Ako upiecť tortu? Tipy na výber korpusu, krému a zdobenia
31. 1. 2024
5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com
Pečenie torty je vždy veľkou výzvou. S dobrými postrehmi a tipmi, ako upiecť tortu, to však môže byť prekvapivo úspešné. Najdôležitejšie je venovať pozornosť výberu formy na tortu a nájsť skutočne dobrý recept na tortový korpus a krém. Finálne zdobenie už bude len pomyselnou čerešničkou na torte.
Krátky prehľad:
Príprava na pečenie torty by mala začať základnou predstavou o torte – jej prevedení a veľkosti. Nezaškodí položiť si niekoľko základných otázok.
- Na akú príležitosť sa bude piecť torta?
- Bude to korpus piškótový, trený, čokoládový, makový, orechový, mandľový, red velvet alebo mandľový?
- Krém bude maslový, s pudingom, tvarohom alebo mascarpone?
- Trúfneš si pri pečení na čokoládovú polevu, poťahovaciu hmotu alebo dáš prednosť ovocnému a pralinkovému zdobeniu?
🎂Vyberáme tortový korpus
Na torty sa najlepšie osvedčil nadýchaný piškótový korpus. Často sa pri ňom pracuje s tradičným pomerom – na 1 vajce pridať 1 lyžicu hladkej múky a 1 lyžicu kryštálového cukru, pričom už na korpus priemernej výšky treba použiť aspoň 6 vajec. Receptov na tortový korpus je neúrekom, a preto je dobré siahnuť po overenej receptúre z rodinnej kuchárskej knihy.
Pri spracovávaní ingrediencií do korpusu zaváži množstvo malých detailov. Ak sa v receptúre uvádza, že vajcia treba rozdeliť na bielky a žĺtky, bielky vyšľahať do snehu a žĺtky vymiešať s cukrom do sladkej peny, rozhodne by sa tieto kroky nemali oklamať rýchlym vymiešaním všetkých prísad naraz. Korpus musí byť vláčny, nadýchaný a nie zrazený a mokrý… Okrem piškótového korpusu sa výborne osvedčil aj korpus z treného cesta (obsahuje olej alebo maslo), makový korpus a šťavnatý orechový korpus.
Prečítaj si tiež
Ako na piškótové cesto, ktoré bude krásne jemné? Toto je ten najlepší recept
Piškótové cesto je ľahké, nadýchané a svojím spôsobom univerzálne. Hľadáte postup, ako piškótové cesto pripraviť a chcete mať po ruke overený recept? Všetko dôležité k príprave nadýchaného, vláčneho korpusu nájdete v nasledujúcich riadkoch.
Prečítaj si tiež
Trené cesto: Všestranné cesto na sladké múčniky prekvapí jednoduchosťou!
Ako sa pripravuje trené cesto a kde má najlepšie využitie? Toto všestranné sladké cesto je prekvapivo nenáročné a poteší výsledkom. Stačí poznať dobrý postup a dodržať jednotlivé kroky prípravy. Z treného cesta sa dajú upiecť mnohé obľúbené dobroty…
⚫Forma na pečenie korpusu
Pečenie torty sa nezaobíde bez tortovej formy. Klasikou je okrúhla otváracia tortová forma s priemerom 24 cm, 26 cm alebo 28 cm. Obľúbené sú aj nastaviteľné tortové formy, na ktorých sa dá nastaviť niekoľko rôznych priemerov, napríklad z rozpätia od 16 do 30 cm. Výhodou tortovej formy je jej konštrukcia. Upečený korpus netreba z formy komplikovane vyberať, stačí roztvoriť sponu a bočná stena formy sa dá úplne jednoducho sňať.
Začiatočníkom odporúčame, aby si manipuláciu s tortovou formou vyskúšali ešte pred naliatím cesta. Hoci to znie ako banalita, tortová forma musí byť zostavená správnym spôsobom. Ak sa napríklad dno umiestni naopak, drážky do seba nezapadnú dokonale a forma môže po naplnení pretekať.
👩🍳Tipy, ako upiecť tortu
Je pravdou, že pri pečení torty sa dá pokaziť veľa vecí. Je to cukrárska skúška, ktorá sa skladá z viacerých fáz a aj tí najlepší tortoví majstri zažili veľa omylov, kým sa dostali na súčasnú úroveň. Nasledujúce tipy, ako upiecť tortu, eliminujú riziko tých najčastejších, ktoré súvisia práve so samotným korpusom.
