Fašiangové jedlá – Tradičné ľudové jedlá a slovenské hodovanie, ako sa patrí
11. 2. 2022
5 min. čítania
Fašiangy patrili v minulosti k mimoriadne obľúbenému obdobiu. Už krátko po začiatku nového roka sa ľudia najviac tešili na fašiangové jedlá, zábavy a veselice, bláznivé masky a uvoľnenú náladu. Kúsok z tejto tradičnej atmosféry sme pripravili aj v nasledujúcom receptovom výbere.
Kedy sú Fašiangy? Ide o obdobie, ktoré začína po sviatku Troch kráľov (6. január) a končí Popolcovou stredou (zvyčajne ide o stredu v mesiaci február). Kým advent a obdobie 40 dní pred veľkonočnými sviatkami sa považujú za pôstne obdobia, počas Fašiangov si ľudia dopriali tradičné dobroty a dosýta sa najedli. Vo fašiangovom období nechýbali svadby, veselé dedinské zábavy, sprievody s maskami ani zabíjačky. Každý región mal svoje typické tradície a pokrmy, niektoré však boli spoločné. K Fašiangom tak neodmysliteľne patria fašiangové šišky, fánky, záviny, klobásy, slanina, huspenina, oškvarky, výdatné bravčové jedlá či husté polievky.
⭐Domáce šišky a fánky – bez nich sa nemajú Fašiangy tú správnu atmosféru
Táto klasika na stole jednoducho nesmie chýbať! Klasické nadýchané domáce šišky s džemom sú jednoducho fantastické.
Šišky s lahodným dvojitým krémom potešia aj náročné jazýčky
Luxusné šišky s dvojitým krémom
Keď na mňa vyskočil recept na tieto luxusné šišky od Adriany Polákovej musela som ho hneď vyskúšať a tak vám tu prinášam trochu vylepšenú verziu s lahodným pudingovo-rumovým krémom, šľahačkou s mascarpone a prekvapením vo vnútri – višňovým džemom.
Že sa u vás doma pečie z inej ako bielej múky? Potom sa oplatí vyskúsať šišky zo špaldovej múky. Sú ľahšie stráviteľné, obsahujú viac bielkovín a vlákniny.
Kysnuté cesto nemusí sadnúť každému. Práve preto dávame do pozornosti výborne tvarohové nekysnuté šišky.
Tvarohové nekysnuté šišky
Ak je tvaroh súčasťou vašich chladničkových zásob, toto je skvelý recept na jeho využitie. Rýchly, chutný a nenáročný.
Jemné ako obláčik a rozplývajúce sa na jazyku! Fánky, v niektorých regiónoch známe ako “božie milosti”, by nemali chýbať medzi fašiangovými dobrotami.
🍩Výborné recepty na domáce buchty
Ako vyzerá expresný návrat do detstva? Presne ako tieto dokonalé buchty na pare.
Buchty na pare
Poriadne domáce buchty na pare plnené slivkovým lekvárom, preliate maslom a posypané kakaom 👌🏼🤤
A rovnaké tradičné čaro “ako od babičky” majú aj kysnuté pečené buchty so slivkovým lekvárom.
Do týchto pečených kysnutých buchiet sme sa zamilovali od prvého sústa. Mňam!
Pečené kysnuté buchty
Ak hľadáš recept na pečene buchty, ktoré budú po upečení ako pavučinka, určite vyskúšaj tento ☺️.
Tento recept na extra jahodové kysnuté buchty zaručene prekvapí a poteší aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky.
"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom
Jemné kysnuté cesto jahodovej chuti s bohatou plnkou jahodového džemu. Tieto úžasné buchty sú jednoducho fantastické a miznú ešte teplé rovno z plechu😉
❤️Fantastické záviny ako od starej mamy
Vynikajúci kakaový závin z overeného cesta, ktoré pri pečení nepraská!
Jablká, tvaroh, orechy, karamel a lístkové cesto – štrúdľa z týchto ingrediencií je jednoducho neodolateľná.
Jablkovo- tvarohová štrúdľa so slaným karamelom a orechmi
Tento recept je na toto ročné obdobie ako vyšité. Jabĺčka, ktoré v našich záhradkách na nás netrpezlivo čakajú, kým ich oberieme a vyčarujeme z nich niečo, čo chutí nie len nám, ale celej rodinke a priateľom je ÚŽASNÁ vec. Kukni nižšie :) majte pekný deň :)
Svoje miesto na stole si v našom výbere vybojoval tiež šťavnatý makový koláč s višňami.
Orechový závin s džemom hodnotíme desiatimi bodmi z desiatich. Parádna šťavnatosť, dokonalé kombinácie chutí...
🥩Kapustníky, kapustnica a tradičné mäsové špeciality
Poďme teraz k receptom, ktoré potešia milovníkov mäsa a slaných dobrôt. Hoci je kapustnica spájaná skôr s Vianocami, bola by škoda čakať na ďalšiu až rok. Navyše, kyslá kapusta je v zimnom období tou správnou vzpruhou pre imunitu.
Tam, kde sú na tanieroch sladké šišky a fánky, by ako protipól nemali chýbať ani slané kapustníky – plnené kyslou kapustou, slaninkou a opraženou cibuľou.
Hoci by toto jedlo neprešlo cez zásady zdravej stravy, z času na čas (napríklad v období Fašiangov) nezaškodí dopriať si plný tanier halušiek a poctivú varenú klobásu.
Gazdovské bryndzovo kapustové halušky
Zemiakové halušky s bryndzou a kapustou, pridaná opečená slaninka a varená klobása
Slovenská kuchyňa je bohatá na husté polievky s množstvom zeleniny a strukovín. Táto fazuľová s klobásou a rebrami poteší najmä mužov.
Kedysi dotvárali charakter fašiangového obdobia, no dnes sa tradičné domáce zabíjačky z vidieka postupne vytrácajú. Našťastie, chutných receptov s bravčovým mäsom je stále dosť a je z čoho vyberať.
Aj táto pečená krkovička vyzerá perfektne. Recept bude rovnako dobre fungovať s fajnovo prerasteným bôčikom.
Pečená krkovička vcelku
Kus šťavnatého, výborného mäska. Vyskúšajte recept na vynikajúcu krkovičku na šťave. Originálny a jednoduchý recept na pečenú krkovičku, ktorú si môžete rozkrájať aj na plátky.
Aké by to boli Fašiangy bez domácej huspeniny? Ešte pridať cibuľku, ocot, chrumkavý chlieb a huspenina tras sa!
Základné zemiakové cesto sa dá využiť s rôznymi plnkami – na sladko či na slano. Dubákovo-slaninkovú plnku podľa nasledujúceho receptu však odporúčame všetkými desiatimi.