Ázijské polievky: Tieto recepty sú spojením jedinečných chutí, vôní a farieb
13. 12. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ázijské polievky sú plné chutí, farieb, jedinečných textúr a aróm. Ako si doma pripraviť polievky z ázijských kuchýň? Pripravili sme zbierku najobľúbenejších receptov na ázijské polievky, ktoré sú ideálne na každé ročné obdobie, no milujeme ich najmä na jeseň a zimu.
Ázijská polievka s vajíčkom – recept
Ak má ázijská polievka chutiť ako z obľúbenej ázijskej reštaurácie, potom je veľmi dôležité mať po ruke všetky ingrediencie podľa predpísanej receptúry a nemeniť ich za „náhrady“. Často sa na dochutenie používa sójová omáčka, rybacia omáčka, ryžový ocot, čerstvý zázvor, koriander, chilli, …
Ázijská polievka s vajíčkom
Ázijská polievka s vajíčkom je jednoduchá a chutná polievka, ktorá sa dá rýchlo pripraviť. Je plná exotických chutí a vôní.
Ázijská polievka s rezancami – recept
Táto ázijská polievka s rezancami osloví nenáročnou prípravou a výnimočne hrejivou chuťou. Je pripravovaná ako vývar z hovädzieho mäsa a poteší intenzívnou mäsovou chuťou.
Pho polievka – recept
Ako sa varí Pho polievka? Má mnoho variant, no najčastejšie je základom silný hovädzí vývar. Táto vietnamská hovädzia polievka komplexnú chuť, ktorou poteší všetky chuťové poháriky. Nečudo, že je to jedna z najobľúbenejších ázijských rezancových polievok.
Pho polievka
Klasická vietmanská polievka Pho sa pripravuje z hovädzích kostí a hovädzieho mäsa. Je doplnená ryžovými rezancami.
Vietnamská hovädzia polievka Pho Bo
Pho Bo je tradičná vietnamská polievka s hovädzím mäsom a ryžovými rezancami. Je to tiež zmes rozličných chutí.
Vietnamská kuracia polievka Pho Ga – recept
Aký je rozdiel medzi polievkou Pho Bo a Pho Ga? V základe polievky Pho Bo je hovädzí vývar, na prípravu polievka Pho Ga sa používa kurací vývar. Detailný rozpis ingrediencií a postup prípravy nájdeš v nasledujúcom recepte.
Pho Ga (vietnamská kuracia polievka)
Pho-Ga, jedna z najznámejších vietnamských polievok, je recept, ktorý si rada pripravujem znova a znova. Vôňa lahodného vývaru, jemné teplo kuracieho mäsa a sviežosť byliniek robia z tohto jedla skutočnú lahôdku. Príprava tohto jedla autentickým spôsobom si vyžaduje trpezlivosť a pozornosť venovanú detailom, ale verte mi, že to úsilie stojí za to.
Prečítaj si tiež
Čínske jedlo aj v tvojej kuchyni – 15 receptov, ktoré zachutia od prvého sústa
Čínska kuchyňa je bohatá na históriu a špecifické, priam až nenapodobiteľné chute. Práve preto si tak radi vychutnávame čínske jedlo v reštauráciách a bistrách. Netreba však vždy chodiť za dobrým jedlom iba von. Stačí nabrať odvahu a vyskúšať vo vlastnej kuchyni nové recepty plné podmanivých aróm a chutí.
Thajská polievka Tom Yum – recept
Výrazne pikantná a kyslejšia chuť sú poznávacím znakom thajskej polievky Tom Yum. Vonia korením, krevetami a prináša na tanier vcelku nepoznaný zmyslový pôžitok.
Thajská polievka tom yum
Polievka Tom Yum je tradičná thajská polievka s krevetami a kokosovým mliekom. Vyznačuje sa výraznou pikantnou kyslou chuťou a vôňou.
Thajská krevetová polievka – recept
Aj táto thajská krevetová polievka má potenciál zaujať od prvého sústa. Vopred si priprav všetky dôležité prísady a samotné varenie podľa receptu už pôjde pekne od ruky a rýchlo.