Hotovému cestu nesvedčí dlhé čakanie
Cesto na tortový korpus nesmie dlho stáť v miske. Stráca zo svojho objemu a nadýchanosti. Po vymiešaní by malo byť okamžite preliate do pripravenej tortovej formy a vložené do vyhriatej rúry.
Steny tortovej formy netreba mazať
Papierom na pečenie vystelieme iba dno tortovej formy. Steny formy nepotrebujú vymazanie ani obalenie mastným papierom. Cesto sa potom nebude mať o čo zachytiť a po okrajoch nebude stúpať. Je to jeden z častých dôvodov, prečo sa v strede tortového korpusu vytvorí vypuklina.
Rúra vopred vyhriata
Už počas mixovania cesta pripravíme rúru na ohrievanie. Ohrev nastavíme na teplotu 160 – 180 °C v závislosti od pokynov v recepte. Cesto v tortovej forme vkladáme vždy až do vyhriatej rúry.
Prvých 25 – 30 minút rúru neotvárame, kontrolujeme dvíhanie korpusu a jeho farbu. Po tomto čase skontrolujeme korpus zapichnutím špajdle. Ak na špajdli zostane zachytené mokré cesto, ešte v pečení pokračujeme. Aby vrch korpusu nezhorel, môžeme ho opatrne prekryť papierom na pečenie.

Zdroj: pixabay.com
Korpus musí vychladnúť
Kedy vybrať tortový korpus z formy? S hotovým tortovým korpusom pracujeme až po jeho vychladnutí, čo bude trvať polhodinu až hodinu, v závislosti od jeho veľkosti. Ak sa z formy vyberie teplý, môže „vyfučať“ a spľasnúť. Teplý korpus sa nesmie ani prekrajovať – v mieste rezu sa bude nepekne lepiť.
Na tortovej forme otvoríme sponu, nožom s tenkou čepeľou opatrne prejdeme po obvode, aby sa korpus nepotrhal a odstránime obvod formy.
Ako prerezať tortový korpus?
Aj v tomto bode sa dá ešte čosi pokaziť. Korpus môže byť rozdelený jedným rezom na dve časti, ak je vyšší, tak aj na tri časti. Dôležité je udržať pri reze rovinu. Ak korpus prerežeme nakrivo a do jednej strany sa bude zvažovať, je tu riziko, že po naplnení krémom sa bude krém z jednej strany vytláčať a horné vrstvy sa budú posúvať.
Dobrým pomocníkom je nôž s dlhou tenkou čepeľou alebo obyčajná niť. Najskôr si po obvode torty urobíme nožom zárez, do zárezu vložíme po obvode dostatočne dlhú niť a konce nite začneme sťahovať k sebe. Tým, že bola niť už od začiatku vložená v záreze, pôjde aj rez pekne v rovine.
🍰Tipy na výborné krémy do torty
Už počas času chladnutia korpusu sa pusti do prípravy krému. Tradičnou voľbou je maslový krém, maslovo-pudingový krém alebo parížsky krém. Majú svoje čaro a pri správnom spracovaní sa postarajú o výborný výsledok. Sú však medzi nami aj takí, ktorým sa už jednoducho objedli. Vtedy prichádzajú na scénu sviežejšie alternatívy – mascarpone plnka a tvarohový krém. Takmer všetky plnky sa dajú dochutiť (kakao, arómy, citrusová kôra, vanilka, …) a prifarbiť.
Odporúčame pozrieť 6 receptov na najobľúbenejšie krémy a plnky do torty, kde nájdeš:
- základný maslový krém,
- maslový krém s pudingom,
- mascarpone plnku,
- tvarohový krém,
- krém zo salka,
- parížsky krém.
Prečítaj si tiež
Najlepšie plnky do torty – Recepty na 6 krémov, ktoré patria k najobľúbenejším
Ktoré plnky do torty sú najobľúbenejšie? Poznáme krémy na torty, s ktorými je radosť pracovať a ešte väčší pôžitok si na nich pochutnať. Výber receptov dopĺňajú aj kompletné torty od našich prispievateľov. Výnimočná chuť, spojenie overených korpusov a krémov, krásne zdobenie – skrátka úžasné torty, ktorým sa nedá odolať.
🍓Ako si poradiť so zdobením torty?
