakom
Tieto krevety s chilli a cesnakom sú rýchlym a jednoduchým jedlom plným chuti.
Krevetový šalát s mangom – recept
Pikantná omáčka na krevety – recept
Klasická pikantná koktailová omáčka na krevety
Každý večer s morskými plodmi je vždy vzrušujúci vďaka tejto domácej koktailovej omáčke ku krevetám.
Pikantné thajské krevety – recept
Pikantné thajské krevety Satay Stir Fry
V tomto Stir Fry sa umami krevety, chrumkavá zelenina a pikantná omáčka satay spájajú do nádhernej symfónie chutí.
Krevetová polievka Low Country Boil – recept
Najlepšia krevetová polievka Low Country Boil
Podstatou tohto pokrmu sú jednoduché ingrediencie a chute pripomínajúce more. Je to tradičné spoločné jedlo pod holým nebom, ktoré sa má konzumovať pri piknikovom stole v kruhu rodiny a priateľov, úplne nasiaknuté chuťou, slané od mora a prosiace o studený nápoj v blízkosti.
Čierne rezance s krevetami – recept
Čierne rezance s krevetami
Recept na čierne cestoviny s krevetami. Skvelé na romantickú večeru vo dvojici, ako aj na večeru s priateľmi.
Vyprážané indické chrumkavé krevety – recept
Chutný vyprážaný indický krevetový rezeň
Podľa tohto receptu budete môcť priniesť tento exotický indický krevetový rezeň na váš stôl!
Krevetové poké – recept
Cuketové cestoviny s krevetami – recept
Cuketové cestoviny s krevetami
Vyskúšajte famózne cuketové cestoviny na cesnaku s krevetami. Zdravá a chutná večera do 15 min.
Thajská krevetová polievka – recept
Prečítaj si tiež
Čo je wakame? Výživná morská riasa a jej zaujímavé využitie
Wakame patrí medzi morské riasy, ktoré sú tradične používané v japonskej kuchyni. Jemná a krehká štruktúra doplnená o jedinečnú chuť mora robí z wakame potravinu, ktorá zaujme od prvého sústa. Čo sa oplatí vedieť o wakame a ako túto výrazne zelenú riasu v kuchyni používať?
Prečítaj si tiež
Čínske jedlo aj v tvojej kuchyni – 15 receptov, ktoré zachutia od prvého sústa
Čínska kuchyňa je bohatá na históriu a špecifické, priam až nenapodobiteľné chute. Práve preto si tak radi vychutnávame čínske jedlo v reštauráciách a bistrách. Netreba však vždy chodiť za dobrým jedlom iba von. Stačí nabrať odvahu a vyskúšať vo vlastnej kuchyni nové recepty plné podmanivých aróm a chutí.