Pravá čínska ostrokyslá polievka – recept
S týmto receptom na pravú čínsku ostrokyslú polievku úplne zabudneš na všetky lacné ázijské instantné polievky. Nesmie chýbať v žiadnej čínskej reštaurácii ani v čínskom bistre. Tajomstvom jej jedinečnej chuti je správny pomer sójovej omáčky a vínneho octu. Do polievky z nasledujúceho receptu odporúčame pridať ešte bambusové výhonky. Bude delikátna!
Pravá čínska ostrokyslá polievka
Recept na pravú čínsku ostrokyslú polievku s vajíčkom, šampiňónmi a tofu.
Prečítaj si tiež
Čo je wakame? Výživná morská riasa a jej zaujímavé využitie
Wakame patrí medzi morské riasy, ktoré sú tradične používané v japonskej kuchyni. Jemná a krehká štruktúra doplnená o jedinečnú chuť mora robí z wakame potravinu, ktorá zaujme od prvého sústa. Čo sa oplatí vedieť o wakame a ako túto výrazne zelenú riasu v kuchyni používať?
Rýchla čínska ostrokyslá polievka – recept
Hľadáš recept na rýchlu ázijskú polievku? Potom si nenechaj ujsť chutnú a výdatnú ostrokyslú polievku spracovanú do detailného fotopostupu.
Japonská polievka s rezancami Tantanmen – recept
Už na prvý pohľad upúta pozornosť tanier s japonskou rezancovou polievkou Tantanmen. Na prípravu tejto hrejivej polievky budeme potrebovať bravčové mäso, rezance, fazuľové klíčky, vajíčka, cesnak, zázvor, jarnú cibuľku a ďalšie ingrediencie, ktoré sa postarajú o skvelú chuť.
Tantanmen (japonská rezancová polievka)
Táto pikantná, krémová a mimoriadne chutná japonská polievka s rezancami je jedným z mojich najobľúbenejších jedál, najmä počas chladných dní. Recept má korene v sečuánskej kuchyni v Číne, ale v Japonsku je mimoriadne obľúbený a známy. Tantanemen sa skladá z rezancov, mletého mäsa, ázijského korenia a varí sa v kuracom vývare. Podáva sa s vareným kuracím vajcom.
Japonská polievka Ramen – recept
Japonská polievka Ramen je známa po celom svete v mnohých podobách. Zahreje, zasýti a očarí bohatou chuťou. Ak ju chceš vyskúšať v pohodlí domova, vezmi si na pomoc overený recept.
Jednoduchá ázijská polievka Miso – recept
Miso je pasta vyrobená z fermentovaných sójových bôbov. Čím je miso tmavšie, tým je výraznejšie a aromatickejšie. Chuťou sa ponáša na sójovú omáčku, no zanecháva bohatší a silnejší dojem. V japonskej kuchyni sa z miso najčastejšie pripravujú polievky. Výborné je však aj do nátierok alebo strukovinových jedál.
Jednoduchá miso polievka
Polievka miso je tradičná japonská polievka pozostávajúca z vývaru dashi, v ktorom je rozmiešaná zmäknutá pasta miso.
Prečítaj si tiež
Tofu – obľúbená alternatíva mäsa: Objav rozmanité možnosti prípravy tofu!
Tofu sa stalo obľúbenou potravinou priaznivcov zdravého a odľahčeného stravovania. Zaujalo vegetariánov aj vegánov a udomácnilo sa v mnohých kuchyniach. Čo je tofu, ako ho pripraviť a ktoré recepty z tofu vyskúšať?
Prečítaj si tiež
Žiarivá hokkaido tekvica: Všetko, čo sa o hokkaido oplatí vedieť
Hokkaido tekvica si nás získala žiarovo oranžovou farbou a delikátnou chuťou. Jesenné varenie a pečenie si už bez nej jednoducho nevieme predstaviť. Odkiaľ hokkaido tekvica pochádza, aké sú jej prednosti a ako ju čo najlepšie v kuchyni využiť?
Prečítaj si tiež
Polievky tradičné, rýchle aj jednoduché: Tento veľký zoznam sa oplatí vidieť
Polievky tvoria neodmysliteľnú súčasť dobrých domácich obedov. Zahrejú, zasýtia a potešia rozmanitými chuťami. V našom veľkom zozname sme dali dohromady najobľúbenejšie recepty na polievky – rýchle, slovenské, krémové, zeleninové aj so strukovinami.