Prichádza tá najlepšia časť, ktorá bude korunovať celú snahu. Azda najťažšie je poradiť si z poťahovacou hmotou alebo celotortovou čokoládovou polevou. Bez predchádzajúcich skúsenosti sa do týchto náročnejších zdobiacich techník radšej nepúšťaj. Je dobré mať po ruke drobné bobuľové ovocie (čučoriedky, maliny, ríbezle), hrozno alebo jahody, malé cukrovinky, pralinky, dlhé piškóty, penové pusinky, čokoládu alebo hotovú cukrársku polevu, ktorú len stačí krátko zohriať vo vodnom kúpeli.
Na potretie stien a vrchnej časti torty si ponechaj z krému. Ak už krém nezostal, je tu ešte ganache poleva, ktorá je výborná a na prípravu. Krásne sa rozotiera a aj po stuhnutí sa dá krájať bez praskania.
Prečítaj si tiež
Ganache – delikátna čokoládová poleva, ktorej sa nedá odolať: Ako ju pripraviť?
Ganache vzniká spojením čokolády a smotany a svoj pôvod má vo francúzskej kuchyni. Má lahodne jemnú krémovú textúru a v závislosti od pomeru hlavných ingrediencií vieme pripraviť z ganache polevu, krém aj plnku do praliniek.
Pri zdobení ovocím a cukrovinkami mysli nielen na estetiku, ale aj uskladnenie v chladničke (aby sa torta zmestila) a budúce krájanie. Niektoré zdobiace prvky a cukríky púšťajú farbu do polevy/krému, preto opatrne s ich umiestnením, aby nepokazili celkový dojem.
⭐Obľúbené recepty na torty z Tastelist
Torta na výročie, narodeniny alebo len tak – pre krajšie a sladšie nedeľné poobedie? Vybrali sme niekoľko chutných receptov na domáce torty, s ktorými bude radosť pustiť sa do pečenia!
Rýchla torta
Aj keď od torty nemožno očakávať ultrarýchlu prípravu do pár minút, nie vždy treba stráviť v kuchyni dlhé hodiny. Upiecť korpus, vymiešať krém, všetko spolu spojiť, pekne ozdobiť a je hotovo…
Rýchla ovocná torta
Chutná a rýchla ovocná torta s mascarpone, ktorú dokáže pripraviť aj začiatočník v kuchyni.
Jednoduchá domáca torta
Sladučké, plné obľúbených chutí a perfektne čerstvé. Domáce torty dokážeme presne trafiť do chutí. Príjemné prekvapenie, ktoré patrí ku každému rodinnému stretnutiu!
Narodeninová torta
Narodeninová torta – to je vždy veľký pútač pozornosti, na ktorý sa upierajú oči všetkých hostí.
Najlepšia narodeninová torta s mascarpone krémom
Svetlý tortovy korpus, ľahká mascarpone plnka a svieže ovocie - skvelá narodeninový ovocná torta s mascarpone!
Čokoládová torta s mascarpone a ovocím
Čokoládová torta s ovocím je dokonalá kombinácia lahodnej čokolády, krému z mascarpone a sviežeho ovocia.
Čokoládová torta
Čím potešiť milovníka čokolády? Krásne intenzívnou čokoládovou tortou. Či už to bude čokoládový korpus alebo čokoládový krém, úspech zaručený…
Torta pre čokoholičky
Úžasná čokoládová torta s príchuťou kávy a nugátu. No proste nebíčko v pusinke.
Jednoduchá torta s čokoládovou plnkou
Táto jednoduchá torta s čokoládovou mascarpone plnkou je skutočným potešením pre všetkých milovníkov čokolády. Je jednoduchá na prípravu a chutí všetkým.
Objav viac ako 250 receptov na torty jednoduché, rýchle, slávnostné, narodeninové, tradičné aj nepečené.
Prečítaj si tiež
TOP 30 × recept na tortu: Narodeninová, čokoládová, ovocná aj torta s mascarpone
Vybrali sme najlepšie recepty na torty, ktoré sú ako stvorené na oslavu. Niektoré torty sú jednoduché a ich prípravu zvládne aj začiatočník, ďalšie potešia sviežou ovocnou plnkou, bohatou čokoládovou chuťou alebo jemným mascarpone krémom. Torta na narodeniny alebo výročie? Z tejto sladkej výberovky je radosť vyberať!